16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

16° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srbija se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Politika

Comments 0

Srbija se miješa u unutrašnje stvari Crne Gore

Autor: Esad Krcić

  • Viber

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić je u više navrata javno izjavljivao da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore. Međutim, na pomisao da se iza Vučićeve “brige za Srbe u regionu”, koju on smatra legitimnom, ipak krije nelegitimno zadiranje u poslove druge države, može navesti niz skorašnjih događaja i pojava.

Nakon brojnih provokativnih izjava najviših funkcionera Srbije i više javnih ličnosti, tolerisanja ataka na Ambasadu Crne Gore u Beogradu i pokušaja paljenja crnogorske zastave na istoj zgradi, tendencioznog objavljivanja fotografije crnogorskog ambasadora u Srbiji, Tarzana Miloševića, agresivne kampanje srpskih medija, intenzivnog objavljivanja lažnih vijesti i nedavnog pokušaja ministra odbrane Srbije, Aleksandra Vulina da u Crnu Goru uđe u srpskoj vojnoj uniformi, nametnulo se pitanje – da li je Srbija prešla granicu kada se izjava predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića – da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore – može smatrati ipak samo deklarativnim stavom bez utemeljenja u praksi.

Bosansko-hercegovački sociolog i politički analitičar, Esad Bajtal je, za Antenu M, rekao da je miješanje Srbije u unutrašnja pitanja drugih država opšte-prisutna pojava u regionu.

“Beograd i dalje želi da upravlja regionom. Mi u BiH smo to možda prvi uočili – da se radi o nastavku velikodržavnog projekta, nakon što se sve prividno smirilo u regionu”, rekao je Bajtal, dodajući da se sve to može vidjeti na primjerima Crne Gore i Makedonije, a da u BiH “nikada nije ni prestalo”.

„Ovdje se uporno tvrdi da je entitet država, a da država nije država“, kaže Bajtal koji za Republiku Srpsku kaže da je entitet koji se pojavio u Dejtonu i da će, u slučaju „nestanka Dejtona“, nestati ono što se u njemu pojavilo, a da će ostati ono što je postojalo prije njega (BiH - prim.aut.).

„Oni to znaju, ali u svom iracionalnom, nagonskom, refleksnom politikanstvu, ne žele to da shvate“, rekao je Bajtal.

Govoreći o prekograničnom uplitanju Srbije u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, Bajtal kaže da je političko djelovanje neprikosnovenog lidera Republike Srpske, Milorada Dodika u potpunosti diktirano iz Beograda, a da, osim vijekovnog sna, srpsku velikodržavnu politiku sada pokreće i strani faktor.

“Sve se diktira iz Moskve preko Beograda, tako da je Dodik sluga beogradskog sluge koji je sluga Putinov i sada imamo tu priču oko Crne Gore i Bosne i Hercegovine”, rekao je Bajtal.

Ako bi na objektivnost pogleda na beogradsku preko-plota-politiku iz Crne Gore mogla uticati aktuelna dešavanja, a na sarajevsku vizuru emocije izrasle iz ratnog stradanja 90-ih, to ne važi za objektivnost gledišta iz samog Beograda.

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose, Dušan Janjić je, za Antenu M, rekao da je učinak vlasti u Srbiji, odnosno, Vučićevih naprednjaka i Dačićevih socijalista očigledan.

“Dio vlasti, pa i sam Vučić, je neka vrsta nasljednika politike osporavanja posebnosti i ne toliko državnog, koliko etničkog identiteta Crne Gore, a iz toga proističu mnoge stvari”, rekao je Janjić koji je u vezi sa “operativnim miješanjem” ustvrdio da je tačno da je u javnosti Srbije došlo do ekspanzije najrazličitijih vrsta ekstremizma.

“Tačno je da je vladajuća struktura SNS-SPS (Srpska napredna stranka Aleksandra Vučića i Socijalistička partija Srbije Ivice Dačića - prim.aut.) itekako tolerisala i preko njima bliskih medija, proizvodila i podržavala ultra-desne grupe i pokrete iz kojih je došlo do ove simbioze sa dijelovima Crkve i ruskih obaviještajnih službi iz koje su proizašli napadi na Ambasadu itd”, kaže Janjić.

Podsjetimo, predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović je, prije desetak dana, rekao da su dešavanja u Crnoj Gori sve manje pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sve manje pitanje imovine.

“Ovo je samo još jedan od povoda za atak na državu Crnu Goru”, poručio je Đukanović, najavivši da će naradnih dana predočiti ko se obračunava s Crnom Gorom kako bi nastavio da zloupotrebljava imovinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR