2 °

max 11 ° / min 0 °

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

12° / 1°

Četvrtak

03.12.

12° / 8°

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

14° / 10°

Nedjelja

06.12.

15° / 11°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Osjećanja sugrađana Kuča nijesu bitna vladajućoj garnituri

Politika

Comments 3

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Božović: Osjećanja sugrađana Kuča nijesu bitna vladajućoj garnituri

Podizanje spomenika knjazu Danilu I Petroviću aktuelna gradska vlast je obrazložila kao želju za očuvanjem sjećanja na ovu značajnu ličnost crnogorske istorije, saopštio je Bogdan Božović, odbornik SNP CG u Skupštini Glavnog grada.

"Nesporno je da su za vrijeme vladavine knjaza Danila izvršene brojne reforme koje su Crnu Goru učinile uređenijom zemljom. Izvršene su reforme u vojsci, otvorena je prva škola internatorskog karaktera na Cetinju, donesen je i Zakonik (1855. godine). Na vojnom planu dobijena je bitka na Grahovcu 13. maja 1858. godine, nakon koje je značajno proširena teritorija knjaževine Crne Gore.

Međutim, za vrijeme njegove vladavine postoje i mračni periodi koji se odnose na poharu Kuča, u dva navrata 1855. godine i 1856. godine. Ovo su opštepoznate istorijske činjenice, pa ostaje nejasno što je motivisalo gradsku vlast da donese ovakvu odluku.

Izgradnjom spomenika knjazu Danilu doći ćemo u situaciju da se na teritoriji Podgorice nalaze spomenik onome ko je naredio poharu Kuča i spomenik žrtvama te pohare", navodi Božović.

Očigledno je, dodaje, da osjećanja naših sugrađana Kuča nisu bitna vladajućoj garnituri u gradu.

"Ova odluka aktuelne gradske vlasti je samo nastavak njihove gubitničke politike sa državnog nivoa koja je zasnovana na podjelama i mržnji. SNP nikada nije i neće zasnivati svoju politiku na mržnji i podjelama, već ćemo se boriti za ostvarenje  interesa svih nasih građana. Smatramo da je to jedini način i put kako bi nase društvo imalo perspektivnu budućnost", zaključuje Božović.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Bajce

A zasto momce ne kazes da je u pohari Kuča ucestvovao veliki broj Kuča koji su bili vjerni Crnoj Gori i pravoslavlju a protiv svojih suplemenika koji su krenuli na klanjanje i priznavanje Sjadsrskog paše za gospodara . Marko Miljanov nije protestvovao . Mirno je sjediona Cetinju. Hoce li Kuči zbog toga srušiti spomenike Marku Miljanovu ???? Volio bih čuti odgovor od ovog momka .

Tajfun

Sta je teabao Knjaz Danilo da radi sa onim sto su saradjivali sa Osmanlijama protiv CG,najvjerovatnije da si potomak tih,zato tako danas reagujes.

MNE PG

Ako bi smo tako gledali nikome se nebi spomenik podizao. Sve je to vaša poznata priča protiv crnogorskog identiteta.