14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović u Ankari: Prijateljski odnosi Crne Gore i Turske osnaženi intenzivnom ekonomskom saradnjom

Politika

Comments 0

Darmanović u Ankari: Prijateljski odnosi Crne Gore i Turske osnaženi intenzivnom ekonomskom saradnjom

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović boravio je danas u prvoj zvaničnoj posjetiTurskoj, na poziv ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua.

U razgovoru sa turskim kolegom, ocijenjeno je da dvije zemlje imaju prijateljske i sadržajne odnose, koji su dodatno osnaženi savezništvom u NATO, te čvrsto povezani ekonomskom saradnjom i brojnim potencijalima za njihovo dalje unaprjeđenje.

Naglašen je značaj daljeg intenziviranja političkog dijaloga dvije zemlje i konstatovana intenzivna ekonomska saradnja, kontinuirano povećanje robne razmjene i porast broja stranih direktnih investicija.

Sagovornici su se saglasili da dvije zemlje ostvaruju kvalitetnu saradnju i u okviru NATO u cilju stabilnijeg i bezbjednijeg okruženja. 

Darmanović je ocijenio da će unapređenju bilateralnih odnosa doprinijeti i otvaranje Generalnog konzulata Crne Gore u Istanbulu, kao i Konzulata Turske u Bijelom Polju. 

Takođe, istakao je i kontinuirani doprinos turske Agencije za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), dodajući i da stipendiranje crnogorskih studenata doživljavamo kao dragocjenu podršku u nadgradnji znanja i razvoja. 

 Čavušoglu je kazao da posjeta predstavlja nastavak intenzivnog dijaloga, koji za rezultat ima visok stepen međusobnog razumijevanja i saradnje.

Ponovio je posvećenost Turske snaženju odnosa dvije zemlje, saglasivši se da su ekonomska saradnja i trgovinska razmjena prepoznate kao prioritetne oblasti.

Čavušoglu je kazao da  Turska i Crna Gora ostvaruju intenzivnu saradnju u oblastima odbrane, kulture i saobraćaja, i ukazao na značaj njenog daljeg unapređenja, kako u pomenutim oblastima tako i u domenu zdravstva i obrazovanja. 

 Darmanović je u nastavku posjete imao sastanke sa predsjednikom Velike narodne skupštine Mustafom Šentopom i potpredsjednikom Turske Fuatom Oktajom.

Sagovornici su ukazali na značaj multietničkog sklada po kojem je Crna Gora prepoznata i razgovarali o odnosima u regionu Zapadnog Balkana, ekonomskoj i parlamentarnoj saradnji.

Tokom zvanične posjete Turskoj, ministar je položio vijenac na vječnu kuću Mustafe Kemala Ataturka, a upriličen je i obilazak mauzoleja posvećenog osnivaču Republike Turske.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR