25 °

max 25 ° / min 17 °

Ponedjeljak

25.05.

25° / 17°

Utorak

26.05.

22° / 13°

Srijeda

27.05.

24° / 11°

Četvrtak

28.05.

25° / 14°

Petak

29.05.

22° / 14°

Subota

30.05.

22° / 14°

Nedjelja

31.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crna Gora i Portugal posvećeni kontinuiranom snaženju odnosa

Politika

Comments 0

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Crna Gora i Portugal posvećeni kontinuiranom snaženju odnosa

Crna Gora i Portugal njeguju prijateljske i savezničke odnose a današnji razgovori predstavljaju potvrdu nastojanja da dvije države unaprijede saradnju, kazao je ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović tokom sastanka sa portugalskim šefom diplomatije Augustom Santosom Silvom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Daramanović se zahvalio na čvrstoj portugalskoj podršci ostvarivanju strateških vanjskopolitičkih prioriteta naše države, te je posebno je naglasio važnost ekspertske i tehničke pomoći Portugala u procesu pristupanja Evropskoj uniji, u prvom redu kroz realizaciju projekata u okviru Taiex instrumenta.

“Naše decidno opredjeljenje u pravcu integracije u porodicu najrazvijenijih evropskih demokratija od ključne je važnosti za efikasno ispunjavanje obaveza iz pregovaračke agende i unutrašnje reformske aktivnosti, koje daju rezultate u formi definisanja funkcionalnog pravnog poretka i izraženog ekonomskog napretka”, istakao je. Darmanović.

Santos Silva je kazao da proces evropske integracije i članstvo u Evropskoj uniji doprinosi političkoj stabilnosti i socio-ekonomskom progresu, naglasivši da Portugal podržava nastavak proširenja, uz kontinuirano usvajanje standarda i pravno-normativne regulative od strane država kandidata.

Sagovornici su ocijenili da je nastavak procesa proširenja i učvrščivanje kredibilnosti evropske perspektive Zapadnog Balkana u interesu stabilnosti, bezbjednosti i prosperiteta regiona, ali i Evrope u cjelini.

“Šefovi diplomatija dviju država su se saglasili da je u narednom periodu potrebno posebnu pažnju usmjeriti na razmatranje modela razvoja privredne saradnje.

Takođe, ukazali su da postoji prostor za dodatno proširivanje saradnje između dva ministarstva vanjskih poslova kroz organizovanje bilateralnih političkih konsutacija, kao i sveukupnih crnogorsko-portugalskih veza, naročito u oblastima nauke, obrazovanja i kulture”, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR