9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medojević: Formirati posebnu agenciju u Crnoj Gori po uzoru na FBI

Politika

Comments 1

Medojević: Formirati posebnu agenciju u Crnoj Gori po uzoru na FBI

Izvor: Mina

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

U Crnoj Gori nakon promjene vlasti treba formirati posebnu agenciju za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, po uzoru na američki Federalni biro za istrage (FBI), smatra lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

„Osim političkih promjena, neophodno je sprovesti oštre i korjenite reforme u dekontaminaciji policije, tužilaštva, sudova i Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) od ljudi na platnom spisku mafije“, kazao je Medojević.

Kako je naveo, paralelno sa tim, nužno je otpočeti izgradnju novog inoviranog sistema za borbu protiv mafije i korupcije na višim nivoima vlasti.

„Koji će biti upodobljen činjenici da je mafija već progutala državu i da su se na području Crne Gore razvili moćni kraci globalnih mafijaških kartela“, dodaje se u saopštenju Medojevića.

Prema njegovim riječima, ključni problemi u toj oblasti su bili curenje informacija prema mafiji i slabi kapaciteti policije u otkrivanju krivičnih djela i obezbjeđivanju čvrstih dokaza za sudski postupak.

„Dosadašnji slučajevi koje je policija procesuirala u sferi organizovanog kriminala su doživljavali fijasko pred sudovima, uglavnom zbog loših dokaza i brzopletih hapšenja zbog pritiska međunarodne zajednice“, kazao je Medojević.

Zato se, kako je naveo, PzP snažno zalaže da se, nakon promjene vlasti, u Crnoj Gori formira posebna agencija za istrage, po uzoru na FBI.

„Nova institucija sastavljena od profesionalaca i čistih ljudi, uz tehničku, materijalnu i kadrovsku pomoć iskusnih istražitelja iz Sjedinjenih Američkih Država i Italije“, precizirao je Medojević.

Kako je naveo, ta posebna agencija treba da ima ovlašćenja da samostalno vodi istrage za najteža krivična djela iz oblasti organizovanog kriminala i korupcije.

Ta agencija, smatra Medojević mora biti opremljena najsavremenijom tehnikom za kriminalističke istrage, sopstvenim forenzičkim centrom, sistemom za presretanje elektronskih komunikacija i tajni nadzor, specijalnom jedinicom operativaca koja će hapsiti osumnjičene, posebnom opremom i vozilima.

Agencija, kako je kazao, mora imati obučene eksperte za finansijsku forenziku i otkrivanje pranja novca kroz bankarske i nebankarske transakcije.

„Uz pomoć instruktora iz FBI, DEA i italijanskih agencija, agencija mora imati obučene operativce za specijalne istražne tehnike koje obuhvataju i specijalne tajne operacije ubačenih agenata u kriminalne organizacije“, naveo je Medojević.

On je kazao da ta agencija mora imati i posebnu kontraobavještajnu službu i efikasnu unutrašnju kontrolu koja će preventivno sprječavati infiltriranje mafije u njen rad.

Ona će, kako je naveo, voditi posebne istrage protiv pripadnika bezbjednosnih službi, tužilaštva, sudija, carinika za koje postoje osnovane sumnje da su na platnom spisku mafije.

Prema riječima Medojevića, ANB će se transformisati u efikasnu obavještajnu i kontarobavještajnu službu koja će se baviti prikupljanjem podataka i analitikom, a istrage i operativne akcije vodiće nova agencija.

On je kazao da će svi kvalitetni i pošteni profesionalci u policiji, ANB-u i Carini, koji zadovoljavaju oštre kriterijume za rad u agenciji za istrage, biti angažovani nakon obavljenih provjera.

Na taj način, smatra Medojević, eliminisaće se ključne slabosti postojećeg sistema, a svi raspoloživi resursi za istrage protiv mafije i korupcije biće pod jednim krovom.

„Uz jasnu političku volju, dobre plate i bonuse, pripadnici ove agencije imaće status od najvećeg mogućeg državnog značaja, jer će i raditi posao od najveće državne važnosti za spas Crne Gore od smrtonosnog zagrljaja mafije“, zaključio je Medojević.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bajče

A Medo , da se formira jedna agencija za borbu protiv pranja novca . Kao covjek ogromnog iskustva u toj oblasti ( sudi ti se zbog toga sa jasnim dokazima ) mogao bi pripomoci . Makar kao svjedok saradnik . Jer kad si saradjivao sa Zemuncima sto ne bi sa SDT .