9 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mašković: Za prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno 252 ugovora o djelu

Podgorica

Comments 0

Mašković: Za prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno 252 ugovora o djelu

Autor: Antena M

  • Viber

Za prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je 252 ugovora o djelu, saopštio je na pres konferenciji šef kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković.

"05.10.2023. godine sam, u skladu sa članom 44 Poslovnika Skupštine Glavnog grada uputio Zahtjev za prikupljanje obavještenja od gradonačelnice Glavnog grada povodom masovnog zapošljavanja u Glavnom gradu o kojem su tih dana izvještavali mediji. Podsjetiću vas da je dan nakon toga Upravna inspekcija obavijestila javnost da provjerava navode koji se tiču spornih ugovora o djelu.

Dakle, od gradonačelnice sam zatražio da me obavijesti koliko je u gradskoj upravi i javnim ustanovama čiji je osnivač glavni grad zasnovano Ugovora o djelu i Ugovora o povremenim i privremenim poslovima, u posljednjih šest mjeseci za svaki Sekretarijat, službu i ustanovu pojedinačno. Za koje djelatnosti, odnosno na koje oblasti se odnose zaključeni Ugovori, te koja je najmanja, koja najveća i kumulativna vrijednost Ugovora sklopljenih po tom osnovu.

Odgovor na moj Zahtjev stigao je 7 dana kasnije nego što je to predviđeno poslovnikom Skupštine Glavnog grada, a dva dana nakon što sam javno pozvao Predsjednicu Skupštine Glavnog grada da obezbjedi poštovanje Poslovnika, a gradonačelnica, iako je bila dužna, nije obrazložila zbog čega odgovori nisu na vrijeme mogli biti dostavljeni, čime je grubo prekršen član 44 Poslovnika Skupštine Glavnog grada", naveo je Mašković.

Kako navodi, ukupan broj zaključenih Ugovora o djelu za prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave je 252.

"Sa druge strane, sklopljeno je 55 Ugovora o autorskom honoraru, dok je iz velikog broja ustanova izostao podatak o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima, tako da nemamo podatak da li ima zaključenih ugovora te vrste, iako je jasno naglašeno da nam se dostavi i taj podatak.

Najmanji iznos na koji je zaključen određeni ugovor iznosi 15,00 eura, dok je najveći iznos na koji je zaključen određeni ugovor iznosi 3.250,00 eura. Nemamo podatak koji je kumulativni iznos koji je izdvojen za bilo koje ugovore, jer je gradska uprava te podatke od nas sakrila, odnosno jednostavno ih nije dostavila iako je to jasno traženo kroz zahtjev koji smo uputili gradonačelnici, što nas upućuje na misao o potencijalnim zloupotrebama unutar sistema. Dakle, ostaje nejasno zašto nijedna služba nije dostavila podatke o ukupnoj novčanoj vrijednosti koja je izdvojena za sve vrste ugovora", kaže Mašković.

U okviru Sekretarijata za komunalne poslove u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je, ističe, devet Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 500,00 eura, a najveća 700,00 eura, dok nije bilo zaključenih Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

"Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti ovog Sekretarijata - komunalna oblast, stambena oblast, materijalno finansijski poslovi i drugo.

U okviru Sekretarijata za finansijske poslove i analizu budžeta u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je osam Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 500,00 eura, a najveća 900,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Takođe, nisu dostavljene ni informacije o oblastima, odnosno poslovima zbog kojih je bilo neophodno zaključiti osam Ugovora u djelu u navedenom Sekretarijatu.

U JU “Kakaricka gora” u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je sedam Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 140,00 eura, a najveća 800,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Zaključeni ugovori uglavnom se odnose na poslove iz nadležnosti ove Javne ustanove", objašnjava on.

U okviru Komunalne inspekcije, dodaje, u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je šest Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 650,00 eura, a najveća 800,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti Komunalne inspekcije.

Kako nabraja, u Sekretarijatu za saobraćaj u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključen je jedan Ugovor o djelu čija vrijednost je 700,00 eura, dok Ugovora o povremenim i privremenim poslovima nije bilo. Nije navedeno na koju oblast se odnosi zaključeni Ugovor o djelu.

U okviru Sekretarijata za poduzetništvo i investicije u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključena su dva Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 700,00 eura pojedinačno, dok Ugovora o povremenim i privremenim poslovima nije bilo. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti Sekretarijata za preduzetništvo i investicije.

U Sekretarijatu za socijalno staranje u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je šest Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 50,00 eura, a najveća 2500,00 eura, dok Ugovora o povremenim i privremenim poslovima nije bilo. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti ove Javne ustanove, a najveći iznos izdvojen je za Ugovor o djelu za scenario, režiju i produkciju promotivnog spota za aktivnost besplatnih UZ pregleda karcinoma dojke u Kući zdravlja za građanke Podgorice.

U okviru Direkcije za imovinu u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je četiri Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 500,00 eura, a najveća 700,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti Direkcije za imovinu.

U Službi za informacioni sistem u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključen je jedan Ugovor o djelu čija vrijednost je 450,00 eura, dok Ugovora o povremenim i privremenim poslovima nije bilo. Zaključeni ugovor odnosi se na poslove iz nadležnosti ove Službe.

U okviru Službe Glavnog administratora u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključen je jedan Ugovor o djelu čija vrijednost je 150,00 eura, dok podaci o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljeni. Zaključeni ugovor odnosi se na poslove iz nadležnosti navedene Službe.

U JU KIC “Budo Tomović” u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je sedam Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 100,00 eura, a najveća 550,00 eura, dok nije bilo zaključenih Ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti ove Javne ustanove.

"Kada je riječ o Službi za građane u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je sedam Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 500,00 eura, a najveća 800,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Takođe, nisu dostavljene ni informacije o oblastima, odnosno poslovima zbog kojih je bilo neophodno zaključiti osam Ugovora u djelu u navedenoj Službi. Na primjer u ovoj službi od sedam zaposlenih na osnovu Ugovora o djelu, njih četvoro je iz jedne od partija vladajuće većine u Glavnom gradu", ističe.

U JU Narodna biblioteka “Radosav Ljumović” u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključena su, dodaje, tri Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 600,00 eura, a najveća 650,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Zaključeni ugovori uglavnom se odnose na poslove iz nadležnosti ove Javne ustanove.

"U okviru Sekretarijata za zajedničke poslove u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključena su tri Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 350,00 eura, a najveća 500,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Nije poznato na koje oblasti se Ugovori odnose osim za jedan Ugovor koji je trenutno aktivan za poziciju vozača.

U JU “Gradsko pozorište” u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je 107 Ugovora o djelu i 55 Ugovora o autorskom honoraru čija najmanja vrijednost je 15,00 eura, a najveća 3250,00 eura, dok nije bilo zaključenih Ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Zaključeni ugovori odnose se na poslove iz nadležnosti ove Javne ustanove.

U JU Muzeji i galerije Podgorice u prvih šest mjeseci rada nove gradske uprave zaključeno je 80 Ugovora o djelu čija najmanja vrijednost je 30,00 eura, a najveća 1750,00 eura, dok informacije o Ugovorima o povremenim i privremenim poslovima nisu dostavljene. Zaključeni ugovori odnose se na “kreiranje sadržaja za tekstove za društvene mreže”, poslove tehničke podrške, konsultantskih usluga za izradu sajta, poslove realizacije programskih aktivnosti, poslove prevođenja itd", kaže Mašković.

Služba gradonačelnice, Služba za odnose s javnošću i Služba za međunarodne odnose i partnerstva, kako kaže, nisu dostavile podatke o zapošljavanju na osnovu Ugovora o djelu i Ugovora o privremenim i povremenim poslovima.

"Dakle, ne znamo da li su u kabinetu gradonačelnice ili njenih zamjenika u posljednjih šest mjeseci ima angažovanih ljudi po ugovorima, za koje namjene i koje iznose. Na način što nisu dostavili podatke, gore navedene službe nisu dostavile podatke o broju Ugovora o djelu i Ugovora o povremenim i privremenim poslovima čime je prekršen član 44 Poslovnika Skupštine Glavnog grada, jer nije obrazložena zbog čega podaci nisu ili ne mogu biti dostavljeni.

Ono što je posebno problematično jeste što nemamo kumulativan iznos koji je utrošen za Ugovore ove vrste, dakle ne znamo koliko novca je u te svrhe otišlo iz džepa građane Podgorice, a posebno zabrinjava činjenica što je rebalansom budžeta Glavnog grada predviđeno povećanje stavke koja se odnosi na Ugovore o djelu za 115 hiljada eura, samo do kraja ove godine. Mislim da nova gradska uprava na ovaj način pokušava da obezbijedi radna mjesta za partijske kadrove, svjesna činjenice da Glavni grad još uvijek kadrovski nije kompletiran, pa nije bilo moguće, shodno partijskim apetitima urediti Pravilnike o sistematizaciji u svim Službama i Sekretarijatima", zaključuje Mašković.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR