8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sa proslave Dana državnosti: Crkvi božiji, Vladi zemaljski zakoni

Politika

Comments 0

Sa proslave Dana državnosti: Crkvi božiji, Vladi zemaljski zakoni

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti i Dana ustanka crnogorskog naroda.

"Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali“, rekao je premijer.

Predsjednik Marković se u govoru osvrnuo i na crkveno pitanje i rekao da će to pitanje biti riješeno demokratski, na osnovu Ustava i zakonom, a ne ničijom voljom ili dekretima.

"Naša generacija je dužna da ispravi sve istorijske zablude i falsifikate iz 20. vijeka. Jednako i kada je crkveno pitanje posrijedi.

Učinićemo to demokratski, na osnovu Ustava i zakonom, a ne ničijom voljom ili dekretima. Nećemo ostavljati nepotrebni teret generacijama koje dolaze.

U današnjoj nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati kao i svi drugi da poštuje one koje donosi demokratski izabrana vlast, u skladu sa najvišim evropskim standardima. Dakle, crkvi božiji zakoni, Vladi i Parlamentu zemaljski", poručio je Marković.

Predsjednik Marković je istakao da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama.

"Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka“, kazao je predsjednik Vlade Crne Gore.

On je istakao da uvažavamo svakog susjeda i njegovo suvereno pravo da uređuje odnose u svojoj kući te da se zalažemo za mirno rješavanje svih nesporazuma i sukoba na ZB, jer bez stabilnosti cijelog regiona nema ni stabilnosti, ni napretka za bilo koju državu pojedinačno.

"Vjerujemo da se do tog cilja najbrže može doći kroz našu i integraciju susjednih zemalja u EU. Naš Region je poprište globalnog nadmetanja za uticaj, u kojem svako koristi mehanizme koji su mu na raspolaganju“, rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Marković je izrazio uvjerenje da će države EU nakon rješavanja sopstvenih izazova odlučnije iskoristiti najsnažniju polugu svojih politika prema ZB – politiku proširenja. On je dodao da Crnu Goru niko ne može obeshrabriti niti zaustaviti na putu ka EU, te da ćemo uvjeriti i skeptike i oponente da je Evropi potrebna ovakva Crna Gora.

Premijer je pozvao na ujedinjenje u narednih nekoliko godina u tom zajedničkom naporu – dobijanju punopravnog članstva Crne Gore u EU, na opšte dobro svih građana naše zemlje, a prije svega najmlađih generacija, naše djece i unučadi.

"Neka to bude zajednički cilj, važniji od ličnih sujeta i političkih omraza; važniji od naših svakojakih podjela. Neka to bude tačka budućeg kompromisa i društvene kohezije“, rekao je predsjednik Vlade.

Kroz istorijsku prizmu, premijer je govorio o uspjesima ali i stradanjima naših predaka zarad pobjede antifašizma, zarad pobjede današnje Evrope. On je takođe dodao da, na Dan ustanka protiv okupatora, moramo podsjetiti na istorijske činjenice: nije svaki crnogorski građanin bio na strani antifašističke koalicije.

„Podsjećam na ovu neumoljivu istinu – ne da bi otvarali stare rane, ne da bi oživljavali vjekovne podjele. Neka sve žrtve bratoubilačkih stradanja počivaju u miru. Danas podsjećam na bolnu stranicu naše istorije da se ona ne bi nikad više ponovila“, kazao je predsjednik Marković.

On je dodao da i danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu do povratka pod tuđe skute.

On je dodao da su danas najveći grijesi Crne Gore to što ne želi tutore i staratelje; što je naučila da slijedi interese svojih građana, što je odlučna da odbrani državni identitet i nacionalnu posebnost Crnogoraca u okviru građanske države svih drugih koji sa njima žive: „Na kraju, što je članstvom u Sjevernoatlantskoj alijansi obezbijedila nepovredivost svojih granica i trajni mir za svoje građane“.

Premijer je svim građanima čestitao Dan državnosti i Dan ustanka protiv fašističkog okupatora – i jedan i drugi kao datume crnogorske pobjede.

"Neka sve žrtve bratoubilačkih stradanja počivaju u miru. Podsjećam na bolnu stranicu naše istorije da se ona ne bi nikad više ponovila. Jer, ideje koje su tada odvele jedan broj naših ljudi na stranputicu, nijesu pokopane", poručio je u govoru predsjednik Vlade.

Dodaje da onda kada su i mnogo veći pognuli glavu pred Hitlerom i Musolinijem, narod Crne Gore se u velikom broju digao na ustanak i u naredne četiri godine podnio ogromnu žrtvu zarad veličanstvene pobjede antifašističke koalicije. Zarad pobjede današnje Evrope!

Današnja Crna Gora i njeni građani, bez obzira na vjeru i naciju, je država budućnosti i napretka, zemlja okrenuta modernim vrijednostima savremenog svijeta, koja brzo i čvrsto hvata korak sa naprednim zemljama Evrope, poručila je predsjednica Opštine Danilovgrad, Zorica Kovačević.

Ona je danas kazala da upravi te Opštine posebnu čast i zadovoljstvo predstavlja što se centralna proslava povodom Dana državnosti ove godine održava u Danilovgradu, koji, kako je podsjetila, ove godine obilježava 150 godina postojanja.

„Sjećanje na ustanički 13. jul 1941. godine, koji je sa dubokim razlogom utemeljen kao Dan državnosti naše slobodne, nezavisne, suverene, demokratske Crne Gore u nama budi sjećanja na slavne dane narodnooslobodilačke borbe, na žrtve i stradanja, ali i na veličinu pobjede koja je izvojevana“, istakla je Kovačević.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR