15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Joanikije: Pravnici SPC da predlože nacrt novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Politika

Comments 18

Joanikije: Pravnici SPC da predlože nacrt novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije Mićović kazao je u intervjuu za Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve.

- Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati vjerske slobode i prava svih vjernika, da će obezbijediti ravnopravnost među svim vjerama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona – rekao je Joanikije u intervjuu za Televiziju Hram.

U pitanju je novi zahtjev SPC parlamentarnoj većini budući da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio izgradnju kapele na Lovćenu kao i gradnju crkve na Cetinju.

Joanikije je kazao da će taj zakon biti usaglašen ne samo sa Ustavom Crne Gore nego i drugim međunarodnim pravnim aktima koji regulišu tu materiju.

Prijedlog Joanikija je u najmanju ruku neobičan jer shodno članu 93 Ustava Crne Gore, pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju Vlada i poslanik. Pravo predlaganja zakona ima i šest hiljada birača, preko poslanika koga ovlaste.

U sporazumu koji su potpisali lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović nema ni riječi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti već se pominje samo da će nova demokratska vlast sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima.

Joanikije je kazao da je uvjeren da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon.

- Mi samo očekujemo da će Crkva, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice, taj obim prava koji je Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori obezbijeđen tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera - rekao je Joanikije.

Komentari (18)

POŠALJI KOMENTAR

Eagles

@Ksenija Nikšić Juce rece pop Perovic da se nece vise baviti politikom (tako im se usirilo)! A uoci izbora su negirali da se uopste bave politikom. TITO VOSKRESNI!

Vojvodina

Ovaj izgleda povukao koji dim iz Amfilohijeve lule.Nije najstrasnije sto diluju drogu,nego sto je po svemu sudeci i sami koriste.VIVA MONTENEGRO!

JUTUBE

https://youtu.be/b1Yh_YCRIAg Crna Gora je u opasnosti. Dotakli smo dno, Sotone i magije nam šire okupatorski popovi. Ako se ne probudio za četiri godine ni strvi od nas.