13 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Subota

04.05.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MUP umjesto 72 sata traži pet dana za predizborne aktivnosti

Politika

Comments 0

MUP umjesto 72 sata traži pet dana za predizborne aktivnosti

Izvor: Pobjeda

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ministarstvo unutrašnjih poslova predložilo je Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva da se izmijeni član 20 Zakona o biračkom spisku, tako što će se rok od 72 sata, ostavljen tom ministarstvu za pripremanje, štampanje i ovjeru izvoda iz biračkog spiska i dostavljanje DIK-u, produžiti na pet dana.

MUP je dao svoje preporuke koje se odnose na zakone o biračkom spisku, kao i izboru odbornika i poslanika.

''Smatramo da je rok od 72 sata prekratak za sve aktivnosti koje MUP treba da preduzme, a koje su propisane članom 20 Zakona, i predlažemo produženje na pet dana, kako bi se na kvalitetniji i efikasniji način ispunile propisne obaveze, kako Ministarstva unutrašnjih poslova, take i Državne izborne komisije'' – obrazloženo je iz Ministarstva Odboru.

MUP je predložio dopunu člana 28 Zakona o biračkom spisku, koja se odnosi na obavezu tog ministarstva da Državnoj izbomoj komisiji, na njen zahtjev, u roku od 72 sata od prijema zahtjeva dostavi birački spisak na odgovarajućem elektronskom mediju.

''Predloženom dopunom jasno će se precizirati obaveze kada je u pitanju dostavljanje biračkog spiska na odgovarajućem elektronskom mediju i stvoriti uslovi da Državna izborna komisija ima kompletniji uvid u birački spisak'' – navodi se u obrazloženju MUP-a.

Ministarstvo je preporučilo i izmjenu člana 17 stav 2 Zakona o biračkom spisku jer, kako navode, smatraju da treba precizirati šta se podrazumijeva pod promjenom biračkog mjesta, odnosno ono što je dovelo da birač glasa na drugom biračkom mjestu, a ne i promjene koje nemaju uticaja na promjene biračkog mjesta na kojem birač glasa.

Ministarstvo je predložilo Odboru izmjenu člana 68a Zakona o izboru odbornika i poslanika, u dijelu koji predviđa da Ministarstvo nadležno za biračke spiskove i potrebe elektronske identifikacije birača, izrađuje elektronsku verziju izvoda iz biračkog spiska za svako biračko mjesto na odgovarajućem elektronskom mediju u roku od 72 sata od kada je doneseno rješenje o zaključenju biračkog spiska.

''Predlažemo izmjenu tog zakonskog roka, odnosno da sa 72 sata bude produžen na pet dana, kako bi se na efikasniji i kvalitetniji način ispunile propisane obaveze'' – navodi MUP.

Član 80 Zakona o izboru odbornika i poslanika predviđa da birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime, a identitet dokazuje biometrijskom ličnom kartom ili pasošem. MUP predlaže da se briše riječ „biometrijska“, radi usklađivanja izbornog zakona sa legislativom koja reguliše oblast lične karte, s obzirom da Zakon o ličnoj karti i podzakonski akti za njegovu implementaciju ne poznaju termin „biometrijska lična karta“, već samo „lična karta“.

Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva tražio je preporuke i od Ministarstva pravde, ali ta institucija nije imala svoje sugestije.

''Obavještavam vas da Ministarstvo pravde sa aspekta svoje nadležnosti nema sugestije i predloge povodom zadataka Odbora, definisanim u članu 4 Odluke, a koji se odnose na dalju reformu i izmjenu izbornog zakonodavstva, kao i dalju dogradnju i izmjenu opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora'' – odgovor je Ministarstva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR