11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Živković: Proglašavanje dana žalosti u nekoliko crnogorskih opština izraz tužne stvarnosti

Politika

Comments 7

Živković: Proglašavanje dana žalosti u nekoliko crnogorskih opština izraz tužne stvarnosti

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Proglašavanje dana žalosti u nekoliko crnogorskih opština povodom smrti episkopa Srpske crkve bjelodani je izraz tužne stvarnosti u kojoj živimo, kazao je bivši predsjednik Liberalnog saveza Crne Gore Miodrag Živković.

"Ovakva vremena je još odavno, veoma dobro opisao srpski filozof i književnik Radomir Konstantinović u svom djelu "Filosofija palanke", objašnjavajući palanački duh koji se protivi svemu što je moderno, koji se zatvara pred svijetom i nosilac je nacionalizma i narcizma. Konstantinović u svom djelu ispovijeda "religiju zatvorenosti" objašnjavajući da nema života izvan duha palanke.

Takav "duh palanke" nama demonstriraju naši novi "oslobodioci" u opštinama gdje su većina, odajući počast u vidu dana žalosti povodom smrti episkopa tuđe države i tuđe crkve. Da ironija bude veća, ovakva počast se odaje posmrtno ličnostima koje nikada nijesu priznavale ni Crnu Goru, ni Crnogorce, ni ostale nesrpske narode koji ovdje žive.

Ovakvim ponašanjem nova vlast potencira i produbljuje naše proklete podjele jer ne povlači samo liniju našeg razdvajanja, nego kopa rov i stvara provaliju između nas koji ne dijelimo iste svjetonazore. Ovo je otvoreni izraz prkosa i demonstracija nadmoći koji vrijeđa, ne samo drugačije mišljenje, nego nacionalno i ljudsko dostojanstvo svih onih građana koji se duboko nijesu slagali sa hegemonističko-svetosavskom politikom ovih crkvenih velikodostojnika tuđinske crkve, zbog kojih treba danas da ih žale.

Ovakvim ponašanjem crtaju se oaze "oslobođene teritorije" u našoj zemlji, koje se već otvoreno suprotstavljaju i prkose svim onim najznačajnijim vrijednostima na kojima počivaju crnogorsko društvo i država.

Ovoj i ovakvoj otvorenoj diskriminatorskoj, velikosrpskoj politici se mora stati na kraj. Normalna, slobodarska, građanska i antifašistička Crna Gora ima snage i načina sve ovo da spriječi u budućnosti i tako zauvijek obuzda palanačke, velikosrpske oligarhe da obilježavaju "svoju" teritoriju, baš onako, kako to radi pas kada izađe iz svog dvorišta", napisao je Živković na FB profilu.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Boris

Uspavali ste se, nije loše da vas ovi velikosrbi malo prodrmaju i da shvatite da vam se to ne sviđa.

Raif

Sad u nekimopštinama,a u budućnosti u cijeloj Crnoj Gori?!

Ranko

Sve je ovo tačno, ali je tužno što svi samo konstatuju i na tome se zavrsi. Aktiviraj se i povedi!!!