11 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Strane ambasade nemaju pravo da sastavljaju Vladu

Politika

Comments 6

Božović: Strane ambasade nemaju pravo da sastavljaju Vladu

Izvor: Dan/CdM

Autor: Antena M

  • Viber

Građani Crne Gore su na izborima pokazali kakvu skupštinu i vladu žele, i samo njima i njihovim političkim izabranim predstavnicima pripada to neotuđivo i suvereno pravo da je kreiraju i biraju, saopštio je ambasador Republike Srbije (RS) u Crnoj Gori Vladimir Božović. On je za Dan rekao da novu vladu Crne Gore neće i ne treba da bira nijedna ambasada.

“Nijedna strana ambasada u Crnoj Gori to pravo nema a poznavajući i visoko cijeneći i poštujući uvaženi diplomatski kor i moje drage kolege ambasadore ni ambiciju da to čini. Za one koji to ne razumiju i drugačije predstavljaju, retorički postavljam pitanje zašto onda i ambasada Srbije na čijem sam čelu to pravo takođe ne bi imala, predstavljajući Republiku Srbiju kao najveću regionalnu državu Zapadnog Balkana i imajući u vidu 30 procenata građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi”, naglasio je Božović.

Po njegovom mišljenju, kada bi to tako bilo i moglo, isto pravo ne bi odricao ni kolegama ambasadorima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije, i to shodno procentima njihovih sunarodnika koji žive u Crnoj Gori.

“Ali poštujući multietnički i multikonfesionalni karakter suverene i nezavisne države Crne Gore, naša uloga kao diplomata je definisana Bečkom konvencijom i najboljim prijateljskim namjerama, prvenstveno naših bilateralnih odnosa i interesa. Zato još jednom u ovom važnom i istorijskom trenutku naglašavam i ponavljam da novu vladu Crne Gore neće i ne treba birati ni ambasada Njemačke, SAD, Srbije, EU, Rusije ili bilo koje druge strane države već je to isključivo i ekskluzivno pravo Crne Gore i njenih institucija i građana u skladu sa najvišim demokratskim evropskim i svjetskim standardima i normama”, saopštio je Božović.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Vojvodina

Tolika regionalna sila da ovde svi kad vide avion vojske srbije u letu beze u podrume brze nego za vreme bombardovanja NATO.Onaj starac iz Loznice nije uspeo da se skloni na vreme pa ga zamalo ubi avion u rodjenom dvoristu...

Realista

Hahahaha a strana crkva SPC ima, ajde Božoviču previše si umislio, zar misliš da bi Crna Gora ovoliko ttajala da nema duh kojega ne možetw oduzeti on živi 1000 godina i nadživjeće i ovaj sramni pokušaj asimilacije Crne Gore.

mr

Strane ambasade ne smiju da se miješaju u sastavljanje Vlade, ali Srbija smije i treba. Poslije izbora, oni više nijesu strana ambasada! Kao i 1918...