16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uspješno realizovana akcija čišćenja obale Ribnice

Izvor: Foto: PG Biro

Podgorica

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Uspješno realizovana akcija čišćenja obale Ribnice

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Veliki broj građana i nevladinih organizacija odazvao se pozivu gradskog Zelenila i danas je uz njihovu i podršku Glavnog grada, preduzeća Čistoća i Službe zaštite i spašavanja očišćena obala Ribnice od Mosta Kapadžića do knjižare Karver.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, ova površina zablistala je nakon što je sa nje uklonjeno samoniklo rastinje i komunalni otpad, a izvršena je i sadnja košćela i drugog ukrasnog bilja sa ciljem da se ovaj prostor privede namjeni i Podgoričanima omogući da ga koriste za opuštanje pored rijeke, ali i rekreaciju.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković istakao je da mu je veliko zadovoljstvo što su gradska preduzeća preduzela jednu ovakvu inicijativu i upravo zato je sa saradnicima podržao današnju akciju:

"Jedan od projekata kojim smo htjeli da obilježimo početak godine jeste i čišćenje korita Ribnice koja predstavlja simbol Podgorice i prirodni biser prema kojem se, nažalost, ne odnosimo na adekvatan način. Moje i prisustvo mojih najbližih saradnika bi trebalo da pošalje poruku da moramo mijenjati odnos kada su ovakve stvari u pitanju.

Kada je ovaj lokalitet u pitanju polako privodimo kraju izradu glavnog projekta za šetalište duž rijeke Ribnice od Starog mlina do Sastavaka. Računam da će taj važan posao za Glavni grad biti gotov u naredna dva mjeseca. Time se stvaraju neophodne pretpostavke da krenemo i u konkretnu realizaciju tog projekta i dobijemo lijepu promenadu kroz samo srce grada", kazao je Vuković.

On je dodao da se uporedo sa tim kreće i u izradu glavnog projekta šetališta duž rijeke Morače koji će, zbog teritorijalnog zahvata, po svom obimu biti veći.

"Ako budemo imali sreće sa izborom projektanta i sa tenderskim procedurama do kraja ove godine ćemo imati gotov projekat, tako da ćemo u njegovu realizaciju krenuti naredne godine i na taj način ispuniti obećanje koje smo dali našim sugrađanima tokom predizborne kampanje, a to je da će se Podgorica spustiti na rijeke.

Uporedo sa tim pripremamo Odluku koja će biti osnov za stavljanje u funkciju, kultivisanje i oživljavanje podgoričkih plaža. Markirali smo pet plaža i u zavisnosti od interesovanja naših potencijalnih partnera moglo bi se desiti, i nadamo se da će biti tako, da se već ovog ljeta Podgoričani kupaju na Morači i da imaju lijepo mjesto za boravak i tokom dana i u večernjim satima. Ono što tokom decembra predstavlja Podgorički Pazar, taj sadržaj bi mogao da bude na Morači tokom vrelih ljetnjih dana", zaključio je Vuković.

Direktorica Zelenila Daca Popović istakla je da je ovo samo jedna u nizu aktivnosti koje ovo Društvo sprovodi u cilju očuvanja životne sredine:

"Zelenilo je prethodne sedmice radilo na detaljnom čišćenju obale Ribnice na Skalinama i sa tog poteza uklonili smo 8 kamionskih tura biljnog otpada. I tu akciju podržala je gradska Čistoća uklanjanjem komunalnog i kabastog otpada. Kako se Zelenilo svakodnevno trudi da Glavni grad učini ljepšim i zdravijim mjestom za život svih nas u tom smislu smo organizovali i ovu akciju. Akcija obuhvata uklanjanje samoniklog rastinja, proredu stabala, košenje i čišćenje obale od komunalnog otpada kao i sadnju drveća i sitnog rastinja, a sve kako bi se ova površina opet mogla koristiti za odmor i rekreaciju."

Ona je iskoristila priliku da se zahvali volonterima koji su učestvovali u akciji i najavila nove akcije.

"Ovom akcijom ne završavaju se naše aktivnosti na očuvanju životne sredine, već ćemo u narednom periodu nastaviti akcije pošumljavanja i čišćenja neuređenih površina", rekla je ona. 

Ovo akcija bila je samo jedna u nizu akcija čišćenja obale Ribnice, a dobra praksa biće nastavljena i u narednom periodu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR