12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veliko interesovanje na međunarodnom konkursu za rekonstrukciju Trga nezavisnosti

Podgorica

Comments 0

Veliko interesovanje na međunarodnom konkursu za rekonstrukciju Trga nezavisnosti

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Na međunarodni konkurs za izradu Idejnog rješenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti, koji je Glavni grad nedavno raspisao u cilju oživljavanja centra grada, širenja pješačke zone i obezbjeđivanja parking prostora, pristigao je veliki broj radova, a nadležna Komisija će u narednom periodu razmatrati i vrednovati radove u skladu sa najvišim stručnim i profesionalnim standardima, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Rok za predaju radova za učešće na  konkursu bio je petak 30. oktobar i do sada je pristiglo 27 radova, a očekujemo da to nije konačan broj, s obzirom da su poštanske usluge ograničene, usled epidemiološke situacije. 

Imajući u vidu da je u pitanju glavni gradski trg, očekuje se da će pristigla rješenja ovaj prostor tretirati na jedinstven i prepoznatljiv način, a u skladu sa potrebama naših sugrađana i posjetilaca", dodali su u saopštenju.

Kako je revitalizacija centra grada jedan od primarnih zadataka gradske uprave, rekonstrukcija trga podrazumijevaće izmještanje kolskog saobraćaja i davanje prednosti pješacima u okviru cijelog zahvata trga, dodali su.

Očigledan potencijal ovog prostora je, kako smatraju, centralna pozicija u gradskom jezgru od izuzetnog identitetskog, kulturnog, socijalnog i ekonomskog značaja za Podgoricu. 

"Značajna je mogućnost povezivanja sa obližnjim otvorenim javnim prostorima u jedinstven sistem pješačke zone, sa velikim potencijalom za razne sadržaje i funkcije prilagođene savremenom načinu života. Pored toga, izgradnjom višeetažne podzemne garaže u velikoj mjeri će se riješiti problem nedostatka parking mjesta u centru grada.

Podsjećamo da je postojeće stanje trga definisano rekonstrukcojim iz 2006. godine, međutim zbog promjena navika naših građana i trenda umanjenja značaja centra grada za društveni život, trg nije zaživio na očekivan način. Prostor je ostao u određenoj mjeri izdvojen frekventnim saobraćajem, koji otežava pješacima pristup trgu", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR