23 °

max 31 ° / min 21 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 21°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Olenik: Odluka Crne Gore epidemiološka, reakcija Srbije politička

Politika

Comments 8

Autor: Antena M

  • Viber

Olenik: Odluka Crne Gore epidemiološka, reakcija Srbije politička

Posljednjim reakcijama zvaničnog Beograda, kako smatra predsjednik Građanskog demokratskog foruma Srbije Aleksandar Olenik, nanijeta je velika šteta u odnosima Beograda i Podgorice.

Olenik je to kazao, u izjavi za Antenu M, komentarišući odluku Crne Gore da ne otvori granice 1. juna prema Srbiji, kao i oštre reakcije koje su uslijedile iz Beograda.  

Ubijeđen je da ne postoji politička ili bilo koja druga pozadina za odluke Vlade Crne Gore, nego da je posrijedi zaštitna mjera medicinskog karaktera u borbi za očuvanje zdravlja. 

Na odluke i reakcije iz Srbije gleda drugačije. 

 

"Pozadina je politička, a ne epidemiloška, niko nije pomenuo zašto je uvedena ta mjera, niko nije pomenuo epidemiološke, medicinske razloge, već se svi bave politikom, kao da ne postoji pandemija koronavirusa u ovom trenutku", kaže Olenik.

Očekuje da Srbija shvati svoju grešku. 

"Nadam se da će zvanični Beograd i dio nacionalističke opozicije što prije shvatiti da je to šteta, jer Crna Gora ne samo da je nezavisna, već je i prijateljska zemlja i prema njoj treba tako i da se ophodimo", kazao je Olenik za Antenu M.

Osvrnuo se i uticaj crkve na odnos dvije države.

"Crkva treba da se bavi religijom, a ne politikom. Anticivilizacijski je da u 21. vijeku u Evropi religija se bavi politikom, da crkva preuzima na sebe ulogu opozicione partije, organizuje političke proteste, pokušava da sruši vlast na ulici, to nije posao crkve. Nije bio posao crkve čak ni u srednjem vijeku kada je crkva bila iznad države", kazao je Olenik. 

Može, kako je kazao, da razumije da crkva hoće da bude iznad države, ali ne može, ističe, da razumije državu koja bi to dopustila kao Srbija, koja ima građane prvog i drugog reda, one za koje važi zakon i za one koje ne važi.

"Crkva mora da se vrati u civilizacisjke tokove 21. vijeka u Evropi, da se ne bavi politikom već religijom, a onda zvanični Beograd i Podgorica treba da nađu modus da se što prije smanji šteta koja je nastala, a jedan od načina je da se, kad se steknu uslovi, nastave pregovori sa crkvom u CG i da zvanični Beograd prestane sa nacionalističkom politikom prema Crnoj Gori", ističe Olenik. 

Samo formalno zvanični Beograd i veći dio nacionalističke opozicije priznaje nezavisnost Crne Gore, na to gledaju kao na grešku i incident, kao na prolazno stanje, dodaje Olenik. 

"Više puta sam govorio da je samostalnost Crne Gore nepovratna, da to moraju da shvate i da je to jedini način da cijeli region krene brže prema EU. Tek kad shvate da je crnogorska nezavisnost nepovratna, možemo suštinski da napredujemo i da naši odnosi budu prijateljski", poručuje Olenik.

Podsjetimo, nakon što je premijer Crne Gore Duško Marković najavio da će Crna Gora u skladu sa odgovarajućom procjenom u prvim danima juna otvoriti granice sa zemljama koje ispunjavaju kriterijume Instituta za javno zdravlje, među kojima su Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka, uslijedile su burne reakcije iz Srbije. 

Naime, odgovarajući epidemiološki kriterijum za sada ne ispunjava Srbija, pa samim tim granice ne mogu biti otvorene.

Marković je precizirao da je epidemiološki kriterijum za otvaranje granice 25 i manje oboljelih u odnosu na 100 hiljada stanovnika, što Srbija prema zvaničnim izvještajima Instituta ne ispunjava.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

gost

Po mojoj procjeni (na 7m stanovnika i nesto ispod 5000 trenutno inficiranih - zvanicni podaci) Srbija ima odnos 70 oboljelih na 100.000 sto je bezmalo 3x vise od naseg limita. Ono sto brine je odluka Srbije o zabrani MA a da CG jos nije usvojila nikakvu mjeru za otvaranje granica!? Mnogo su napeti..

Nikola

Greška, gledah podatke, a ne pročitah da se odnosi na br. testiranih. 218 Nemačka, naspram 160 Srbija na 100 hiljada. Svakako drzavljani Crne Gore mogu uci u Srbiju kopnenim putem, a pozadina obustave letova je drugačije prirode imate na tangosix analizu...

CG1

Sitna matematika,to je nepoznanica za litijaše...