27 °

max 35 ° / min 22 °

Petak

14.08.

35° / 22°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

33° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

33° / 22°

Srijeda

19.08.

31° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cerović pisao Markoviću: Ambasadori stavili do znanja da im je ropstvo dojadilo

Politika

Comments 13

Izvor: Pobjeda/Portal Analitika

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Cerović pisao Markoviću: Ambasadori stavili do znanja da im je ropstvo dojadilo

Publicista Rajko Cerović uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću povodom njegove osude gesta trojice ambasadora – Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića da plate kaznu bivšoj službenici Ministarstva vanjskih poslova Mirni Nikčević, koja je prekršajno osuđena zbog polemike koju je imala sa poznanicom.
 
"Vidim da osuđujete gest trojice crnogorskih ambasadora koji su jednoj službenici svoga ministarstva, inače samohranoj majci, pristali da plate globu na koju je osuđena. Nije gospođa Mirna Nikčević svoj bijes izrazila na javnom mjestu, u novinama ili na televiziji, već u potpuno privatnom i javnosti nenamijenjenom razgovoru. Doduše, motiv joj je bio isti kao i u svih nas koji volimo i cijenimo svoju zemlju: riječ je o otporu protivu tridesetogodišnjeg poniženja građana Crne Gore, čija vlast ponizno, čitavo pomenuto vrijeme, kleči pred institucijom tuđe države. Nijeste, možda, razumjeli da vam trojica naših ambasadora, pomenutim gestom, neverbalno stavljaju do znanja da im je slično ropstvo, kao i mnogima od nas, temeljno dojadilo" – poručio je Cerović.

Nijedan gest, nijedan rušilački potez ponižavanja, bagatelisanja i uništavanja crnogorske nacionalne kulturne baštine, upozorio je on, Srpska pravoslavna crkva nije učinila bez prećutnog blagoslova države.

"Samo je na Ostrogu napravljeno toliko falsifikata i nesojluka da za čitav jedan vijek štetu ne možemo popraviti. Drugi bi narod od slične pošasti svoje svetinje i krvlju branio. No, pitanje je čiji je Ostrog? U vrijeme stare vlasti bio je naš. Sve su crnogorske crkve i manastiri bili u sastavu crnogorskih granica, izuzevši Crkve Svete Trojice u Pljevljima. Nemojte mi slučajno reći da ovo što kažem nije tačno, jer sam prvo isnimao sve naše hramove, a zatim više od trideset godina uzaludno pisao, polemisao, preklinjao da se spriječi očigledna nacionalna izdaja koju vlast čini u odnosu na Srpsku pravoslavnu crkvu. Nijesam, naravno, bio jedini koji se nije mogao pomiriti sa takvim ponašanjem vlasti naše, bar od 26. maja 2006. godine, suverene države" – istakao je Cerović.

On je poručio da nije tačno da je Srpska pravoslavna crkva pripisivala sebi hramove i crkvenu imovinu države Crne Gore, posebno krajem devedesetih godina prošlog vijeka, nego su to nezakonito i sa izdajničkim merakom, činili službenici crnogorskog katastra.

"Mislite li da ih neko namjerava kazniti? Ne, gospodine predsjedniče, vlast im odavno govori: Aferim! Prirodno očekujete da će ona limena crkva na Rumiji biti uklonjena? Bar tako ste nam lično obećali? Gospodine, predsjedniče, neće, jer je izdaja pažljivo od vlasti njegovana i utvrđivana više od tri decenije" – naglasio je Cerović.

Poručio je premijeru i da je jasno da zakon o slobodi vjeroispovijesti neće biti usvojen.

"Odavno njihovim nacrtom mašete, ali prolaze mjeseci, a pomenuti zakon ne mrda s mjesta. Očigledno da do kraja godine nećete stići. Sljedeća godina je izborna, pa ćete sve odložiti za nikad. Vaš je strah od Srpske pravoslavne crkve, iako naopak, donekle razumljiv, ali Vas molim da shvatite i naš višedecenijski, vjerujem opravdani gnjev" – naveo je Cerović.

Naveo je da izuzetno cijeni rad Markovića i da se raduje svakom uspjehu Vlade, posebno na polju unapređenja i konsolidacije domaće ekonomije.

"Znam da Vam nije lako, jer pored eventualnih dobronamjernih protivnika imate stotine zlonamjernih, ali se sa tim nezahvalnim bremenom nosite hrabro i uporno. Jedino što Vam do kraja ne vjerujem, kao ni drugim granama domaće vlasti, tiče se položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori" – zaključio je Rajko Cerović.

 

Komentari (13)

POŠALJI KOMENTAR

Elf

1. @Bajo, nemojte menii o lakiranju stvarnosti . Adresa lakirera vam je bliza. Ja vec 31 godinu pricam isto, i nijesam i sama, ali jesam u manjini. Crnogorskoj manjini. o Ristu i veliksrpskom projektu.l uvijek isto .Oni su uzbicili jer nijedna drzavna institucija nikada nije stala uz drzavu CG

Draško

Bravo moj dragi profesore, svaka čaat! Uvijek na braniku Crne Gore i svega što je Crnogorsko. Ponosan sam na to što ste bili moj profesor u Bjelipoljskoj gimnazij!

bajo

@Elf Sve je to jasno. I slazem se. Ali Mirna je ovdje nebitna . Da nije Mirne bilo bi nesto drugo. Ali sigurno nista sto bi islo u korist nase jedine drzave. Jedini ama jedinin zadatak SPC u CG je nestanak Crne Gore. Ako DPS nece nista da uradi zbog drzave , zbog Crnogoraca. neka uradi zbog sebe. Jer ce i njih " obrijati ". Zar vas pokusaj drzavnog udara nije naucio pameti. Ili vi i mi ili oni. Trece nema ma koliko se vi trudili da lakirate stvarnost.