6 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sastanak Pregovaračke grupe: Vlada spremna za intenzivniji proces pregovora

Politika

Comments 0

Sastanak Pregovaračke grupe: Vlada spremna za intenzivniji proces pregovora

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada Crne Gore je, prihvatanjem nove metodologije pristupanja Evropskoj uniji, pokazala spremnost za intenziviranjem procesa, ocijenjeno je na sastanku Pregovaračke grupe.

Kako je saopšteno iz Generalnog sekretarijata Vlade, u Kancelariji za evropske integracije danas je održana 23. sjednica Pregovaračke grupe, kojom je predsjedavao glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Kako je navedeno, članovi Pregovaračke grupe razgovarali su o novoj metodologiji, Nezvaničnom radnom dokumentu o stanju u poglavljima 23 i 24,kao i o podršci Crnoj Gori iz EU fondova u vrijeme epidemije korona virusa.

Zaključeno je da su prihvatanju nove metodologije prethodile konsultacije i detaljna analiza prednosti novog pristupa.

"Nova metodologija, u tehničkom smislu, ne donosi ništa novo kad su u pitanju pregovori Crne Gore sa EU, ali ona naglašava političku volju s obje strane za nastavak reformi i predstavlja iskorak u procesu. Vlada je prihvatanjem nove metodologije pokazala volju i spremnost da još intenzivnije i posvećenije sprovodi svoje obaveze i svi treba da budu svjesni svoje uloge, jer uspješnost sveukupnog procesa zavisi od ispunjavanja pojedinačnih obaveza", rekao je Drljević.

Članovi Pregovaračke grupe su ocijenili da je dodatnu vrijednost procesu dao i Non paper, imajući u vidu da je dokument pokazao da napretka ima u ključnim oblastima od kojih zavisi napredak u pregovorima.

"Vjerujemo da će napredak u oblasti vladavine prava, koji je notiran u Non paperu, biti podsticaj državama članicama da daju zeleno svijetlo za skoro otvaranje poglavlja 8, kako bismo zakoračili u zahtjevniju fazu procesa", dodao je glavni pregovarač.

On se osvrnuo i na podršku Crnoj Gori iz EU fondova tokom epidemijske krize, ocjenjujući da je EU još jednom pokazala posvećenost ovom regionu, kao i da je naš kredibilan partner.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR