14 °

max 17 ° / min 11 °

Subota

25.03.

17° / 11°

Nedjelja

26.03.

17° / 9°

Ponedjeljak

27.03.

12° / 6°

Utorak

28.03.

9° / 2°

Srijeda

29.03.

9° / 1°

Četvrtak

30.03.

11° / 3°

Petak

31.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lekić, Bečić i Pavićević sa protesta u Budvi: Ovo nije prolazan revolt

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Lekić, Bečić i Pavićević sa protesta u Budvi: Ovo nije prolazan revolt

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U Budvi je, u Starom gradu, danas održan protestni skup pod nazivom „Gotov je! Ne boj se“, koji su organizovali Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Vladimir Pavićević, nezavisni intelektualci i žrtve progona DPS-a, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore. 

"Održavanjem ovog skupa nastavljena je realizacija Plana vaninstitucionalnog djelovanja Demokratske Crne Gore, Demosa i Crnogorske. Cilj održavanja skupa je i osnaživanje masovnog građanskog protesta koji se održava u Podgorici sa početkom u 18 časova. Skupu su prisustvovali poslanici, odbornici i drugi funkcioneri Demokrata, Demosa i Crnogorske, kao i veliki broj građana. Okupljenim građanima obratili su se Dragan Krapović, Aleksa Bečić, Miodrag Lekić i Vladimir Pavićević", navedeno je u saopštenju. 

Bivši predsjednik budvanske opštine i predsjednik Opštinskog odbora Demokrata Budva, Dragan Krapović, rekao je da su u Budvi „znali na koji način DPS dobija izbore decenijama unazad, za pritiske, koverte, znali i upozoravali na sve, kako kažu, ogavne stvari koje rade da bi opstali na vlasti sa samo jednim ciljem – da pokradu sve resurse koji pripadaju gradu i državi“. 

„Mi smo pobjedu 2016. izvojevali upravo na ulici“, rekao je Krapović.

„Evidentirali štabove DPS-a s angažovanim privatnim obezbjeđenjem i kovertama punim kriminalnog ili što reče Đukanović – „interesno-predusretljivog novca“. Nakon što smo otkrili i upozorili nadležne gdje se obavlja kupovina glasova, naočigled svih nas i naočigled policije koja koristi zgradu pored, nemoćno smo gledali kako svi naši pozivi institucijama da rade svoj posao bivaju ignorisani, a prijave odbačene. To je slika i prilika crnogorskih institucija. To nas čini tužnima“, kaže on. 

„Nijesu uspjeli da nas pobijede u Budvi ni kovertama, ni prijetnjama, ni zloupotrebom institucija. Budvom danas upravlja legitimna i legalna vlast. Budva je danas mnogo bolje mjesto nego 2016. Taj boljitak, taj vrhunski interes građana je ono što je DPS kovertama poput Di Kejove otimao građanima Crne Gore. Sada moramo slobodu za cijelu Crnu Goru izboriti na ulici“, poručio je Krapović. 

Poslao je poruku svim građanima u Crnoj Gori da idu u Podgoricu. 

"Nakon završetka skupa, kolona građana, na čelu sa liderima, nezavisnim intelektualcima i žrtvama progona DPS-a prošetala je ulicama Starog grada u Budvi", dodaje se u saopštenju. 

Kako je Bečić kazao, Dragan Krapović je podnio ostavku da bi sačuvao opozicionu vlast, tako da se ostavka na javnu funkciju podnosi samo kada sprečavate da DPS dođe na vlast. On je imao poruku i za predstavnike vlasti u opozicionim opštinama u kojima postoje neki nesporazumi.

“Moja poruka je jasna: manite se trazavica i nesporazuma u ovom trenutku kada se DPS drma iz temelja i kada je diktator satjeran u ćošak. Sveti zadatak opozicije je da sačuva vlast u Kotoru, Herceg Novom, Budvi i Beranama, jer su to jedina ostrva slobode u našoj okupiranoj domovini! Vratiti vlast DPS okupatorima u tim opštinama značilo bi korak dalje od slobodnih izbora, i to bi bila izdaja opozicionih birača”, kazao je lider Demokrata Bečić. 

Bečić je ponovo istakao da opozicija ne treba da se napada, već je potrebno da sarađuje i međusobno se dopunjuje.

“Lično sam primio u prethodnih nekoliko godina mnogo žestokih udaraca od kolega iz opozicije, kako na ličnom, tako i na političkom planu. Sve to ostavljam sa strane, to je iza nas, to je prošlost. Što se mene i Demokrata tiče, stavljam veto na sve međusobne napade u bilo kom obliku sve dok ne smijenimo vlast i oslobodimo našu državu i njene institucije. Zato, kolege iz SNP-a, DF-a, SDP-a, Ujedinjene i svi ostali, vjerujem da su svađe i prepirke iza nas, a saradnja, dopunjavanje, istrajavanje i pobjeda nešto što je naša budućnost”, kazao je Bečić.

Bečić je, takođe, poručio da opozicija treba da nastavi da pokazuje jedinstvo u danima koji dolaze.

“Pokazujmo jedinstvo sa nezadovoljnim građanima na protestima. Pokazujmo jedinstvo u afirmaciji većinske, nezadovoljne, građanske Crne Gore! Pošaljimo jedinstvenu poruku, i unutra i vani, bez ispunjenja uslova za slobodne izbore, nema više izbora u Crnoj Gori”, naglasio je Bečić.

Predsjednik Demokrata saopštio je da patriotizam nije rasprodaja đedovine i obale, i "da to što je uradila prva famlija sa svojim prijateljima, kumovima i saradnicima ni okupatorima nije padalo na pamet". 

“Nije patriotizam rasprodavati đedovinu i obalu. Nijesu izdajnici Crne Gore oni koji su protiv Đukanovića, već oni koji su opustošili Budvu, koji su prodali našu obalu, Sveti Stefan, Miločer, Kraljičinu plažu, Solanu, Mamulu, oni koji hoće da prodaju i Budvansku rivijeru. Zato, šaljemo poruku svim tajkunima da se nikada više neće upravljati Budvom i Crnom Gorom iz njihovih apartmana i harema! Ovo je borba naroda protiv tajkuna! Ovo je borba da tajkuni nikada više ne vladaju našom zemljom! Hoćemo zemlju kojom vladaju narodne sluge, a ne tajkunske sluge,” zaključio je lider Demokrata.

Predsjednik Demosa Miodrag Lekić poručio je da nije vrijeme za govore, već dogovore, između građana koji su odlučili da ne budu poniženi i otuđene vlasti.

„Potcjenjuju građane ako misle da je ovo jedan prolazan revolt. Građani su na barikadama, sa samosvješću, kritičkim mišljenjem, i odlučnošću da dođe do konačne promjene. U aferama se osjeća zadah truleži, a mi nemamo ozbiljan odgovor vlasti. Nevjerovatne gluposti se saopštavaju. Neko je Mila Đukanović uporedio sa Svetim Petrom. To su nevjerovatne gluposti, ali sve to izražava agoniju sistema. Objasniće nam premijer Marković ovu situaciju u Baru oko vrtića. Da li je odlučio da posluša glas građana ili se govori o nekoj kazni?“

Građani će sigurno nastaviti borbu i to mora biti pobjeda demokratije u Crnoj Gori“, zaključio je Lekić.

Predsjednik Crnogorske Vladimir Pavićević istakao je da se upravo se na primjeru Budve pokazalo da opozicija može da bude dobra alternativa lošoj vlasti.

“Budvani su bili hrabri i 2016. godine na izborima poručili da žele promjene. Hrabrost naših Budvana je potrebna danas i cijeloj Crnoj Gori. Zato ćemo danas iz Budve, nakon ovog protesta, da krenemo i za naš Glavni grad”, rekao je Pavićević.

Pavićević je poručio da će se boriti da Crna Gora postane stabilna, savremena, i demokratska država.

“Naša Crna Gora danas nije stabilna država zato što su njene institucije, naše institucije, oslabljene, i ostavljene bez ikakvog legitimiteta. One se zloupotrebljavaju i zato im crnogorski građanin ne vjeruje. Naša Crna Gora danas nije savremena zato što vlast misli da crnogorskog građanina ili njegov glas može da kupi, podmiti ili prevari. Umjesto da upravlja, vlast hoće da gospodari i nadzire sve nas. Naša Crna Gora danas nije ni demokratska država zato što volja zakona nije iznad volje čovjeka, i zato što vladavina prava u Crnoj Gori danas nije iznad interesa povlašćenih”.

Na kraju, predsjednik Crnogorske je poručio: 

“Dugo učvršćivani sistem klijentilizma je ključna prepreka za razvoj demokratskih institucija i procesa koji bi Crnu Goru trebalo da smjeste u red najprosvećenijih demokratskih društava, a za to imamo namjere da se borimo. Vrijeme za hrabrost, i zato poručujemo svim našim prijateljima i časnom crnogorskom građaninu: Gotov je! Ne boj se. Pridruži nam se”.

Kako je saopšteno iz DCG svi okupljeni su se nakon završetka skupa uputili za Podgoricu gdje će se od 18 časova pridružiti građanskom protestu „Odupri se 97000“.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR