33 °

max 35 ° / min 25 °

Subota

04.07.

35° / 25°

Nedjelja

05.07.

35° / 23°

Ponedjeljak

06.07.

34° / 25°

Utorak

07.07.

34° / 22°

Srijeda

08.07.

33° / 21°

Četvrtak

09.07.

34° / 21°

Petak

10.07.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković održao predavanje o održivom razvoju grada i učešću građana u tom procesu

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Vuković održao predavanje o održivom razvoju grada i učešću građana u tom procesu

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, u okviru manifestacije The Right Start, održao je danas predavnje studentima Ekonomskog fakulteta u okviru kojeg je govorio o viziji  održivog razvoja Pogorice i aktivnog učešća građana u tom procesu, saopšteno je iz PG biroa.

Vuković je istakao da je osnovni preduslov da Podgorica izgledala kao glavni grad jedne moderne evropske države unaprjeđenje stanja u oblasti infrastrukture, dodajući da je to prioritet gradske uprave.

“Emancipatorski proces izgradnje jednog grada počinje od izgradnje infrastrukture, jer je infrastruktura ono što razlikuje grad od provincije i bez koje nema civilizovanog života”, istakao je Vuković.

“U tom smislu realizujemo projekat vijeka za Podgoricu koji se odnosi na izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Taj projekat je dugo pripreman, a aktuelna gradska uprava je uspjela da stvori finansijske i druge pretpostavke da krenemo u njegovu realizaciju čija je vrijednost preko 50 miliona eura. Moje je očekivanje da bi do kraja 2023. godine Podgorica trebalo da dobije novo moderno postrojenje koje će moći da servisira potrebe grada u narednih 30 do 50 godina.”

Vuković je naglasio da uprava Glavnog grada intenzivno radi i na izgradnji saobraćajnog prstena kako bi se rasteretio saobraćaj u centru grada i izmjestio tranzitni saobraćaj.

“U prilog tome govori izgradnja Jugozapadne obilaznice, kao i buduća Zapadna obilaznica od Donje Gorice do Komanskog mosta, koja će se povezati na budući bulevar od Podgorice prema Danilovgradu. U toku je i izgradnja bulevara prema Tuzima, a u narednom peridu ćemo graditi nastavak bulevara na Zlatici koji će biti veza sa budućim auto-putem”, saopštio je gradonačelnik.

Vuković je istakao da je uprava Glavnog grada odlučila da aktivnim mjerama ekonomske politike podstakne ekonomski rast i razvoj u Podgorici čime će stvoriti prostor za otvaranje novih radnh mjesta, a ključna mjera na tom polju jeste Odluka o proglašenju Biznis zona na teritoriji Podgorice koja je usvojena prije pola godine.

“To je veliki ekonomski potencijal Glavnog grada i imamo ozbiljno interesovanje domaćih i stranih kompanija da na tom prostoru grade nove proizvodne i druge kapacitete i da na taj način Podgorica dobije sve ono što joj u ovom trenutku nedostaje. Ako sve bude išlo po planu mi ćemo na tom prostoru dobiti novi grad za desetak ili petnaest godina gdje će se veliki broj ljudi zaposliti.”

Vuković je podijelio zadovoljstvo sa studentima zbog sve bogatije kulturne ponude Glavnog grada i brojnih sportskih manifestacija po kojima se Podgorica prepoznaje i sve više liči na razvijene evropske i svjetske gradove.

Na kraju predavanja gradonačelnik je istakao da je stanje u akadmskoj zajednici indikator stanja u društvu i pohvalio napore i aktivnosti Ekonomskog fakulteta koje su usmjerene na bolji status i budućnost studenata u našoj društvenoj zajednici.

Dekan Ekonomskog fakulteta Nikola Milović je istakao zadovoljstvo zbog još jednog zanimljivog i uspješnog predavanja koje je održano na Fakultetu, poželio uspjeh gradonačelniku Vukoviću u planiranim aktivnostima i poručio studentima: „ Vaša  budući uspjeh zavisi od odluka koje sami donosite, ali će Fakultet i institucije sistema biti podrška svim mladim ljudima koji su spremni da ulože napor za svoju budućnost i doprinesu razvoju društva u kojem živimo.“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR