16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Opstanak Crne Gore zavisi od dovršenja nacionalnog identiteta

Politika

Comments 3

Popović: Opstanak Crne Gore zavisi od dovršenja nacionalnog identiteta

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Književnik Milorad Popović, gostujući u "Teleskopiji" na TVCG, kaže da postoji očigledna nesrazmjera između "tačne, precizne, gotovo bez greške vođene spoljne politike, koja je malu i gotovo nebitnu zemlju dovela u NATO i na vrata EU" i, s druge strane, činjenice da je 13 godina nakon nezavisnosti " u mnogim domenima kulturne i obrazovne politike, državotvorne svijesti, stanja u institucijama... gore nego prije 20 godina".

Popović taj paradoks objašnjava nedovoljnim kapacitetima, manjkom znanja, šićardžijskim duhom... uz opasku da "ovdje politički procesi idu ispred nacionalnog sazrijevanja".

"Mediokritetstvo naše intelektualne klase i užasno neobrazovanje naših političara čini da, gotovo jednodušno, misle kako će zaokruživanjem državnog okvira, ulaskom u zapadne integracije i povećanjem životnog standarda, zakonomjerno stabilizovati Crnu Goru. Toliko je, međutim, iskustava da je pitanje nacionalne kulture, stvarnog ili izmišljenog sjećanja, u najdubljim emotivnim i iracionalnim slojevima ljudske prirode", kaže on.

"Nema svijesti da je ključna stvar, ne samo za nas, nego i za naše potomstvo, da bi Crna Gora ostala prozapadna i građanska, u kojoj ćemo dovršiti svoj nacionalni identitet"- rezolutan je Milorad Popović.

Dobitnik Trinaestojulske i Njegoševe nagrade, u autorskoj emisiji Tamare Nikčević, kaže da je "Amfilohije ideološki najveći anticrnogorac od Ćuprilića naovamo, ali je karakterom više Crnogorac od ovih koji su na vlasti". On kaže da mitropolit SPC koristi praznovjerje Crnogoraca, vještu propagandu, ali i sirotinjske kuhinje, kako bi paralisao vlast i zaveo narod.

Popović tvrdi da se srpske institucije ozbiljno pripremaju da na popisu 2021. Srbi u Crnoj Gori budu većina. Nasuprot njima, "kad bi se DPS pitao, nacije ne bi ni postojale. Većina njih su ravnodušni prema tom pitanju, hedonisti koji politiku vode od izbora, do izbora".

Milorad Popović ukazuje i na to da su brojni zagovornici suverenosti s početka 90-ih "u zagrljaju Andrije Mandića". Dodaje da je smjena DPS moguća tek kad crnogorsko društvo "postane normalno", odnosno kad pobjeda opozicije prestane da bude prijetnja opstanku države, njenog prozapadnog kursa i građanskog karaktera.

Govoreći o "državnom udaru" Popović kaže da je izbjegnuto krvoproliće i da Milivoje Katnić, taman da je "imao imaginaciju Agate Kristi, a u logistici Mosad i CIA, umjesto smiješne režimske propagande koja ne može ni Željku Ivanoviću dohakati, ne bi mogao izmisliti ta imena, situacije, ljude... od srpskih pasa rata, do ruskih agenata i izraelskih spin doktora".

Popović naglašava nerazjašnjenost uloge Amfilohija Radovića u toj zavjeri, jer je manastir Ostrog bio sjedište zavjerenika. Zatim koncerna "Vijesti" koji je već u prvoj informaciji spekulisao o Dinkićevim vezama sa Veselinom Veljovićem i Slavkom Stojanovićem. Isti narativ imali su i neki lideri NVO, a sve je neodoljivo podsjećalo na pisanje beogradskih glasila nakon ubistva Đinđića.

Konačno, Popović se osvrnuo i na ulogu Ranka Krivokapića i njegovu izjavu u razgovoru sa ambasadorkom SAD, u kojoj je bagatelisao optužnicu za državni udar, riječima da "svaka kuća u Cucama ima više oružja"!?

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Realista

Tako je, dosta je bilo koketiranja sa onima koji su protiv države. Crna Gora treba da bude ono što je uvjek, nezavisna u svakom smislu sa jednom pravoslavnom Crnogorskom crkvom!

Labud Dabanović

Od obnove i vlast i opoziciju nije stalo do identiteta crnogorskog naroda i države-samo da što više od njih opelješaju.A vlast još viša poniženja čini.Umjesto da na državnim skupovima oni nose crnogorsku nošnju oni u nju obukuju poslugu da im se klanja i služi.Nema višeg poniženja identiteta od toga