6 °

max 21 ° / min 6 °

Petak

23.10.

21° / 6°

Subota

24.10.

21° / 8°

Nedjelja

25.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

26.10.

19° / 13°

Utorak

27.10.

21° / 12°

Srijeda

28.10.

21° / 11°

Četvrtak

29.10.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marković: Kapela na Lovćenu ostaće pusta želja mitropolita Amfilohija

Politika

Comments 10

Autor: Žarko Vujović

  • Viber

Marković: Kapela na Lovćenu ostaće pusta želja mitropolita Amfilohija

Nosilac izborne liste "Odlučno za Crnu Goru - DPS Milo Đukanović" i aktuelni predsjednik Vlade Duško Marković ocijenio je da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti uticao na pad podrške DPS-a, i to značajno.

''DPS je krenula u to sa najboljim namjerama. Od početka smo znali da će SPC biti protiv, jer smo mislili da svaka odgovorna vlast ne treba da teška pitanja ostavlja za naredne Vlade ili generacije. Taj zakon je samo ukidao monopol SPC, a to je bila inicijalna kapisla za svesrpski atak na Crnu Goru, a to je preraslo u poruku odbrane svetinja, odnosno vraćanja Crne Gore u takozvani srpski svet'', rekao je Marković.

Sve to je SPC stavilo u ulogu ključnog političkog aktera, ona se uključila u izborni proces, smatra Marković.

''Imali smo zaista neviđenu situaciju u savremenom svijetu, a sa inostranih adresa Crna Gora je označena kao zemlja koja progoni vjernike. Imali smo punih 8 mjeseci litije, dakle jedan neviđeni ambijent, praćen atakom na slobodnu volju građana. Jedino što je bilo demokratski je dan izbora, a odlika tog dana je priznanje DPS-a izbornih rezultata'', kaže Marković.

Marković kaže da su u DPS-u bili zatečeni dešavanjima nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i ponašanjem SPC.

''Nažalost, veliki dio građana je povjerovao njihovim tumačenjem'', rekao je Marković.

''U Tivtu smo doživjeli najveći poraz''

On je rekao da je DPS pod stalnim udarom kada je riječ o raznim aferama uoči svakih izbora, podržanih od dijela medija.

''Cilj tih afera je rukovodstvo DPS-a i mi nijesmo uvijek nalazili pravi odgovor na te kampanje. Slažem se da su i te afere u značajnoj mjeri umanjile naš ugled i rejting'', ocijenio je Marković.

Marković je rekao da su u Tivtu doživjeli najveći poraz, jer su tu držali vlast već dugo godina.

''Ne možemo biti zadovoljni sa onim što smo uradili na lokalnim izborima'', kaže Marković.

''U DPS-u mora biti kadrovskih promjena''

On je rekao da se zalaže da bude kadrovskih promjena u DPS-u.

''Bilo bi neodgovorno da ih ne bude nakon ovih rezultata, koji su ispod naših očekivanja. Kadrovskih promjena mora biti. Ne mislim da je to samo ključno za DPS, mi ćemo sada morati da kao opoziciona stranka definišemo novi pristup. Sada ćemo imati priliku da budemo bliži građanima, da etički principi i moralnost u našem djelovanju bude osnovni kriterijum. Vidjećemo da li ćemo ići prema kongresu, to je paket sveobuhvatnih reformi'', kazao je Marković.

''Đukanović nema namjeru da opstruira rad nove Vlade''

Marković kaže da nova Vlada i predjsednik države Milo Đukanović moraju da sarađuju.

''Đukanović nema namjeru da opstruira rad nove Vlade, a vjerujem da će i ta nova Vlada obezbijediti dobru kohabitaciju sa predsjednikom države'', dodao je Marković.

''Podjela vlasti je definisana Ustavom, i predsjednik države ima snažna ustavna ovlašćenja, on je jedini koji se bira neposredno od strane građana. Njegova moć inače ne dolazi samo od funkcije, već od karaktera i sposobnosti tog čovjeka, tako da bih savjetovao političke protivnike da ne licitiraju sa tim ovlašćenjima'', rekao je Marković.

''Incidenti u Pljevljima logičan slijed poruka iz parlamenta''

On je odgovarajući na pitanja o napadima na manjine nakon izbora, posebno u Pljevljima, rekao da napadi na predstavnike manjinskih naroda u parlamentu traju u kontinuitetu.

''To što se desilo nakon izbora je samo logičan slijed tih porukla i tog političkog djelovanja'', rekao je Marković.

Dodao je da imaju redovnu komunikaciju sa manjinskim partijama.

''Nema dileme da zajedno ostajemo na zajedničkim opredjeljenjima, nema pomjeranja od njih. Vođstvo tih stranaka je slobodno da odluči da li ući u novu Vladu, mi nemamo pravo niti želimo da na to utičemo'', naveo je Marković.

''Vjerujete li da će se Mandić, Knežević i Milačić odreći Rusije?''

Govoreći o sporazumu tri koalicije, Marković je rekao da na taj čin gleda drugačije od mnogih. 

''Pokušajte da se sjetite da li je sklopljen ijedan novi savez o tome što neće da rade. Obično svi se dogovaraju što će da urade, a ovaj savez je napravio sporazum i promociju od toga što neće da uradi. Neće mijenjati simbole, neće izaći iz NATO-a i neće mijeanjti odnos prema Kosovu. Sva ta pitanja izuzev Kosova traže promjene Ustava, a sve to za mene govori o političkoj farsi koja ima za cilj da okupi one koji se razlikuju u programskom smislu. Inače niko od njih nije glasao za članstvo u NATO. Zar vjerujete da će u budućnosti Mandić, Milačić i Knežević se odreći Rusije? Jedina pozitivna stvar je što je potvrđena ispravna politika DPS-a, tome se radujemo, ali ne vjerujem u njihovu iskrenost. Mislim da će spoljnopolitički kurs nove Vlade biti veoma problematičan'', kazao je Marković.

''To pitanje postavite ambasadorima''

On je na pitanje zašto je EU bila pasivna, ako je veliki upliv Rusije i Srbije, rekao da na to treba da odgovore ambasadori zemalja Evropske unije.

''To je odlično pitanje koje njima treba postaviti'', rekao je Marković. 

Manjak u kasi mnogo manji od projektovanog, naplatili milijardu i 130 miliona

Marković je rekao da neće biti smanjivanja zarade i socijala.

''Mi smo za osam mjeseci i 20  dana ove godine, u kojoj nijesmo imali turističku sezonu i u kojoj su ekonomske aktivnosti u značajnoj mjeri stale, naplatili nešto manje od 160 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, što je značajno manji pad od onoga koji smo projektovali. Dakle i u takvoj situaciji mi smo naplatili preko milijardu i 130 miliona eura'', rekao je Marković.

''Meni je iznenađujuće što je Krivokapić rekao da neće biti penzija već u novembru. To govori da budući mandatar nema viziju da se suoči sa tim izazovima, a to što je rekao je populizam, neznanje ili bježanje od odgovornosti. Ako imaju neke dileme, neka pozovu mene i moj tim mi ćemo im to reći u parlamentu. Situacija jeste teška, mnoge zemlje su u problemu, ali neka gospoda formiraju Vladu i neka se suoče sa tim izazovom'', rekao je Marković. Rekao je i da bi prodaja Elektroprivrede bila izdaja nacionalnih interesa.

''Nijesmo vraćali vlasništvo da bi je prodavali. Elektroprivreda mora biti razvojni generator'', dodao je Marković.

''Miran sam što se tiče ispitivanja porijekla imovine''

Na pitanje da li će biti promjena u sudstvu i u tužilaštvu, Marković je rekao da to zavisi od toga kako će se buduća vlast ponašati, a da će DPS biti snažna i konstruktivna opozicija. 

''Kada je riječ o zakonu o lustraciji, to je izum čuvenog kreativca Medojevića. Ne vjerujem da to može biti tema, a što se tiče zakona o porijeklu imovine veoma sam miran. Mnogi predstavnici opozicije na lokalnom nivou imaće problem da dokažu projeklo svoje imovine, ja lično nema problem sa tim zakonom'', rekao je Marković. 

''Kapela na Lovćenu ostaće pusta želja mitropolita Amfilohija''

Marković je rekao da je neozbiljna poruka mitropolita Amfilohija o kapeli na Lovćenu i crkvi na Cetinju.

''Tipično za njega, koji u kontinuitetu unosi nemir među građane. Njegoš i muzolej nijesu cetinjska stvar, to je pitanje duhovno i istorijsko svakog Crnogorca, to je naša identitetska i kulturna vertikala, to se tiče ne samo Cetinja već svakog patriote. Ne vjerujem da je uopšte realno da do toga dođe, to će biti pusta želja mitropolita Amfilohija'', dodao je Marković. 

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

Johnny

Vlada je bila popustljiva umjesto da uspostavi vladavinu prava. Sad ce pitat snage koje u pravnoj, gradjanskoj drzavi ne bi mogle bit ni registrovane u politickom sistemu.

Nikola

@jovo J. Oni koji su izglasali "sporni"Zakon imaju 40,a oni koji su bili protiv ili uzdrzani imaju 41 poslanika.Moglo se desiti i da SDP ne pređe cenzus!Ispirači mozga Crnogoraca su iza URE,oni su otrov koji ce potrovat Crnogorce,ako mi ne prekinemo da ih citamo i slusamo i da se krivimo među sobom

Jelena

Odličan premijer, čovjek ozbiljna struktura ljudi koji su bili uz svakog gradjanina Crne Gore.Zdravlja sreće i ponovno na čelu vlade želim Vas vidjeti. Svako je imao slobodu , a sada ?