17 °

max 21 ° / min 11 °

Srijeda

08.04.

21° / 11°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

23° / 12°

Subota

11.04.

23° / 13°

Nedjelja

12.04.

22° / 13°

Ponedjeljak

13.04.

21° / 12°

Utorak

14.04.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova

Politika

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Picula: Zemljama ZB hitno omogućiti korišćenje EU fondova

Parlamentarna grupacija Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu zatražila je od Evropske komisije i zemalja članica da uključe zemlje regije zapadnog Balkana u napore obuzdavanja pandemije koronavirusa u Evropi.

''EU bi kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama trebala omogućiti da nepotrošena sredstva iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA mogu preusmjeriti u borbu protiv koronavirusa, te razmotriti mogućnost da se mobilizira dio sredstva drugih eksternih financijskih instrumenata. Uz to, zemljama zapadnog Balkana trebalo bi biti omogućeno da kupuju medicinsku opremu, poput maski i respiratora, od zemalja članica'', navedeno je u saopštenju.

Kao jedan od inicijatora, Tonino Picula, hrvatski zastupnik, koordinator S&D-a za vanjsku politiku u Evropskom parlamentu i izvjestilac za proširenje na ZB izjavio je povodom zahtjeva upućenih Evropskoj komisiji kako bi prvi dokaz solidarnosti bio da najbližim susjedima pomognemo da bolje opreme zdravstvene sustave kako bi lakše suzbili i liječili zarazu.

„Ne smijemo zemlje zapadnog Balkana ostaviti da se same bore s ovom vanrednom ljudskom i ekonomskom krizom koju je izazvao koronavirus. Njihovi su zdravstveni sistemi prečesto nedovoljno finansirani i nedostaju im zdravstveni radnici koji su napustili te zemlje. Zbog toga zapadni Balkan mora biti isključen iz novog režima 'autorizacije izvoza zaštitne opreme' u treće zemlje i mora im biti omogućeno da zaštitnu opremu nabavljaju u Evropskoj uniji“, istaknuo je.

 „Nužna je fleksibilizacija IPA pretpristupnih sredstava kako bi te zemlje imale na raspolaganju dovoljno novca za borbu protiv koronavirusa. Poput zemalja članica, zemlje zapadnog Balkana morale bi imati opciju preusmjeravanja nepotrošenog novca za kupovinu testova i zaštitne opreme, kao i za preduzimanje drugih mjera nužnih za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa. Baš uprkos trenutnim vanrednim okolnostima, proces proširenja mora se nastaviti pojačanom dinamikom koja je omogućena novom metodom pregovaranja. Pozdravljamo odluku holandskog parlamenta donesenu u ponedjeljak, kojom daju zeleno svjetlo EU da u najskorijem roku započne pregovore o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom“, poručio je Picula povodom zahtjeva svoje parlamentarne grupacije Komisiji i zemljama članicama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR