23 °

max 36 ° / min 23 °

Utorak

11.08.

36° / 23°

Srijeda

12.08.

34° / 23°

Četvrtak

13.08.

34° / 23°

Petak

14.08.

33° / 23°

Subota

15.08.

32° / 23°

Nedjelja

16.08.

32° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hrapović: Zdravstveni radnici bez izuzetka da daju primjer građanima

Politika

Comments 0

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Hrapović: Zdravstveni radnici bez izuzetka da daju primjer građanima

Hrapović sa direktorima zdravstenih ustanova

U situaciji pojačanog epidemiološkog rizika sa kojom se trenutno suočava i Crna Gora i Evropa i cijeli svijet, najveća odgovornost je na zdravstvenim radnicima, koji bez izuzetka moraju dati primjer građanima i u potpunosti poštovati sve mjere zaštite, od nošenja zaštitne opreme do fizičke distance i lične higijene, kazao je ministar zdravlja dr Kenan Hrapović na sastanku sa direktorima svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori.

Ministar je rukovodioce zdravstvenih ustanova upoznao sa aktivnostima Ministarstva zdravlja i Vlade Crne Gore u borbi protiv pandemije virusom COVID19, koje su, kako je kazao, isključivo usmjerene na očuvanje zdravlja i života građana Crne Gore.

 - Zdravlje građana je naša osnovna i jedina obaveza kao zdravstvenih profesionalaca i u vrhu prioriteta i Vlade i cjelokupnog sistema. Zato ne smijemo dozvoliti ni jedan pokušaj kršenja mjera prevencije širenja virusa, koji se, kao što vidimo, širi toliko brzo i lako, pa u odnosu na prvu fazu pandemije, već imamo znatno veći broj inficiranih. Ne smijemo i nećemo dozvoliti da se jedan organizovan zdravstveni sistem kao što je naš pokuša urušiti neodgovornim odnosom pojedinaca. Neprihvatljivo je i neetički dati podršku ponašanju koje predstavlja prijetnju po javno zdravlje, bilo da se radi o nekorišćenju zaštitne opreme, nepoštovanju distance ili učestvovanju na masovnim skupovima bilo koje vrste".

Zato je, kako je poručio Hrapović neophodno da direktori svih zdravstvenih ustanova konstantno upućuju apele građanima da poštuju propisane mjere i preporuke struke, da bez prijeke potrebe ne dolaze u zdravstvene ustanove, da što više koriste e-servise i telefonsku komunikaciju sa ljekarima i da se striktno pridržavaju mjera prevencije.

"Ono što je posebno važno jeste da rukovodioci zdravstvenih ustanova povećaju nivo kontrole rada u ustanovama kojima rukovode, kako bi se izbjegle situacije koje predstavljaju i najmanji rizik za širenje infekcije, jer ne postoje za nas viši ciljevi nego što su očuvanje zdravlja i   života naših građana, ali i onih koji su na prvoj liniji odbrane od virusa a to su naši zdravstveni radnici", poručio je ministar Hrapović.

U tom smislu on je naglasio da se striktno moraju poštovati smjernice i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije u svakoj zdravstvenoj ustanovi, i primjenjivati sve zakonom definisane mjere.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR