9 °

max 13 ° / min 8 °

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

16° / 8°

Nedjelja

06.12.

16° / 9°

Ponedjeljak

07.12.

13° / 11°

Utorak

08.12.

12° / 8°

Srijeda

09.12.

12° / 10°

Četvrtak

10.12.

12° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Džomić optužio gradsku vlast da sije podjele, Glavni grad mu odgovara da on pokušava da uznemiri javnost

Podgorica

Comments 4

Autor: Antena M

  • Viber

Džomić optužio gradsku vlast da sije podjele, Glavni grad mu odgovara da on pokušava da uznemiri javnost

Tvrdnje protojereja stavrofora SPC Velibora Džomića prema kojima je Vlada Crne Gore dala saglasnost Glavnom gradu da navodno na zemljište u neposrednoj blizini crkve Svetog Đorđa, u podnožju brda Gorica, prenese pravo raspolaganja Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, apsolutno su neistinite i nemaju bilo kakvo uporište u činjenicama i realnosti, saopšteno je iz Glavnog grada. 

Džomić je kazao da je Vlada koja funkcioniše u tehničkom mandatu bez održavanja sjednice, dala saglasnost Glavnom gradu da otuđi skoro dvije hiljade kvadratnih metara zemljišta koje je bilo crkveno. 

"Iz medija smo saznali da Glavni grad Podgorica planira da tzv. CPC prenese pravo svojine na gradskom građevinskom zemljištu u neposrednoj blizini Crkve Svetog Đorđa, drevne pravoslavne svetinje stare preko devet vjekova", rekao je Džomić.

Iz lokalne uprave pak kažu da je Glavni grad donio odluku da za ovu namjenu opredijeli državno zemljište koje se nalazi na drugom kraju brda Gorica, daleko od crkve Svetog Đorđa.

"Zbog toga zaista zabrinjavaju, ali ne čude ovakvi stavovi visokog predstavnika Srpske pravoslavne crkve (SPC) koji, u sebi svojstvenom i prepoznatljivom maniru pokušava da, po ko zna koji put, plasiranjem netačnih informacija uznemiri javnost i manipuliše vjerskim osjećanjima naših građana.

Umjesto da Džomić pozdravi ovakvu odluku Glavnog grada i podrži našu namjeru s ciljem da sve vjerske zajednice u Podgorici i Crnoj Gori imaju jednak i ravnopravan tretman i da svi građani naše države uživaju jednaka vjerska prava, on prvi pokušava da javno problematizuje i osporava odluku Glavnog grada kojom CPC dodjeljuje državno zemljište kao doprinos u izgradnji vjerskog objekta, kao što je to činio i u odnosu na zahtjeve ostalih vjerskih zajednica.

Takođe, tačno je da je zemljište na Koniku na koje se poziva Džomić važećim planom namijenjeno za izgradnju vjerskog objekta, pa pitamo Dzomića da li iznošenjem stavova tim povodom smatra da SPC jedina treba da ima prvenstvo i ekskluzivno pravo da raspolaže svim zemljištem u Crnoj Gori gdje god se planira gradnja nekog vjerskog objekta?

Podsjećamo da su u proteklom periodu sve vjerske organizacije na teritoriji Podgorice dobile pogodne lokacije i većinom izgrdile vjerske objekte osim Crnogorske pravoslavne crkve, pa je sasvim opravdano i očekivano da Glavni grad pozitivno odgovori i na zahtjev CPC i prenese pravo raspolaganja državnim zemljištem na kojem i ova vjerska organizacija može graditi svoj vjerski objekat.

Bez obzira na pojedinačne negativne stavove povodom ovog pitanja, Glavni grad će nastaviti da vodi politiku poštovanja različitosti i uvažavanja multivjerskog i multietničkog skada našeg društva i države,  s ciljem da nastavimo da čuvamo i nadograđujemo tekovine građanske, sekularne i moderne države Crne Gore", saopšteno je iz Glavnog grada.

Džomić je u saopštenju prethodno naveo i da gradska vlast istrajava na neobjašnjivom sijanju podjela i podsticanju sukobljavanja građana na vjerskoj osnovi.

"Još je apsurdnije što ovakvu odluku donosi odlazeća Vlada sa potpisom premijera koji je postao narodni poslanik i to poslije svega što se dogodilo tokom prethodne godine. Odluka je nezakonita i iskoristićemo sva pravna sredstva da se poništi.

Dovoljno je da kažem da je u zahvatu DUP Nova varoš 2 upisan samo jedan vjerski objekat – Crkva Svetog Đorđa. A na Koniku, gdje je detaljnim planom predviđena izgradnja vjerskog objekta, Glavni grad je pokušao, i to neuspješno, da tu parcelu iznajmi privatnicima za auto-perionicu!?! Namjera je jasna: tamo gdje je planiran vjerski objekat gradnja se ne dozvoljava, a poklanja se imovina, i to oduzeta od Crkve, tamo gdje nije planiran nikakav vjerski objekat", rekao je Džomić.

Dodao je da je riječ o zemljištu koje je, prema dostupnim javnim ispravama istorijskog i pravnog karaktera, oduzeto poslije Drugog svjetskog rata od Crkve Svetog Đorđa i zato je, tvrdi, namjera Glavnog grada još više u sukobu sa moralom i sa pravdom, te da se "boji da u takvom postupanju ima i elemenata za krivičnu odgovornost".

On je najavio da će se formirati pravni tim koji će se baviti ovim pitanjem radi zaštite prava Crkve.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

cg

to je vasa ideja, od kad ste se umijesali u politiku, trebate da ujedinite narod a ne stvarate mrznju medju njima, vjerujem u Boga i stalno idem na liturgije , ali nije u redu da ovo radite crnogorskom narodu, svako neka zivi u svoju drzavu kako zna i umije, ovo ti je isto kao da ti se mijesa komsinica u porodici......

Tajfun

Dzomic,produzena Ristova ruka"VELIKOSRPSKI KLETOFASISTA i dalje siri Cetnicke i fasisticke ideje po CG.Da su ti nekadasnji stari Crnigorci zivi nebi se ti setkao po CG, sigurno!!

milan

Džoma, kolika je kamata kod tebe ovih dana?