3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Usvojena Odluka o osnivanju RTV Podgorica

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Usvojena Odluka o osnivanju RTV Podgorica

Skupština Glavnog grada Podgorica raspravljala je na današnjoj sjednici o Prijedlogu Odluke o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću Lokalni javni emiter “Radio televizija Podgorica”, čime su stvoreni formalni preduslovi za početak rada prve podgoričke lokalne televizije, saopšteno je iz PG biroa.

Odlukom je propisano da je Skupština Glavnog grada osnivač RTV Podgorica, kako će glasiti skraćeni naziv lokalnog javnog emitera, a da će prava i dužnosti osnivača u ime Glavnog grada vršiti Savjet Društva u skladu sa zakonom i ovom odlukom. RTV Podgorica ima početni novčani i nenovčani ulog, koji čine nepokretnosti i oprema, a sjedište RTV će biti u Ulici 19. decembra bb.

Uz usvajanje i poštovanje profesionalnih standarda i programskih pravila, RTV Podgorica je obavezna da obezbijedi kvalitetan prijem radijskog i televizijskog programa, za najmanje 85 odsto stanovništva Glavnog grada, te da dnevno emituje najmanje 12 sati programa.

„Djelatnost Društva je od javnog interesa i sastoji se od pružanja audio-vizuelnih usluga, proizvodnje i emitovanja radijskog i televizijskog programa sa informativnim, kulturnim, umjetničkim, obrazovnim, dječjim, zabavnim, sportskim i drugim sadržajima od interesa za građane Glavnog grada. S tim što se u cilju potpunijeg korišćenja kapaciteta i sticanja prihoda Društvo može baviti i drugim djelatnostima koji ne ugrožavaju obavljanje osnovnih djelatnosti. Ova Odluka se sastoji iz deset cjelina kojima se definišu osnovne odredbe, djelatnost, odgovornost obaveza, programska nezavisnost, finaniranje i rukovođenje, statut, imovina i prelazno-završne odredbe. Ova Odluka definiše da se u potpunosti obezbjeđuje nezavisnost emitera u svim sferama djelovanja a posebno na način finansiranja. Stoga, predlažem Skupštini da usvoji ovu Odluku o osnivanju d.o.o. Lokalani javni emiter „Radio televiozija Podgorica“ kako bi se i formalno stekle pretpostavke za osnivanje radio-televizije“, kazala je predlažući Odluku o osnivanju sekretarka za kulturu i sport Ana Medigović.

Takođe, Odlukom je propisano da je pružanjem javnih usluga RTV Podgorica dužna da samostalno i nezavisno proizvodi, uređuje i emituje programe koji nijesu u službi političkih, ekonomskih ili drugih centara moći; objektivno i pravovremeno informiše javnost o političkim, privrednim, kulturnim, obrazovnim, naučnim, sportskim i drugim značajnim događajima i pojavama u zemlji i inostranstvu; proizvodi i emituje programe namijenjene različitim segmentima društva, bez diskriminacije, posebno vodeći računa o specifičnim društvenim grupama kao što su djeca i omladina, pripadnici manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, osobe sa invaliditetom, socijalno i zdravstveno ugroženi i dr.; njeguje kulturu javne komunikacije i jezičke standarde; proizvodi i emituje programe koji izražavaju crnogorski nacionalni i kulturni identitet i kulturni identitet svih građana Glavnog grada; proizvodi i emituje programe na jezicima manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na područjima na kojima žive; u vrijeme predizborne kampanje, na osnovu posebnih pravila, obezbjeđuje ravnopravno predstavljanje političkih stranaka, koalicija i kandidata koji imaju prihvaćene kandidature i izborne liste; međusobno sarađuje i razmjenjuje programske sadržaje koji su od interesa za građane Crne Gore.

Kako je navedeno, RTV Podgorica će, u skladu sa Odlukom, sticati sredstva iz budžeta Glavnog grada, proizvodnjom i emitovanjem reklamnih sadržaja, proizvodnjom i prodajom audio-vizuelnih djela i nosača zvuka i slike, koji su u interesu javnosti, iz sponzorstva programskih sadržaja, organizovanjem koncerata i drugih priredbi i iz drugih izvora, u skladu sa zakonom.

Odbornici su saglasni da je opravdana inicijativa o osnivanju lokalnog javnog emitera.

„Smatram i uvijek sam govorio da je ovom gradu potrebno da ima svoju radio-televiziju. Zašto da nas stalno prozivaju da navodno koristimo držanu televiziju za promociju dešavanja u Glavnom gradu. Nažalost bili smo prinuđeni na to. Ubuduće ćemo imati svoj medij i ako budemo dovolčjno mudri da izaberemo prave ljude sigurno će to jako dobro funkcionisati. Žao mi je što opozicija nije ovdje jer sam siguran da bi i oni podržali ovu Odluku“, kazao je predsjednik lokalnog Parlamenta Đorđe Suhih.

Početna sredstva za rad RTV Podgorica obezbjeđuju se budžetom Glavnog grada, koji je dužan da u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu danas usvojene Odluke, obezbijedi prostorne, tehničke i druge uslove za početak rada RTV Podgorica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR