16 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović zahvalio ambasadorki Kemp: Crna Gora spremna za još intenzivniju saradnju

Politika

Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

Đukanović zahvalio ambasadorki Kemp: Crna Gora spremna za još intenzivniju saradnju

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadorku Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Crnoj Gori Alison Kemp.

Đukanović je, kako je navedeno iz njegovog kabineta, iskazao iskrenu zahvalnost za saradnju u mandatu ambasadorke Kemp tokom kojeg je povjerenje između dvije države učvršćeno, a saradnja podignuta na još viši nivo. On je istakao da je Crna Gora ponosna na dugu tradiciju odnosa sa UK i podsjetio da smo 2018. obilježili 140 godina diplomatskih odnosa.

Đukanović je istakao posebnu važnost ostvarene saradnje u oblasti pravde, odbrane i bezbjednosti. Kako je navedeno, više nego dragocjena bila je podrška UK u unapređenju vladavine prava, što je ključni izazov i potreba našeg i društava u regionu na putu usvajanja evropskih standarda.

"Crna Gora je kroz partnersku saradnju sa UK ostvarila i značajan napredak u oblasti odbrane i bezbjednosti i realizovala svoj prvi strateški cilj, članstvo u NATO", kazao je Đukanović uz uvjerenje da će zemlje saveznice zajedno nastaviti da savladavaju i naredne izazove, za koje je Crna Gora upravo zahvaljujući bliskoj saradnji, razumijevanju i povjerenju danas spremnija i otpornija. 

Đukanović je zahvalio vladi UK na kontinuiranoj podršci evropskoj perspektivi Crne Gore i regiona, navodeći da je takva politika podrške integraciji jedina ispravna i da se pažnja UK za ovaj region nije smanjila ni nakon izlaska te zemlje iz EU.

"Crna Gora je spremna za još intenzivniju saradnju, što će biti potvrđeno i očekivanim potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji između UK i Crne Gore, što će unaprijediti uslove za produbljivanje ukupne saradnje i njeno širenje na planu ekonomije i investicija i reforme javne uprave, što je od posebnog interesa za demokratski i ekonomski napredak Crne Gore. On je zahvalio ambasadorki za podršku u suočavanju sa posljedicama pandemije COVID19 ističući da i Crna Gora nastoji da u tom smislu bude odgovoran partner prema svima", piše u saopštenju.

Kemp je kazala da joj je bila čast i privilegija da predstavlja UK u Crnoj Gori i približi našu zemlju građanima Ujedinjenog Kraljevstva. Uz ocjenu da je ovo ključno vrijeme kada prijatelji i saveznici, a posebno UK, treba pomno da prate dešavanja, poručila je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti da pruža snažnu i sve veću podršku viziji euroatlantizma koju Crna Gora dijeli, i kontinuiranu i rastuću podršku reformskim procesima u Crnoj Gori, za koje je kazala da je važno da budu inkluzivni. 

"Ambasadorka Kemp je najavila novi set podrške britanske Vlade Crnoj Gori kroz opredjeljivanje sredstava u iznosu od pola miliona funti namijenjenih Institutu za javno zdravlje za primjenu u oblasti komunikacije rizika prema javnosti, Zavodu za zapošljavanje i Savjetu za konkurenciju u cilju jačanja ženskog preduzetništva. Dalja saradnja se očekuje i u programima održive energije i klimatskih promjena", piše u saopštenju.

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Draga ambasadorko, hvala Vam za svu podrsku koju ste iskreno dali Crnoj Gori !