27 °

max 35 ° / min 19 °

Subota

27.07.

35° / 19°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

35° / 22°

Srijeda

31.07.

38° / 19°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora ima dovoljno meda za organizovani izvoz

Izvor: Mediabiro

Podgorica

Comments 0

Crna Gora ima dovoljno meda za organizovani izvoz

Izvor: Antena M

Autor: Antena M

  • Viber

U toku je 29. izdanje Podgoričkih dana meda koji kao državna manifestacija okupljaju pčelare, proizvođače pčelarske opreme kao i autore stručne literature iz oblasti pčelarstva. Nakon jučerašnjeg otvaranja posjetioci će i danas i sutra na Trgu nezavisnosti moći da se bolje upoznaju sa ponudom meda i ostalih pčelinjih proizvoda kao zdrave hrane i lijeka, ali i da pruže podršku pčelarstvu u Crnoj Gori.

Organizatori ove značajne manifestacije su članovi Udruženja pčelara Podgorice, sa Savezom pčelarskih organizacija CG, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Glavnog Grada. Podršku sajmu su pružili Turistička organizacija Podgorice i Investiciono razvojni fond (IRF) Crne Gore.

“Ovo je izuzetno značajna manifestacija, ne bi imala ovako dugu tradiciju da nije tako značajna. Svi se okrećemo zdravoj hrani, a med kao naš proizvod bi trebao da bude jedan od glavnih djelova te zdrave prehrane i trebao bi da bude na našem jelovniku za svaki dan,” ispričala je Sekretarka Udruženja pčelara Podgorice, Vesna Kovačević kao jedna od organizatorki ove manifestacije sa višedecenijskom tradicijom.

Istakla je da je uprkos kiši ovo izdanje okupilo preko 40 izlagača iz različitih krajeva Crne Gore koji su predstavili najrazličitije proizvode od meda, propolisa, saća, preko specijaliteta kao što su svježe koprive u medu, pa do kozmetike na bazi pčelinjih proizvoda. Pčelari se rado godinama vraćaju ovoj manifestaciji kako bi Podgoričanima, ali i mnogobrojnim gostima predstavili svoje proizvode.

“Već nekih desetak godina dolazim na Podgoričke dane meda. Izlažemo med kao osnovni pčelarski proizvod, tu je saće sa medom, medovača, travarica na bazi meda i propolisa, koštunjavo voće sa medom. Ništa trenutno nema zdravije od ovih proizvoda u Crnoj Gori. Interesantno je turistima tako da sigurno može biti i dobar turistički proizvod,” kazao je Vuković Novica koji se već 20 godina bavi pčelarstvom.

Prema bogatoj i raznovrsnoj ponudi koja se ovih dana može vidje na podgoričkom Trgu nezavisnosti moglo bi se zaključiti da je ova godina bila produktivna za crnogorsko pčelarstvo što potvrđuju i naši sagovornici.

“Ova godina je na teritoriji Crne Gore bila stvarno dobra, bukvalno od primorja pa do Pljevalja svi su imali meda. Ove godine Crna Gora ima meda za izvoz,” kazao je pčelar Vladimir Čabarkapa iz gazdinstva Čabarkapa iz planinskog sela Sokolac na granici Bijelog Polja i Pljevalja.

Dodaje da su ovakve manifestacije izuzetno značajne, ali da bi se upravo zbog ovakvog obilja pčelinjim proizvodima trebalo poraditi na mogućnostima za izvoz.

“Poprilično je značajno da pčelari dođu do kupaca, da osim društvenih mreža uživo kontaktiraju pogotovo zbog stranaca i turista. Bilo bi dobro da postoji neki organizovani izvoz, ali dobre su i ovakve manifestacije,” istakao je Čabarkapa.

Kako bi se položaj pčelara u Crnoj Gori  dodatno poboljšao Udruženja pčelara Podgorice će nastaviti da radi kako na ovom tako i na drugim značajnim projektima.

“Mi smo jedno od većih, ako ne i najveće udruženje iz ove oblasti u Crnoj Gori, brojimo preko 270 članova našeg udruženja, tako da smo svi nekako na okupu i dajemo veliki doprinos ovoj manifestaciji, ali i pčelarskoj zajednici izlaganjem i kontaktima sa kupcima. Svi radimo na promociji pčelinjih proizvoda koji su značajni za budućnost naših porodica i naše djece,” podvukla je Sekretarka Udruženja pčelara Podgorice, Vesna Kovačević.

U ime organizatora je pozvala sve zainteresovane da iskoriste sunčane periode u toku dana da posjete Trg nezavisnosti da vide što se sve nudi na štandovima 29. Podgoričkih dana meda.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR