25 °

max 31 ° / min 19 °

Nedjelja

20.09.

31° / 19°

Ponedjeljak

21.09.

31° / 19°

Utorak

22.09.

27° / 21°

Srijeda

23.09.

23° / 22°

Četvrtak

24.09.

26° / 21°

Petak

25.09.

26° / 22°

Subota

26.09.

26° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: U izborni proces CG se miješa i Ruska pravoslavna crkva

Politika

Comments 1

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

MVP: U izborni proces CG se miješa i Ruska pravoslavna crkva

Kako se bliži dan izbora u Crnoj Gori, tako se proširuje i miješanje zainteresovanih faktora u naš izborni proces, a kako poručuju iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), ovoga puta se u taj posao javno uključila i Ruska pravoslavna crkva, preko svoga predsjednika za spoljne veze crkve, mitropolita Ilariona.

On, kako je saopšteno iz MVP, navodi da je crnogorski ambasador u Moskvi pokušao da ga "lično ubijedi u valjanost" našeg Zakona o slobodi vjeroispovijesti. 

"Ambasador Crne Gore u Ruskoj Federaciji je samo na profesionalan, diplomatski način upoznao predstavnike Ruske pravoslavne crkve sa predmetnim Zakonom, kao što su, uostalom, to uradili i ostali crnogorski predstavnici u razgovorima sa drugim vjerskim zajednicama i relevantnim domaćim i međunarodnim sagovornicima. To što mitropolit Ilarion pokušava da imputira nešto više od toga, samo pokazuje unificiranost kampanje moskovske i beogradske patrijašije, kako u ciljevima, tako i instrumentima koji se primjenjuju za njihovo ostvarivanje",navedeno je u saopštenju MVP. 

S žaljenjem konstatuju da u njegovim stavovima ima mnogo više politike, nego li duhovnosti.

"Nijesu izostala politička uputstva crnogorskim vlastima kako da uređuju odnose u sopstvenoj državi. Ponovljena teza o ugroženosti planetarnog pravoslavlja, utemeljena u pan-slavističkoj i etno-filetističkoj ideologiji, u jednoj maloj, sekularnoj državi u kojoj građani pravoslavne vjeroispovijesti čine ogromnu većinu toliko je aspurdna, da je ne vrijedi ni komentarisati. Meta ovakvih izjava uvijek ostaje jedna te ista - nastojanje da se promjenom odnosa političkih snaga u našoj zemlji stane na kraj vanjskopolitičkoj orijentaciji Crne Gore ka evroatlantizmu i pripadnosti društvu zapadnih liberalnih demokratija", navedeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Ova azijatska dž... se ponovo miješa u unutrašnje stvari CG. Isto, koa i 2015. i 2016 u pripremi terorizma u ognizaciji Kremlja. Što reći na to? "Na Istoku ništa novo". kao i psi laju kravani prolaze.