29 °

max 31 ° / min 20 °

Petak

07.08.

31° / 20°

Subota

08.08.

32° / 22°

Nedjelja

09.08.

34° / 24°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 23°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Politika

Comments 4

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

DPS: MCP nije stvorila državu nego je podriva

Narativ MCP koji obiluje politikantskim kvalifikacijama i dnevno - političkim floskulama više priliči, saopštenju neke od nacionalističkih, velikosrpskih partija, nego vjerskoj zajednici koja ne propušta da naglasi svoju “miroljubivost” i “tolerantnost”, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista. 

"Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikako...

Dužina saopštenja je u obrnutoj srazmjeri sa argumentima koje MCP uzalud smišlja da bi opravdala zloupotrebu Svetog Vasilija u dnevno političke svrhe.

Kao i nebrojano puta do sada, MCP polazi od pogrešne teze koju temelji na svojim interesima i zabludama. Ali, ne i na činjenicama.

Tvrdnja da je “Mitropolija stvorila državu” prosto je besmislena. To je umišljaj ili ljepše rečeno, “vjerovanje” na osnovu kojeg čelnici SPC proizvode niz netačnih i proizvoljnih zaključaka. Jedna od “zabluda” je da Crkva ima mandat da se miješa u ingerencije države, da je njeno pravo da odlučuje o pitanjima koja su isključivo u nadležnosti legalno izabranih državnih organa. Takvim pogrešnim shvatanjem svoje uloge MCP, pokušava na različite načine da spriječi državu da na demokratski način usvoji zakonsko rješenje koje će regulisati pitanje vjerskih zajednica, i urediti jednu važnu oblast za život naših građana", navode iz DPS-a. 

Kako kažu, zato je licemjerna zamjena teza da se država miješa u nadležnosti Crkve.

"Naprotiv, čelnici SPC, odnosno MCP već godinama, u svakoj situaciji u kojoj se odlučuje o vitalnim državnim pitanjima, izlaze na teren dnevne politike, pokušavajući da naruše stabilnost države i preuzmu ulogu, koja im ni po čemu ne pripada.

Posebno je neubjedljiv dio u kojem MCP negira činjenicu da SPC koristi vjerske objekte kao „fabrike para”.

Dok tako "zabrinuto" pričaju o siromaštvu, ne smeta im da i od najsiromašnijih vjernika uzimaju i posljednji cent. Kao da "vjerni narod" ne vidi brojne slučajeve neprimjerenog luksuznog života visokog sveštenstva SPC.

Pokušaj MCP da moštima Sv Vasilija Ostroškog mobiliše narod u cilju ometanja izglasavanja zakonskog rješenja je neprimjeren, necivilizacijski i manipulatorski. Ma šta čelnici MCP tvrdili, simbolika nošenja i šetanja moštiju, asocira na zloslutna vremena kada se nijesu birala sredstva da se duh nacionalizma i bratoubilaštva pusti iz boce.

Na sreću Crna Gora je sada stabilna, demokratska i pravno uređena država, u kojoj zakon važi za sve podjednako. Tu činjenicu treba da prihvate i čelnici MCP, i okrenu se vjerskim pitanjima a uređenje države ostave onima koje je narod birao da se tim poslom bave.

I na kraju šetanja moštiju u dnevno političke svrhe ima veze sa hrišćanskom tradicijom taman toliko koliko i ono opelo Amfilohija Radovića za upokojenje živih ljudi, odnosno članova srpske vlade, koje je držao 2013. godine u Beogradu. Ipak, tadašnji crkveni performans, nije otišao toliko daleko da mošti jednog sveca koristi kao rekvizit. Zato vjerujemo da će MCP odustati od banalizacije svoje uloge, imajući u vidu odlučnost države da na principu demokratskih načela, bez obzira na sve pritiske i opstrukcije, sprovodi svoju ulogu na korist svih građana Crne Gore", saopšteno je iz DPS-a. 

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Јоцо

@Sandra, Не знам стварно по чему је то гријех? Ево двадесетак година сам активни вјерник и никад нисам ниђе чуо да је гријех да се светитељске мошти пренесу негдје ради молитве. Сјећам се прије петнаестак година да је ишла шака Св. Јована у Русију са све државном подршком (наравно ДПС је био власт).

Sandra

Nadam se da vlast u CG nece dozvoliti da se mosti Sv. Vasilja odnesu na sabor..to je toliki grijeh i sramota da nemam rijeci...samo sotoni moze da padne na pamet tako nesto da uradi!!!!

001

Vi radite ono za šta smo Vas glasali,ali ne dozvolite srbskijem popovima da se šepure po našoj CRNOJ GORI. DA JE VJEČNA CRNA GORA!