8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Otvorena izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

Podgorica

Comments 0

Otvorena izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka

Autor: Antena M

  • Viber

Izložba  "Crnogorsko ćirilsko štamparstvo XV i XVI vijeka" otvorena je  danas u biblioteci Gimnazije „Slobodan Škerović“, saopšteno je iz PG biroa.

"Tim povodom je upriličen prigodan program koji je realizovan u saradnji Matice crnogorske, Sekretarijata za kulturu i sport i Gimnazije "Slobodan Škerović".  Izložba je dio projekta namijenjenog crnogorskim školama, iniciranog povodom povodom jubileja 525 godina od štampanja Oktoiha prvoglasnika  (Crnojevića štamparija) i 500 godina od štampanja Psaltira i Služabnika (prvih knjiga iz štamparije Božidara Vukovića Podgoričanina)", piše u saopštenju.

Postavka izložbe, kako je navedeno, predstavljena je u više crnogorskih gradova, ali i u glavnom gradu Bugarske – Sofiji, gdje je u saradnji sa Bugarskom akademijom nauka bila izložena u Nacionalnoj biblioteci, povodom obilježavanja 150 godina Bugarske akademije nauka.

Prilikom otvaranja izložbe prisutnima su se obratili Ana Medigović, sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice, Dragan Radulović, predsjednik Matice crnogorske i Zoja Bojanić Lalović, direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović".

Medigović je izrazila zadovoljstvom razlogom današnjeg okupljanja u instituciji koja u sistemu obrazovanja Crne Gore zauzima itekako važno mjesto i koja je iznjedrila generacije značajnih ličnosti iz kulture, prosvjete, politike.

U svom obraćanju osvrnula se na najstarije pisana svjedočanstva crnogorske kulture, poput Andreacijeve povelje, Ljetopisa popa Dukljanina, Miroslavljevog i  Vukanovog jevanđelja, Ilovačke krmčije, posebno naglašavajući plodonosni period XIV i XV vijeka, "bogat crnogorskim rukopisnim knjigama, a koji je prethodio jednom od najznačajnijih kulturno-istorijskih poduhvata crnogorske istorije, štampariji Crnojevića u kojoj je štampan Oktoih i druge crnogorske inkunabule." 

Medigović je istakla ulogu štamparije u očuvanju nacionalne svijesti i davanju snažnog podsticaja razvoju knjige kod Crnogoraca u narednim stoljećima, tokom razdoblja  strane dominacije, napominjući da su pojedinci, entuzijasti i patriote nastavili crnogorsku tradiciju štamparstva. Među njima su Andrija Paltašić, Makarije, ali i Božidar Vuković Podgoričanin. 

"Stoga, ove  panoe na kojima su prikazane inkunabule i druge knjige nastale u ovim dvije štamparijama tokom XV i XVI vijeka u Crnoj Gori, poklanjamo Gimnaziji „Slobodan Škerović“ sa namjerom da služe generacijama učenika koje će kroz buduća vremena ovdje stasavati, ali i kao podsjetnik da se imena Ivana i Đurđa Crnojevića, kao i imena Božidara i Vićenca Vukovića ne smiju zaboraviti", zakjlučila je Medigović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR