15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Carević traži vanrednu sjednicu SO i poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Politika

Tag Gallery
Comments 5

Carević traži vanrednu sjednicu SO i poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Predsjednik Opštine Budva Marko Carević traži zakazivanje sjednice SO Budva po hitnom postupku sa predlogom donošenja deklaracije za poništenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, navedeno je u saopštenju iz nkegovog kabineta.

Kako su naveli, Opština Budva kao lokalna samouprava zalaže se za puno poštovanje vjerskih prava i sloboda pripadnika svih vjeroispovijesti u Crnoj Gori, međuvjerskog i međunacionalnog sklada i uvažavanje svih vjerskih zajednica na ravnopravnoj osnovi.

''Zbog čega se protivi diskriminatorskom i protivustavnom zakonu koji je usvojila Skupština Crne Gore dana 27.12.2019. kojim se negira kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i otima njena imovina. Imajući u vidu da se predmetnim zakonom krše osnovna ljudska prava i slobode u koje spada pravo na slobodu vjeroispovijesti, kao i da se na nasilan način pokušava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, povrijeđen je Ustav Crne Gore i zakon treba poništiti''- navedeno je u saopštenju.

Zato, opština Budva pokreće inicijativu da se predmetni zakon poništi i pristupi postupku usvajanja novog zakona kojim će se, kako su ocijenili, "na ravnopravan, demokratski i civilizovan način regulisati odnosi između države i vjerskih zajednica, poštujući norme i standarde međunarodnog prava i najviših civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta, uvažavajući specifičnost pravnog položaja Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. "

 “Nedopustivo je da se ovako važan zakonski propis donosi na silu, bez javne rasprave i konsultovanja sa građanima, u atmosferi vanrednog stanja i prisile, uprkos činjenici da ogromna većina građana ne podržava usvojeno zakonsko rješenje. Brojne litije i molebani u gradovima širom Crne Gore, regiona, kao i one u našoj opštini, obavezuju nas kao lokalnu vlast da poštujemo volju naših građana i iskažemo nezadovoljstvo i neslaganje sa usvojenim zakonom i kao lokalna samouprava uradimo sve što je u našoj nadležnosti da se isti izmijeni ili poništi”, istakao je Carević u saopštenju.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Pero

Je li to onaj ugroženi Srbin u Crnoj Cori. Ima najveću farmu koza, firmu vrijrdnu stotinama miliona eura i uz to je gradonacrlnik Budve. E stvarno je ugrozen, bez ekonoskih i političkih prava.

Đoko Orlandić

Pavićević će to objeručke prihvatiti, jer su ga iz Beograda poslali po zadatku da obnovi Podgoričku skupštinu i preda crnogorske svetinje SPC. Vjerovatno će i Ranko to snažno podržati jer je u "koaliciji" sa GRU i Amfilohijem. Ne bi me čudilo da traži da ga SPC postavi na mjesto Amfilohija.