13 °

max 17 ° / min 8 °

Nedjelja

24.10.

17° / 8°

Ponedjeljak

25.10.

17° / 7°

Utorak

26.10.

16° / 10°

Srijeda

27.10.

17° / 10°

Četvrtak

28.10.

19° / 9°

Petak

29.10.

18° / 10°

Subota

30.10.

16° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Požar na Gorici trenutno pod kontrolom, očekuju dodatnu podršku nadležnih državnih organa

Podgorica

Comments 0

Požar na Gorici trenutno pod kontrolom, očekuju dodatnu podršku nadležnih državnih organa

Autor: Antena M

  • Viber

Služba zaštite i spašavanja juče je u više navrata uspjela da požar širokih razmjera na brdu Gorica stavi pod kontrolu. Iako se danas, nažalost, požar ponovo aktivirao, uspješnim djelovanjem i koordinacijom Službe zaštite i spašavanja i ostalih gradskih službi i preduzeća, on je ponovo lokalizovan, saopšteno je iz Glavnog grada.

"Navodi Ministarstva unutrašnjih poslova da gradske službe nijesu uklonile velike količine gorivog materijala sa područja brda nijesu istiniti. Gradsko preduzeće Zelenilo se savjesno ophodi prema svim javnim zelenim površinama u gradu, a svjesni značaja park-šume Gorica, posebna pažnja bila je usmjerena na njenu protivpožarnu zaštitu. U tom smislu realizovan je veliki broj akcija uklanjanja suvih i oborenih stabala, pa je od januara 2021. godine iz ove park šume uklonjenjo 155 ovakvih stabla, te odveženo 40 kamionskih tura biljnog otpada. Osim toga, u saradnji sa Udruženjem ljubitelja Gorice i prirode, nakon akcija čišćenja, izvršen je odvoz još 17 kamionskih tura biljnog otpada", navodi se u saopštenju.

Kada je riječ o košenju, s obzirom na podmladak i veliki broj endemskih biljnih vrsta koje su zastupljene u nižem spratu, a kako bi se očuvao ovaj biljni fond, ono je, dodaju, realizovano na 50.000m² uz staze, oko platoa i oko Spomenika palim borcima.

"Što se tiče manipulisanja činjenicama u vezi sa ispravnošću hidranata na brdu, vrlo je lako demantovati te iskaze time što su pripadnici Službe zaštite i spašavanja cistijerne vodom punili upravo na donjim kotama brda. Međutim, zbog tehničkih karakteristika sistema i činjenice da je na gornjim kotama brda slabiji pritisak, ovaj rizik nijesmo htjeli preuzeti, pa je procjena stručnih ekipa bila da je efikasnije nastaviti dopunu aktiviranjem cistijerni Zelenila, Čistoće i Vodovoda.

Glavni grad još jednom iskazuje poštovanje prema kolegama iz Službe zaštite i spašavanja koji već trideseti sat neumorno rade na očuvanju Gorice. Apelujemo na Ministarstvo unutrašnjih poslova da za ove namjene stavi u funkciju i drugi specijalni avion za gašenje požara koji imaju u svojoj floti, kao i na Ministarstvo odbrane da ponovo stavi na raspolaganje helikoptere", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR