15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Batrićević: Podijeljeno društvo 21. maja, prošlost nas pretiče s desna

Izvor: Screenshot

Politika

Comments 4

Batrićević: Podijeljeno društvo 21. maja, prošlost nas pretiče s desna

Autor: Antena M

  • Viber

Istoričar Boban Batrićević mišljenja je da je ovog 21. maja crnogorsko društvo podijeljeno jer sve ono što smo smatrali dalekom prošlošću, kako se izrazio, pretiče nas i to uglavnom s desne strane.

"Jačanje nacionalizma i vjerskog radikalizma nagriza građansku suštinu Crne Gore. Jedan od razloga za takvo stanje jeste pogrešna identitetska politika koja je dozvolila da se pod platformom nekakvog suživota izmigolje najrazličitiji oblici ekstremističnih negatora crnogorske građanske orjentacije. To je, čini mi se, naš najveći unutrašnji problem", kazao je Batrićević za Radio Antena M.

21. maja 2020. aktuelna je priča iz Beograda o, kako su tamošnji državni i duhovni prvaci naveli, ugroženosti srpskog naroda u Crnoj Gori i Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh srpski Irinej i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče su saopštili da je u Crnoj Gori cilj da se protjera srpski narod, uništi SPC i stvori nova nacija – crnogorska.

Batrićević kaže da su Vučić i Irinej tipični predstavnici pandržavne retrogradne ideologije koja razmišlja "mozgom krvi i tla".

"Oni sebi daju za pravo da kvalifikuju da li postoji neki narod ili ne i da udara kiljane na mapi Balkana kao da je u pitanju neka katastarska organizacija Nikole Kalabića", navodi Batrićević.

Smatra da je Vučić juče ispisao najsramnije stranice istorije crnogorsko-srpskih odnosa.

"U njima su, pored manipulacije, laži i podmetanja, prisutne šovinističke konstrukcije tako tipične za političku, akademsku, medijsku i crkvenu scenu u Srbiju kad je u pitanju odnos prema Crnoj Gori i Crnogorcima protelih 20 godina", kazao je Batrićević.

21. maj i dalje izaziva patnju u dijelu Srbiju, smatra Batrićević.

"Izgleda da na današnji dan velikodržavni krugovi i dalje pate onoliko koliko se u Crnoj Gori danas slavi", navodi Batrićević.

Podsjeća na izjavu kniževnika Svetislava Basare koji je rekao kako obnova crnogorske nezavisnosti važna i za Srbiju jer je 21. maja Srbija povratila ime i samostalnost.

"Zato nek je vječna Crna Gora", zaključio je Batrićević.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Plus

+ globalni trend desnog populizma, Tramp u bijeloj kući, Srbija potpuno fašizovana koja se ośeća komotno da otvoreno prijeti i traži istorijsku reviziju...Imamo goru širu političku situaciju za nas nego što su je imale Hrvatska i Bosna za vrijeme rata...Da ne doslutom...

max

Vlasnik vijesti,umišljeni,,otac crnogorske nacije",usled neostvarenih,bolesnih,političkih ambicija,radi zlo.Isturajući pione,forsirajući mediokritete,uhvatio se u kolo,sa krvolocima C.Gore.

Kljucni Razlozi po meni

1) Jak uticaj Rusije 2) Medijska kuca Vijesti 3) Cutanje prodrzavnog dijela koje je ohrabrilo velikosrpske ekstremiste