25 °

max 30 ° / min 21 °

Četvrtak

06.08.

30° / 21°

Petak

07.08.

30° / 21°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

33° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U toku sjednica Glavnog grada: Rebalans budžeta u funkciji dinamičnog razvoja Podgorice

Podgorica

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

U toku sjednica Glavnog grada: Rebalans budžeta u funkciji dinamičnog razvoja Podgorice

U toku je sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj odbornici razmatraju više od trideset tačaka, među kojima je jedna od najvažnijih donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke  o budžetu Glavnog grada za 2020. 

"Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada utvrđena su sredstva u iznosu od 89.600.500 eura koja će dominantno biti usmjerena na realizaciju kapitalnih projekata Glavnog grada, jer su za kapitalni budžet planirana sredstva u iznosu 48.607.000, odnosno 54% ukupnih sredstava Budžeta.

Za razliku od većine lokalnih samouprava u Crnoj Gori koje iz kreditnih sredstava isplaćuju zarade zaposlenih, ili to čine bez plaćanja poreza i dopriniosa, Glavni grad je u Rebalans ušao sa dobrim rezultatima.  Uprkos smanjenju prihoda usljed epidemije koronavirusa, Glavni grad je uspio da obezbijedi normalno funkcionisanje potrošačkih jedinica, redovne plate, servisira tekuće obaveze, podrži privredna društva čiji je osnivač, obezbijedi podršku malom i srednjem biznisu kroz povoljne kreditne linije za poljoprivredne proizvođače i preduzetnike i nastavi da planiranom dinamikom realizuje razvojne projekte".

Izmenjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada za tekuću godinu, kapitalni budžet je, ne računajući dio koji se odnosi na izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, u odnosu na prethodno usvojeni, uvećan za 7.756.000 sredstvima iz sopstvenih prihoda, navedeno je u saopštenju. 

"Kada su u pitanju tekući izdaci, napravljene su određene uštede kod potrošačkih jedinica za programske aktivnosti, za koje je izvjesno da se neće realizovati, a bile su planirane u drugom i trećem kvartalu 2020. godine, a posebno uštede kod rashoda za materijal, službena putovanja, konsultantske usluge, ugovore o djelu i slično.

Najvažniji razlozi koji su uslovili Rebalans, odnose se na donošenje Odluke o ublažavanju finansijskih posljedica koronavirusa u Podgorici. Tom odlukom predviđen je set mjera na nivou Glavnog grada i privrednih društava u cilju vođenja odgovorne fiskalne politike, kao i podrške privrednim subjektima koji tokom epidemije koronavirusa nijesu poslovali, a uticale su i na pad prihoda Glavnog grada". 

Shodno tome, kako je saopšteno, Glavni grad  se odrekao prihoda od 3,4 milona eura koji se odnose na direktnu i indirektnu podršku građanima i privredi u dijelu koji se tiče manjih prihoda od poreza na nepokretnosti, lokalnh komunalnih i administrativnih taksi, naknade za puteve, kao i manje prihode od zakupa prostora za zatvorene i ugrožene djelatnosti. 

"Takođe, epidemija je odložila pretkvalifikacionu proceduru za Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.  Glavni grad je odgovornim i promišljenim odlukama, taj postupak odložio za veoma kratko vrijeme. Ova odluka se ispostavila kao veoma dobra i korisna za Glavni grad imajuću u vidu da su do sada čak 44 renomirane kompanije u pretkvalifikacionom javnom pozivu koji će se okončati početkom avgusta ove godine pokazale interesovanje za ovaj projekat.  Pored navedenog, Rebalansom budžeta treba da budu raspodijeljena i prenijeta sredstava iz prethodne godine, što je takođe jedan od razloga za donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o budžetu Glavnog grada", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR