10 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi most na Morači biće završen prije roka

Podgorica

Tag Video
Comments 1

Novi most na Morači biće završen prije roka

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Izgradnja novog mosta preko Morače na trasi Jugozapadne obilaznice, koja povezuje Petrovačku i Cetinjsku magistralu intenzivno se odvijaja i teče u skladu sa planiranom dinamikom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako je saopšteno, most će biti izgrađen najkasnije do predviđenog roka, odnosno u aprilu 2021. godine i pored problema izazvanih epidemijom koronavirusa, odnosno otežane nabavke opreme i materijala, smanjenja broja radnika na gradilištu kako bi se ispoštovala predviđena fizička distanca.

" Imajući u vidu da je izvođač radova kompanija Bemax,u saradnji sa kompanijom Crnagoraput AD, koja većinu projekata završava i prije predviđenog roka, očekujemo da će to biti slučaj i sa novim mostom na Morači",saopštili su iz Glavnog grada.

Na mostu su završeni radovi na pobijanju šipova, urađena su četiri pomoćna stuba za skelu, a završena je i izgrandja šipova temelja za centralni stub. Takođe, završeno je i betoniranje stubova oporaca, čeonog i krilnih zidova, kao i montaža oplate, bušenje i ugradnja šipova za zagat, montaža i ugradnja pomoćnih ležaja za „čelični kljun“ i postavljanje „čeličnog kljuna“ u početni položaj, a započeto je i armiranje prvog takta mosta, navedeno je u saopštenju.

Podsjećaju da je za izradu glavnog projekta i izgradnju mosta po sistemu „ključ u ruke“ (druga dionica Jugozapdne obilaznice) potpisan ugovor sa konzorcijumom "Crnagoraput AD – Bemax d.o.o.".Vrijednost ugovora je 5.798.320 eura.

" Most je koncipiran kao konstrukcija na dva raspona po 75 metara. Središnji, ujedno i jedini stub se veže s rasponskom konstrukcijom, a završava pilonom koji nadvisuje rasponsku konstrukciju za 31 metar. S pilona se na objekat veže ukupno sedam vješaljki na svaki raspon koje se vežu na središnju osu konstrukcije", navedeno je u saopštenju Glavnog grada.

Izgradnja Jugozapadne obilaznice počela je u avgustu 2018. 

Predstavlja saobraćajnicu primarne mreže, koja čini vezu između magistralnog puta Podgorica-Cetinje i magistralnog puta Podgorica-Petrovac.

"Podgorica će na ovaj način izgraditi dio saobraćajnog prstena oko grada, jer će nakon završetka izgradnje obilaznice grad biti značajno rasterećen od tranzitnog saobraćaja", poručuju iz Glavnog grada.

Obilaznica je dužine 3.621 metar, a podijeljena je na tri dionice i sadrži tri objekta most preko rijeke Morače, dužine 150 metara, nadvožnjak u zoni KAP-a, dužine 29,4 metra i podvožnjak prema Botunu.

Prva dionica, duga 1,35 kilometara, proteže se od raskrsnice sa Cetinjskim putem do mosta preko rijeke Morače, druga dionica je duga 200 metara i na njoj se nalazi most, dok je treća dionica, od mosta preko rijeke Morače do raskrsnice sa putem Podgorica-Petrovac, a duga je dva kilometra.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Nebojsa Boljevic

Zar nije bio rok 31 avgust ove godine