28 °

max 33 ° / min 21 °

Subota

08.08.

33° / 21°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

34° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Četvrtak

13.08.

33° / 22°

Petak

14.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Ne skrivamo probleme, u stanju smo da ih rješavamo

Politika

Tag Video
Comments 4

Izvor: Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Đukanović: Ne skrivamo probleme, u stanju smo da ih rješavamo

Crna Gora je u stanju da rješava svoje probleme u duhu najbolje evropske demokratske prakse, poštujući pravnu tekovinu Evropske unije, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je novinarima u Briselu, nakon neformalne večere sa čelnicima EU i liderima Zapadnog Balkana, rekao da Crna Gora ne skriva probleme.

„Jasno je da, što se više približavamo EU, posljednji restlovi nasljeđa koji je u suštini duboko antievropsko, zbog onog što je Zapadni Balkan proveo decenije i vjekove na antievropskom kolosjeku, sada to isplivava i to treba rješavati u duhu dobre evropske demokratske pakse”, rekao je Đukanović.

Crna Gora je, kako je naveo, svojim ukupnim iskustvom pokazala da je to u stanju.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora 90-tih godina prošlog vijeka imala snage da odoli izazovima nacionalnih i vjerskih sukoba, ali da je sačuvala stabilnost i unapređivala je.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je vremenom uspjela da obezbijedi standarde koji su je kvalifikovali za poziciju lidera u pregovaračkom procesu sa EU.

„Dakle, nema nikakve sumnje da smo mi u stanju da te probleme rješavamo. Da li uvijek imamo najbolju saradnju od susjeda - ne, i to treba razumjeti“, rekao je Đukanović.

On smatra da problem koji je sada aktuelan u Crnoj Gori nije autentično i ekskluzivno crnogorski, i da ga treba posmatrati u širem kontekstu.

„Još uvijek se u regionu vodi oštar duel između politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira stanje i zadrži Balkan na vanevropskom kolosjeku“, kazao je Đukanović.

To je, kako je naveo, danas vidljivo i u Crnoj Gori.

„Naspram onog što mi kao Vlada zastupamo da i dalje razvijamo građansku državu, multietničko društvo koje će biti sastavni dio evropske, evroatlantske zajednice, mi imamo prijedlog da se Crna Gora vrati u status nacionalne, preciznije srpske države, u status države kojom će upravljati Srpska pravoslavna crkva, dakle da se vrati u model srednjovjekovne države”, istakao je Đukanović.

On je ocijenio da nikom razboritom nije bilo teško izabrati između to dvoje, a kamoli odgovornoj državnoj politici.

“Naravno ne smijemo potcijeniti da u dubini svakog od naših društava, kao posljedica zaostajanja, imamo još naslage te svijesti i da se sa njima moramo nositi na odgovoran i pažljiv način“, kazao je Đukanović.

On je dodao da mogu biti „zavodljivi ti pozivi, s ove ili one strane, o navodnoj ugroženosti neke manjine.

„Moje poruke crnogorskoj manjini, gdje god ona živjela, su uvijek iste - budite, prije svega, odgovorni građani država za koje ste se opredijelili da budu vaš dom“, kazao je Đukanović.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

KK

Situacija u CG u februaru 2020 g nazalost, sve vise podsjeca na mart 1992 g u BiH. Tenzije rastu i kljucaju, velikosrpska masinerija mrznje i izazivanja sukoba je sve Jaca i Jaca. Manjine i svi ostali koji ne zele da budu dio toga moraju ozbiljno poceti da razmišljaju o trajnom napusranju zemlje

KK

Impotentno i plasljivo tolerišući Vučićeve hibridne ratove protiv Crne Gore i BiH, ne usuđujući se čak ni nazvati ih tako, međunarodna zajednica je Beogradu dozvolila da region opet gurne u haos i mrznju i mozda i sukobe i ratove iz 90 -tih koje je Dacic najavio kao "drugo poluvreme". SRAMOTA !

JA

Niko nije idealan pani Vi, ali ste čovjek koji ima svoj STAV i HRABROST. Crna Gora sa Vama i bez Vas ne bi bila ista. DA JE VJEČNA CRNA GORA!!!!!!