23 °

max 31 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Studenti treba da pokažu vlasti da nijesu moneta za potkusurivanje

Politika

Comments 0

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Studenti treba da pokažu vlasti da nijesu moneta za potkusurivanje

Međunarodni dan studenata, 17. novembar, i ove godinecrnogorski studenti dočekuju sa brojnim problemima, neriješenim pitanjiima i nedoumicama, saopštili su iz SNP-a.

"Teška finansijska situacija većine građana koji jedva uspijevaju da plate školovanje svojoj djeci, loši uslovi na fakultetima, toliko poznat i razgranat sistem veza i vezica koje vladaju na svim studentskim jedinicama i zahvaljujući kojima neki lakše završavaju studije od ostalih, a kasnije i nalaze zaposlenje, loš položaj UCG na listi svjetskih univerziteta, samo su neki od problema sa kojima se studenti suočavaju.

Položaj studenata još više urušavaju neuspješne reforme koje se svako malo osmišljavaju u kuloarima Ministarstva prosvjete i sprovode na Univerzitetu Crne Gore. Podsjećamo da je nedavno jedva izdejstvovano da studenti magistarskih studija budu oslobođeni izmišljene obaveze plaćanja dodatnih 1.000 eura da bi nastavili školovanje", navodi se u saoopštenju.

Većina studenata, dodaju, još ćuti i mirno podnosi sve ono što ih decenijama tišti.

"Svoj bunt izražavaju time što napuštaju Crnu Goru, završavaju studije u inostranstvu, gdje pronalaze zaposlenje i ostaju da žive. Na taj način, dolazi ne samo do depopulacije, već i do toga da država ostaje bez najboljih kadrova na kojima bi trebalo da se temelji njena budućnost", dodaje se u saopštenju.

Naglasili su da Socijalistička narodna partija čestita studentima Međunarodni dan studenata, uz želju da već naredni 17. novembar dočekaju mnogo zadovoljniji, u boljim uslovima i bez svakodnevnih briga koje ih udaljavaju od njihovog osnovnog posla – sticanja znanja.

"Ipak, apelujemo na njih da shvate da uzeti pasoš u ruke i napustiti zemlju nije jedini način, već da moraju pokazati aktuelnoj vlasti da nisu njena moneta za potkusurivanje i siguran glas koji mogu kupiti za pedeset eura, a nakon toga nastaviti da rade sve ono zbog čega su mladi ljudi primorani da odu sa svojih ognjišta", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR