16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Posebno zanimljiva saradnja sa Japanom u oblasti nauke i tehnologije"

Izvor: Foto: Screenshot

Politika

Tag Video
Comments 0

"Posebno zanimljiva saradnja sa Japanom u oblasti nauke i tehnologije"

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Japan podržava razvoj Zapadnog Balkana na osnovama održivog razvoja što je podudarno sa strategijom Crne Gore koja želi da ostvari svoje strateški definisane razvojne ciljeve, rekao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je, na završetku posjete Japanu, rekao da je zadovoljan što je imao čast da prisustvuje ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara Naruhita.

"To je bio veoma važan događaj kojem su pristustvovali predstavnici čitavog svijeta od kojih je bilo preko 70 delegacija na nivou šefova država i vlada. Okolnost da je Crna Gora bila tu, mislim da je veoma značajna za dalju međunarodnu afirmaciju naše zemlje", rekao je Đukanović.

On je kazao da je ta ceremonija bila prilika za susret sa mnogim ljudima iz raznih djelova svijeta, navodeći da je značajno što je imao sadržajan razgovor sa premijerom Japana.

Taj razgovor je, navodi on, bio fokusiran na dvije teme, a jedna je odnosi Japana i Zapadnog Balkana.

"Japan ima jedan poseban koncept inicijative za Zapadni Balkan i ima posebnog izaslanika na nivou ambasadora koji sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

On je ocijenio da je važno da Japan snažno podržava evropsku i evroatlansku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana i generalno podržava jedinstvenu Evropsku uniju kao važnog globalnog partnera.

"Japan podržava i razvoj Zapadnog Balkana na osnovama održivog razvoja što je vrlo podudarno sa strategijom održivog razvoja Crne Gore sa našim osnovnim principima, ciljevima i metodama kojima želimo da ostvarimo svoje strateški definisane razvojne ciljeve", kazao je Đukanović.

On je naglasio da je, u vezi bilateralne agende, razgovarao o prioritetima za buduću saradnju i naveo da je za Crnu Goru posebno zanimljiva saradnja u oblasti nauke, tehnologije i inovacija.

"Razgovarali smo i o mogućnostima za dalje širenje ekonomske saradnje, neke od japanskih kompanija počevši od Daido metala preko Tošibe, Hitačija su prisutne su u Crnoj Gori", rekao je Đukanović.

On je prenio da je inicijativa japanskog premijera bila da se nastavi sa unapređenjem poslovnog ambijenta kao podrške za veće prisustvo predstavnika japanskog biznisa i investitora u Crnoj Gori.

"To je potpuno podudarno sa onim što je interes Crne Gore i njene ekonomije kao otvorene ekonomije da u saradnji sa referentnim strateškim partnerima obezbijedi kontinuirani tempo visokog ekonomskog rasta. Vjerujem da je to i najvažnija poenta uz ovaj ceremonijalni dio", kazao je Đukanović.

On je kazao da je Japan razvijena zemlja sa odličnim tempom razvoja i da može biti važna podrška i važan partner u ostvarivanju onog što su strateški razvojni ciljevi Crne Gore.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR