24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Kada prvi put pristane na ucjenu, država je sebi potpisala kapitulaciju

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 41

Đukanović: Kada prvi put pristane na ucjenu, država je sebi potpisala kapitulaciju

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
"Ovu državu srpska crkva ne da nije stvarala, nego je učinila sve što je bilo u njenoj moći da je ne bude"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je u emisiji "Teleskopija" na Javnom servisu da vjeruje da će biti dijaloga između premijera Duška Markovića i mitropolita SPC Amfilohija o Zakonu o slobodi vjerispoispovijesti i da tu nema drugog izbora jer država, ponovio je, neće pristati na ucjene.

Đukanović poručuje i da se "vara onaj koji misli da će istrajnošću u organizaciji litija državu natjerati na kapitulaciju" i dodaje da je to "gubljenje vremena".

"Država neće pristati na ucjene"

Kazao je da je Crna Gora stabilna i da je štite institucije, te ocijenio da SPC, time što ne želi da se registruje, želi da se predstavi kao neko ko je iznad države i da pošalje poruku da je Crna Gora teokratska država. 

"Na tu dilemu treba da odgovori politika i državni organi, ali tu dilemu mora i svaki građanin Crne Gore sebi postaviti.

Dakle, ko god se opredijelio da živi u ovoj zemlji, ko god ima potomstvo ili ga planira u ovoj zemlji, mora razmišljati da li će da mu ostavi srednjevjekovnu teokratsku srpsku državu Crnu Goru ili građansku državu, državu multietničke demokratije sa usvojenim evropskim sistemom vrijednosti, državu u kojoj će svi građani i sve vjerske zajednice imati ista prava i ravnopravan položaj.

Ja mislim da će doći do dijaloga, nema tu drugog izbora. Država neće pristati na ucjene. 

Kada prvi put pristane na ucjenu, ta država je sebi potpisala kapitulaciju", kaže Đukanović. 

"Više linija udara na demokratsku Crnu Goru"

On smatra da ovdje nije riječ o zakonu i imovini, nego o državi. 

Zakon je, kako kaže, identifikovao tri linije udara na vrijednosti u Crnoj Gori, a prva linija je crkvena.

"SPC u Crnoj Gori ne želi da se registruje zbog tvrdnje da je ona stvarala Crnu Goru, da je starija od Crne Gore i da stoga nema potrebe za njenom registracijom. Nepoznato je u istoriji ljudske civilizacije da je crkva stvarala državu, rekao bih da je gotovo bez izuzetka obrnuto. SPC pokušava da napravi presedan", kaže Đukanović.

"Ovu državu srpska crkva ne da nije stvarala nego je učinila sve što je bilo u njenoj moći da ove države ne bude", dodaje on. 

"Crkva želi da nam pošalje poruku da se vraćamo u srednji vijek. Druga linija je djelovanje prosrpske opozicije u Crnoj Gori. Oni svaku priliku koriste da preuzmu vlast mimo demokratske volje građana i da iz te pozicije mijenjaju karakter države CG. Oni su neko ko neskriveno svojata litije koje organizuje SPC. Jedan od lidera Andrija Mandić je rekao su to njihovi protesti. Njihova poruka je da nam treba Crna Gora u kojoj će se vlast uzimati sa ulice, ne treba nam demokratska Crna Gora", rekao je on. 

Treća linija udara na demokratsku, multietničku i proevropsku Crnu Goru, kaže Đukanović, su ideolozi i akteri velikosrpskog državnog nacionalizma iz našeg okruženja, sa centralom u Srbiji, ali takođe dodaje: 

"Možemo primijetiti da je ima i na drugim adresama u regionu. Oni iskazuju stav da Crna Gora nije suverena i da nema prava da donosi zakone", kaže Đukanović. 

"Svi moramo snositi odgovornost za ono što radimo"

Nije ugrožena bezbjednost i stabilnost Crne Gore, pokazala je da je suštinski demokratska država, kaže Đukanović. 

"Nedavno sam pročitao da je rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović rekao da crkva nije vična upravljanju tim procesima, što je moglo ličiti na neki pokušaj socijalizacije odgovornosti za ono u šta se litije mogu izroditi. Nema podjele odgovornosti, svi moramo snositi odgovornost za ono što radimo. Možda bih i ja mogao pozvati neke druge građane da se okupe, da im objasnim ko i kako ugrožava državu Crnu Goru, pa ne radim to nego branim Crnu Goru od ugrožavanja", kazao je predsjednik države. 

Svako mora znati da kada izvuče mač iz korica, treba da zna kako će ga u korice vratiti, a ne da prenosi odgovornost na drugog, dodaje on. 

"Svi smo podložni krivično-pravnoj odgovornosti", akcentuje Đukanović.

Komentarišući raspoređivanje specijalnih policijskih snaga na sjeveru zemlje, Đukanović navodi kako policija nije samo policija Podgorice, ili Berana, nego je crnogorska.

"Tačno je da je dio policijskog sastava raspoređen u određenim centrima širom Crne Gore. Postoje ljudi u policiji koji su zaduženi da obezbijede mir i slobodu za svakog građanina i oni to rade", poručio je.

Nije moguća velika Srbija, ni velika Albanija, kao ni velika Hrvatska, moguća je samo velika tragedija, ponovio je Đukanović. 

"Okupljanja na drugoj strani nepotrebna, državni organi da obave svoj posao"

Upitan da li misli da će oni koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i dalje tolerisati negiranje identiteta i države kaže:

"Ne mislim da su potrebna okupljanja na drugoj strani i demonstracija brojčane nadmoći, država preko institucija mora da brani demokratsku volju građana Crne Gore. Državni organi treba da obave svoj posao a ne da pozivaju građane na okupljanja i doprinose raspirivanju strasti jer je to već viđeni scenario koji nigdje nije donio dobro", kazao je Đukanović, koji smatra da se ne može govoriti o ugroženosti srpskog naroda čiji broj raste u strukturi stanovništva države, što se ne bi moglo reći za broj Crnogoraca u Srbiji. 

Đukanović je komentarisao i crtanje trobojki i saopštio da se očigledno suočavamo sa perfidno medijsko političkom propagandom koja pokušava Crnoj Gori servirati, kako kaže, infatilne podlosti, a jedna od tih je zašto se buniti protiv toga kad je to zastava Kralja Nikole.

"To pokušavaju oni koji su opoganili i trgove i dvorane i hramove, time što su pozivali na proslavu velike narodne skupštine koja je poništila Crnu Goru. Moraju svi shvatiti da se na taj način ne može razgovarati sa Crnom Gorom. Dovoljno smo i politički svjesni da nećemo nasjesti na takve manipulacije", rekao je Đukanović. 

"Nije prvi put da se Amfilohije pojavljuje u ulozi organizatora prosrpske opozicije"

Đukanović kaže kako nema dileme da su događaji, u organizaciji SPC, poprimili politički karakter.

Ističe da je bilo vidljivog sadejstva između SPC i prosrpske opozicije i prije i na dan usvajanja Zakona.

Rekao je da su prosrpski opozicionari išli kod Irineja i vratili se zadovoljni što im je dao blagoslov da, kako je kazao, "pale Skupštinu".

"Nakon novih incidenata, provokacija i pritisaka na organe države Crne Gore, opet je mitropolit Amfilohije, sa drugim odgovornijim ljudima u SPC, pokušavao da distancira prosrpsku opoziciju od tih procesa ali su sada involvirani, sada Andrija Mandić kaže da su litije njihove. Vjerujem da su njihove veze čvršće i pouzdanije nego što se to vidi u javnosti i znam da oni imaju zajednički cilj", naveo je Đukanović.

Nije iznenađen što je Amfilohije pozvao da padne Vlada ako se Zakon ne povuče.

"Ne iznenađuju me što oni priželjkuju da će se vidjeti kraj Đukanoviću, ili Markoviću kao Porošenku, ali moraju razumjeti da rok trajanja savremene CG ne zavisi od personalnog rasporeda državnih organa. Ja sam siguran da će obnovljena Crna Gora trajati vječno, da će biti dobar i uzoran primjer za sve na Balkanu", navodi Đukanović, dodajući "da nije prvi put da se mitropolit Amfilohije pojavljuje u ulozi organizatora prosrpske opozicije". 

"Ne možete biti dvije ličnosti u jednoj osobi"

Ima li u litijama članova i funkcionera DPS-a, pitala je Đukanovića autorka emisije Tamara Nikčević. 

"Takvih dosad nema, jer da ih ima njihova bi imena bila objavljena, govorim o funkcionerima. Da li neko od članova i birača učestvuje u litijama, da. Zašto? Pa, DPS širi horizonte i ne ograničava prava ljudi. Vaše je vjersko pravo i vaša sloboda, idite u crkvu koju hoćete, samo vodite računa da ne budete zloupotrijebljeni da poništavate ono što je vaše djelo pod plaštom crkvenih obreda", kaže on, dodajući da "ne možete biti dvije ličnosti u jednoj osobi". 

"CG potrebna autokefalna crkva, SPC kao mina u temeljima crnogorskog multietničkog duštva"

Poručuje da je apsolutno uvjeren, posebno nakon novih događaja, da je Crnoj Gori potrebna autokefalna crkva. 

"SPC je zapravo instrument u rukama ideologa velikosrpskog nacionalizma u Crnoj Gori". 

Djelovanje SPC doživljavam kao minu u temeljima crnogorskog multietničkog duštva, rekao je Đukanović. 

"Paradna odluka Dodika, odnosi sa Vučićem civilizovani"

Ponekad mi se učini da Srbija svoju državnu politiku nije prilagodila okolnosti iz 2006. ocjenjuje on. 

"Mislim da je vrijeme da se zastane i preispita šta su stvarni prioriteti Srbije i tu stajem". 

Đukanović je prokomentarisao i to što je Milorad Dodik nije dao saglasnost na njegovu posjetu toj državi i ocijenio da je riječ o paradnoj odluci. 

"To govori o jednom ozbiljnom problemu u kojem se nalazi država Bosna i Hercegovina. To kod mene ne budi nikakav gnijev, samo produbljuje brigu. Trebalo bi vidjeti šta se može uraditi da BiH postane funkcionalnija, kazao je on. 

Komentarišući odnose sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem kaže da nema tu ničeg ličnog i da su odnosi među njima civilizovani. 

"Vijesti kao štampana Svetigora"

Upitan šta je iz ove situacije detektovao kao glavne slabosti crnogorskog društva i vlasti, Đukanović je naveo, kako kaže, tradicionalne, - medijsku scenu i nedovoljnu sinhronizovanost raznih djelova vlasti.

"Ja sam nedavno kazao da su se i oni mediji, mislim i na koncern Vijesti, danas pokazali kao štampana Svetigora i pridružili su se hajci protiv Crne Gore koja je vođena prethodnih godina.

Druga slabost je nedovoljna posvećenost i nedovoljna sinhronizovanost raznih djelova vlasti. Upečatljivo mi je, kao pojava, da Crnogorci vole da raspolažu svojom nezavisnošću, bez osjećaja dovoljne odgovornosti kako koristiti tu nezavisnost, a posebno unutar neupitnog državnog interesa. Ta nezavisnost nije beskonačna. Ukoliko ste prihvatili da budete dio zakonodavne, izvršne, sudske vlasti, onda ste u obavezi da to prepoznajete i da se u skladu sa svojim ovlašćenjima dodatno angažujete u odbrani crnogorskih interesa. To se nedovoljno radi i to je pokazala ova situacija i potencirala potrebu potpunije koordinacije", naveo je Đukanović, dodajući da je ono što je pozitivno je da se pokazalo da je CG stabilna. 

"Neće biti potrebe da Crna Gora ikoga zove za pomoć"

"Crna Gora nije dozivala NATO u pomoć", rekao je Đukanović. 

"Volio bih da vidim da ove informacije prodrmaju i briselsku administraciju, da se shvati da vrijeme na Zapadnom Balkanu ne stoji, tamo gdje nema Evrope otvorena su vrata za druge", akcentuje predsjednik Crne Gore koji "vjeruje da neće biti potrebe da Crna Gora ikoga zove za pomoć". 

Komentari (41)

POŠALJI KOMENTAR

Obogati se ti !

Na racun drzave obogatise ti i tvoja familija kumovi drugovi zato branis bogastvo vase a ne c goru od gradjana gladnih,tvoj stari trik Zavadi Pa VLADAJ !!!

Zli Arhont

@Nema stajanja, Svijet kada vidi ove opskurne setace, kada vidi ove srpske popove, odmah ce da se prisjeti blagosiljanja ubica i krvnika, zlocinackih odreda, velicanja fasizma i nacionalizma, sjetice se genocida...

Nema stajanja

Dokle se zakon ne revizira nema dogovora,a litije i molevani nastavice se da vidi evropa i cijo svijet koliko gradjana protestvuju mirno dostojanstveno velicastveno i masovno toce biti odgovor naroda i crkve,pa da vidimo dokle cemo ako se oglusi rezim od gradjana.