16 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

08.04.

21° / 11°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

22° / 13°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CDT: Razmotriti odgađanje izbora u Tivtu

Politika

Comments 0

Izvor: Mina

Autor: Antena M

  • Viber

CDT: Razmotriti odgađanje izbora u Tivtu

Centar za demokratsku tranziciju pozvao je nadležne organe da se hitno konsultuju sa predstavnicima političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Tivtu i sagledaju mogućnosti za njihovo odgađanje. 

Iz CDT-a su saopštili da otkazuju planirano građansko posmatranje tih izbora.

"Ne želimo ni na jedan način ugroziti zdravlje naših posmatrača u Tivtu, ali ni zdravlje ostalih učesnika izbora", kazali su iz te nevladine organizacije.

Kako su naveli, nakon donošenja naredbi i uvođenja posebnih mjera koje, za sada, daju pozitivne rezultate po pitanju prevencije širenja virusa u Crnoj Gori, čini se da bi održavanje izbora u Tivtu bio korak unazad u odnosu na sve što je do sada postignuto.

Prije svega, smatraju u CDT-u, bile bi poništene prevencione mjere koje su do sada sprovođene, i to bi loše uticalo na disciplinu i društvenu odgovornost koja se uspješno promoviše dosljednom primjenom propisanih mjera.

Iz CDT-a su podsjetili da je preporuka za sve građane, a naročito za starije koji su najugroženiji, da ostanu u svojim kućama.

Pored toga, kako su naveli, brojni građani koji su se vratili ili se vraćaju iz inostranstva, moraju biti u obaveznoj samoizolaciji, i oni neće biti u mogućnosti da ostvare pravo glasa na biračkim mjestima.

"Takođe, jasno je da nakon zabrane političkih skupova nije moguće potpuno informisanje birača o izbornim programima za Tivat. A pravo na informisan izbor je osnova demokratskih izbora", navodi se u saopštenju CDT-a.

Prema njihovim riječima, iskustvo održanih izbora u Francuskoj govori da će odziv birača, u okolnostima velike opasnosti od virusa, biti značajno manji.

"Vjerujemo da niko ne želi izbore sa manjim legitimitetom. Zato pozivamo da se analiziraju pravni modaliteti na koji način se odgađanje može uraditi i da se donese jedina ispravna odluka za dobrobit Tivta, ali i čitave Crne Gore", zaključuju u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR