11 °

max 15 ° / min 5 °

Utorak

31.03.

15° / 5°

Srijeda

01.04.

7° / 3°

Četvrtak

02.04.

13° / 1°

Petak

03.04.

16° / 2°

Subota

04.04.

18° / 7°

Nedjelja

05.04.

20° / 7°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Da CG nije u u NATO, aktuelna situacija bila bi drugačija

Politika

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Bošković: Da CG nije u u NATO, aktuelna situacija bila bi drugačija

"Ono što je Crna Gora pretrpjela od 2014. godine na ovamo je jedinstven primjer u svijetu. Preživjeli smo više vrsta specijalnih ratova koji su se vodili protiv nas, a sada se ponavlja isti scenario iz 2016. i 2017,  sa mnogo perfidnijom namjerom", kazao je ministar odbrane Predrag Bošković.

"Mi smo sada, kada su sajber kapaciteti u pitanju, u saradnji sa Sjedinjenim državama značajno podigli znanje i resurse na viši nivo",poručio je Bošković. 

Bošković je danas održao uvodno predavanje na početku ljetnjeg semestra na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na temu "Bezbjednost kao ekonomski resurs – sigurnost i stabilnost značajni za strane investicije.

 Podsjetio je i na činjenicu da je region Zapadnog Balkana često bio poprište bitaka, sukoba, nerazumijevanja i borbe za malo parče teritorije.

"Crna Gora kao najmanja država Balkana kroz istoriju morala je da se uči na svojim greškama, da pokuša da te greške ne ponavlja i da nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine obezbijedi bezbjednosni okvir za sebe, svoje građane, kako bi mogla da se posveti ekonomskom rastu i razvoju", kazao je Bošković i dodao da je upravo članstvo u NATO jedna od najboljih odluka koju je ova Vlada donijela.

"Da ostavimo emocije po strani i istoriju, najispravnija odluka je donešena 2017.godine, kada smo postali dio Alijanse. Mislim da će vrijeme koje dolazi i koje trenutno živimo to i pokazati. Siguran sam i da bi aktuelna situacija bila potpuno drugačija da Crna Gora nije članica NATO", istakao je Bošković.

Ministar je kazao da su, pored povećanja stepena bezbjednosti, prednosti vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, ali i ekonomski rast koji je evidentan.

"Brojke za prethodne tri godine pokazuju da se rast stranih direktnih investicija iz zemalja NATO uvećao za nekoliko stotina procenata. Samo u prvoj godini članstva u NATO, priliv je bio preko 250% veći nego u godini prije", istakao je ministar i dodao da je to slučaj sa svim zemljama istočnog bloka koje su pristupile Alijansi".

On je odgovarajući na pitanja studenata koja se odnose na članstvo i obaveze koje iz toga proizilaze, poručio da je neutralnost nemoguća kada je Balkan u pitanju, što nas je istorija naučila.

"Da Crna Gora nije članica NATO, ulaganja u opremu bi bila sigurno desetostruko veća, nego što su ulaganja u modernizaciju Vojske Crne Gore, koja je član kolektivnog sistema odbrane. Znate da ukoliko do bilo kakvog incidenta dođe, da možete računati i na vojsku i na sredstva ostalih 28, uskoro 29. članica Alijanse', poručio je ministar studentima Ekonomskog fakulteta koje je zanimala i sajber bezbjednost".

Bošković je kazao da je to, trenutno, najveći izazov za čovječanstvo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR