3 °

max 8 ° / min 2 °

Petak

15.01.

8° / 2°

Subota

16.01.

3° / -2°

Nedjelja

17.01.

2° / -3°

Ponedjeljak

18.01.

3° / -5°

Utorak

19.01.

7° / -5°

Srijeda

20.01.

6° / -2°

Četvrtak

21.01.

8° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste

Politika

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Pažin: Ne želimo da nam EU gleda kroz prste

U najvišem interesu Crne Gore nije samo brzo pristupanje Evropskoj uniji, već prije svega da što prije bude interno spremna za članstvo, ispunjavajući prethodno sve kriterijume, naročito u oblasti vladavine prava, koja je temelj i preduslov evropskog kvaliteta života, saopštio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin.

Pažin je kazao tokom sastanka sa visokim zvaničnicima Zapadnog Balkana, zemalja članica EU i evropskih institucija, koji Svjetski ekonomski forum organizuje u Ženevi, pod nazivom “Strateški dijalog za Zapadni Balkan”.

Pažin je naglasio da je suština evropske politike Crne Gore ostvarenje višeg životnog standarda građana i izgradnja društva koje funkcioniše po pravilima koja važe u najrazvijenijim evropskim demokratijama.

Dodao je, međutim, da je do pozitivne transformacije društva moguće doći samo kroz proces koji nesmetano teče i kojem jednako iskreno pristupaju obje strane, i Crna Gora i njeni evropski partneri.

„Crna Gora nikada u svom dugom istorijskom trajanju ništa nije dobila nezasluženo, pa to ne očekujemo ni ovoga puta. Naprotiv, istrajno suštinski radimo na izgradnji društva u kojem se poštuju evropska pravila i standardi. Ipak, ono što očekujemo od evropskih partnera jeste da prepoznaju i vrednuju realan napredak koji Crna Gora ostvaruje u vladavini prava i drugim oblastima,“ saopštio je Pažin.

Govoreći o rezervisanom stavu u pogledu politike proširenja EU, prevashodno Francuske,Pažin je ocijenio legitimnim razmatranje efikasnijeg načina funkcionisanja same Unije, dodajući međutim da život u Crnoj Gori i našem regionu ne može biti zamrznut zbog nezainteresovanosti Evropske unije, već da je u zajedničkom interesu Evropske unije i Zapadnog Balkana da paralelno sa tim procesom bude nastavljen i proces evropske integracije našeg regiona.

Naglasio je da bilo koji drugi scenario ostavlja prostor za porast uticaja antievropskih i populističkih snaga u okviru pojedinih političkih struktura u državi, ali i drugih zainteresovanih subjekata izvan države.

On je dodao da ideje o kojima se govori u posljednje vrijeme u kontekstu reforme pregovaračkog okvira, kao što je takozvani princip reverzibilnosti, ne predstajaju održivo rješenje, imajući u vidu utvrđene principe međunarodnog prava i već usvojene pregovaračke pozicije Evropske unije i Crne Gore, koje su 2012. godine odobrene od strane svih država članica EU.

Pažin je naglasio značajnu ulogu koju u promociji evropskih vrijednosti ima Njemačka, kao i druge partnerske države, među kojima posebno SAD.

Pažin je posebno izrazio zahvalnost za podršku evropskoj integraciji Crne Gore od država članica Višegradske grupe, čiji su visoki predstavnici takođe prisustvovali sastanku.

U tom kontekstu, naglasio je da je dosadašnji njemački princip evrointegracije “strogo, ali pravično” davao konkretne rezultate i da to može biti način nastavka odnosa Evropske unije i prema ostalim državama aspirantima za članstvo u EU.

Govoreći o nedavnom usvajanju Deklaracije o takozvanom “mini Šengenu”, od strane Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Sjeverne Makedonije, Pažin je podsjetio da je Crnoj Gori jedan od ključnih prioriteta jačanje dobrosusjedskih odnosa, zbog čega i daje svoj puni doprinos već uspostavljenim regionalnim inicijativama, koje za sada ostvaruju očekivane rezultate upravo u oblastima koje su predmet promocije u okviru inicijative popularnog naziva “mini Šengen”.

On je dodao da ne smatra da takva inicijativa za sobom nosi kvalitetniju integraciju u Evropsku uniju.

“Naprotiv, usmjeravaju se vrijeme, energija i snaga država regiona na kreiranje nečeg što već postoji pod drugim nazivima, sa još nejasnim potencijalom kako nova inicijativa može doprinijeti evropskoj integraciji država regiona”.

Veoma je važno, podvukao je Pažin, da u procesu pristupanja Evropskoj uniji svakoj državi bude omogućeno da napreduje u skladu sa sopstvenim zaslugama i reformskim rezultatima.

„Samo na zaslugama zasnovan napredak ka članstvu u EU može biti vjetar u leđa stvarnim reformama i osigurati visoku podrška građana regiona zajedničkoj evropskoj budućnosti“, zaključio je Pažin.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR