8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Skupština Glavnog grada usvojila Prijedlog plana održive urbane mobilnosti

Podgorica

Tag Gallery
Comments 0

Skupština Glavnog grada usvojila Prijedlog plana održive urbane mobilnosti

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Odbornici u Skupštini Glavnog grada usvojili su na današnjoj sjednici Prijedlog Plana održive urbane mobilnosti (SUMP), čime je Podgorica  danas dobila i formalno-pravni okvir za rješavanje pitanja problema saobraćaja, saopšteno je iz PG biroa.

Ispred obrađivača dokumenta obratila se sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, koja je istakla da se se već duže vrijeme radi na ovom dokumentu, da rad na njemu nije bio lak ako se ima u vidu povezanost sektora saobraćaja sa svim ostalim sektorima, te da je uključivao veliki broj subjekata.

“Kroz ovaj dokument ne bavimo se samo javnim, odnosno gradskim linijskim prevozom, već i pitanjima planiranja, bezbijednosti, pješačenja i biciklizma, htjeli smo sa adekvatan način, a u skladu sa onim što su trendovi u gradovima u svijetu i EU, da profilišemo Podgoricu kao grad sa efikasnom i sigurnim javnim prevozom”, istakla je sekretarka Kalezić.

Radoje Vujadinvić, koji je radio na izradi ovog dokumenta istakao je da je on zapravo rezultat destomjesečnog rada fianansiranog od starne njemačkog Ministarstva za ekonomske sisteme i razvoj, a implementiranog preko GIZovog otvioenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu.

“Radi se o vrlo transparentnoj proceduri, koja je podrazumijevala niz radionica sa od 40 do 50 aktivnih učesnika, i svi su dali svoj doprinos. Osim projektnog tima, GIZ-a i odgovornih lica iz Glavnog grada, imali smo i radni tim koji je podrazumijevao  snažnu podrška eksperata, domaćih  i stranih, kao i stručne gradske službe. Nezaobilazan doprinos dali su i predstavnici NVO. Specifičnost ovog dokumenta je i aktivno uključivanje javnosti kroz participativni pristup. Preko 5.000 građana Pogdorice dalo je mišnjelje na ovaj dokument- na različite načine. Na samom početku došli smo do vizije kako Podgorica treba da izgleda 2035. godine i na toj bazi smo definisali strateške ciljeve za različite segmente. Identifikovani su i ključni izazovi”, istakao je Vujadinović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR