8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović nakon otvaranja Poglavlja 8: Budućnost Crne Gore je u EU

Politika

Comments 3

Darmanović nakon otvaranja Poglavlja 8: Budućnost Crne Gore je u EU

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kazao je da je Crna Gora otvaranjem svih pregovaračkih poglavlja još jednom potvrdila svoj vanjskopolitički kurs, te da nakon članstva u NATO, nastavlja sa potpunom integracijom u zajednicu razvijenih zapadnih demokratija.

Politika

CG otvorila posljednje poglavlje s EU

30.06.2020. 10:57

„Budućnost Crne Gore je u Evropskoj uniji i uvjereni smo da proces evropskih integracija sadrži transformatorsku moć koja podstiče cjelokupni razvoj države i društva“, rekao je Darmanović.

On je dodao da je podstaknuta zaokruživanjem ove faze pregovora, naša država još bliža ostvarenju svog željenog cilja – članstva u Uniji, te da smo, u tom kontekstu, ohrabreni geopolitičkom orijentacijom ove Evropske komisije.

Zahvalio je Hrvatskoj na konzistentnoj podršci evropskoj perspektivi regiona, ali i na uspjehu da agendu proširenja EU drži visoko tokom predsjedavanja Savjetom EU, uprkos teškim izazovima pandemije.

„Stabilnost i geopolitička konkurentnost Evrope neraskidivo je povezana sa uspješnim procesom demokratske konsolidacije i evropeizacije našeg regiona“, zaključio je ministar.

Pregovaračica za ovo poglavlje Biljana Jakić u izjavi je navela da otvaranje ovog poglavlja predstavlja važan momenat u dosadašnjem toku pregovora sa EU, jer je otvoreno jedino preostalo neotvoreno poglavlje.

„Otvaranju ovog poglavlja, koje je veoma kompleksno i obuhvata zaštitu konkurencije na tržištu i kontrolu državne pomoći, prethodio je niz reformskih aktivnosti koje su an višegodišnjem nivou realizovane. Aktivnosti su se odnosile na izradu zakonodavnog okvira iz oblasti zaštite konkurencije i državne pomoći, koji je usklađen sa propisima EU“, kazala je Jakić.

Prema njenim riječima, sprovođenjem tih reformi, u Crnoj Gori su stvoreni preduslovi za očuvanje i unaprjeđenje slobodne konkurencije na tržištu, čime će se obezbijediti poslovni ambijent u kome će svi učesnici na tržištu poslovati pod jednakim uslovima, što doprinosi stvaranju ekonomski povoljnog ambijenta za ulaganje i sigurnost investicija.

Crnu Goru je na Međuvladinoj konferenciji predstavljao šef Misije Crne Gore pri EU, ambasador Bojan Šarkić, a u ime EU na konferenciji je učestvovala stalna predstavnica Hrvatske pri EU, ambasadorka Irena Andraši, kao i Kristijan Danijelson, generalni direktor za evropsku susjedsku politiku i pregovore o pristupanju.

Ambasador Šarkić je istakao da je Crna Gora veoma svjesna važnosti otvaranja poglavlja 8, posebno imajući u vidu da je to jedno od najznačajnijih i najizazovnijih poglavlja.

„Otvaranjem ovog poglavlja smo zatvorili izazovnu fazu pregovora nakon osam godina, a naši napori u ovoj oblasti su prepoznati. Vjerujem da će završetak faze otvaranja poglavlja biti zamajac procesu integracije i podsticaj kontinuiranom i marljivom radu na ispunjavanju preostalih obaveza“, kazao je ambasador.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

NK

@ja Neće on, aki hoće sljedeći ministar!

MNE

Vijest o otvaranju poslednjeg poglavlja niko u Srbije nije objavijo.