12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
"Elanove” turno skije predstavljene Boškoviću, ambasadoru Preskeru i generalu Dakiću

Politika

Tag Gallery
Comments 0

"Elanove” turno skije predstavljene Boškoviću, ambasadoru Preskeru i generalu Dakiću

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Renomirana kompanija “Elan” prezentovala je i testirala mogućnosti svojih turno skija pred ministrom odbrane, Predragom Boškovićem, ambasadorom Republike Slovenije u Crnoj Gori, Gregorom Preskerom, načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Dragutinom Dakićem i direktoricom Direktorata za materijalne resurse, Almom Ljuljanaj Jovićević, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Riječ je o novom, revolucionarnom proizvodu, koji je osmišljen u saradnji sa slovenačkim Ministarstvom odbrane i Vojske, u skladu sa vojnim potrebama u uslovima zimskog planinskog djelovanja i visokog snijega.   

Ove skije, za razliku od običnih turno, sklopljive su i duplo lakše, konstruisane za vojnika pod kompletom opremom i naoružanjem. Omogućavaju laku pokretljivost na teškim sniježnim terenima, kao i transport u svim vrstama letjelica", navodi se u saopštenju.

Kako je kazao predstavnik “Elana”, za sklopljive turno skije su već pokazale zanimanje oružane snage mnogih zemalja.

"Bošković je izrazio interesovanje Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore za ovaj proizvod specifične skijaške opreme, prilagođen najvišim tehnološkim standardima i posebnim vojnim potrebama. On je kazao da Ministarstvo ulaže sve napore da modernizuje VCG, a da je sa slovenačkim kolegama izgrađen odnos partnerstva koji daleko nadilazi nabavku opreme", piše u saopštenju.

Prezentacija je obavljena u Regionalnom centru za planinsko ratovanje, a testiranje na skijalištu “Kolašin 1600”.  

Turno skijanje izvodi se van uređenih staza, što zahtijeva specijalnu turnoskijašku opremu, posebno zbog uspona, koje skijaš mora obaviti sopstvenim snagama. Stoga je ova oprema posebno važna za planinske čete koje se kreću i djeluju u zimskim planinaskim uslovima, navedeno je iz MO.

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR