0 °

max 5 ° / min 0 °

Subota

16.01.

5° / 0°

Nedjelja

17.01.

2° / -2°

Ponedjeljak

18.01.

4° / -3°

Utorak

19.01.

6° / -3°

Srijeda

20.01.

6° / -1°

Četvrtak

21.01.

10° / 4°

Petak

22.01.

10° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Neočekivano, vrlo ishitreno i potpuno nepravedno prema Crnoj Gori

Politika

Comments 11

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Đurović: Neočekivano, vrlo ishitreno i potpuno nepravedno prema Crnoj Gori

To što je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio odluku Srbije da odustane od protjerivanja crnogorskog ambasadora u Beogradu Tarzana Miloševića i pozvao Crnu Goru da učini isto, ishitreno je i iznenađujuće, smatra nekadašnja ministarka za evropske integracije, profesorica Gordana Đurović.

Ona poručuje da se poruke moraju slati pažljivije te da je naša zemlja i u evropskim izvještajima ocjenjivana pozitivno kada je posrijedi regionalna saradnja.

Imajući u vidu ranije poruke iz EU, izjava komesara Varheljija je neočekivana, kaže Đurović za Antenu M. 

"Bez razumijevanja problema, bez dublje analize, bez potrebe da se čuju obje strane, vrlo ishitreno i potpuno nepravedno prema današnjoj vlasti u Crnoj Gori i prema građanima naše zemlje", rekla je Đurović. 

Profesorica Đurović dalje navodi da je riječ o nepripremljenom stavu. 

"Kao što je današnja Trampova diplomatija, kratke poruke na internetu, od 2016. pa na ovamo. Bez dobre pripreme, bez analize onoga što je suština problema ocijeniti da ako je jedna strana to uradila treba da uradi i druga. Zamislite, na primjer, da neki ambasador u zemlji iz koje dolazi neki evropski zvaničnik, na primjer u Mađarskoj, postavlja pitanje koliko je kvalitetan Trijanonski sporazum, da li je on nepravedan ili nije i da to neko nakon 100 godina spočitava kao ovaj ili onaj stav prema Mađarskoj", navodi Đurović. 

Osjetljivim stvarima treba tako i pristupati, poruke se moraju slati pažljivije, napominje Đurović. 

"Postoje zvanični stavovi država prema svim pitanjima iz njihove istorije i nije u redu da evropski komesari bez razumijevanja istorije i konteksta, bez razumijevanja i potvrđivanja njihove vrlo velike nezainteresovanosti za sve što se dešava u posljednjih godinu u Crnoj Gori, odjednom pokazuju pristrasnost i površnost. Mislim da komesar Varhelji nije trebalo na taj način da reaguje i proziva Crnu Goru, jer nema nikakvog utemeljenja u diplomatskim standardima, u ponašanju Crne Gore i u slanju dosljednih poruka prema regionu šta treba jedna zemlja u odnosu na drugu da uradi", navodi Đurović. 

Zvanični Beograd na inicijativu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, povukao je odluku o protjerivanju crnogorskog ambasadora Tarzana Miloševića iz Srbije.

Srpski predsjednik kazao je da ne treba da se ponašamo "kao dva ovna na brvnu".

Ministar vanjskih poslova Srbije Nikola Selaković i premijerka te zemlje Ana Brnabić insistiraju da ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović nije zgriješio niti počinio diplomatski prekršaj.

Naprotiv, djeluje im kao da se u Podgorici samo čekao razlog za neprijateljski akt i izbacivanje ambasadora, dok oni, kako tvrde, žele najbolje odnose.

Komesar Varhelji sinoć je napomenuo da su poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna saradnja temelj proširenja, pridruživanja i procesa stabilizacije.

Nekadašnja ministarka za evropske integracije podsjeća šta je to u nizu evropskih izvještaja notirano o Crnoj Gori, kada je posrijedi njena saradnja sa regionom. 

"Crna Gora je još početkom 2000-tih, kada je bilo mnogo problema u regiji, ocijenjena pozitivno po pitanju regionalne saradnje i ta ocjena stoji u svakom evropskom izvještaju do danas. Tako da teško, ma sa koje evropske adrese da to dolazi, neko može spočitavati Crnoj Gori da nije regionalni akter, da nije kooperativna i da ne poštuje sve svoje susjede", kaže Đurović. 

Na poruku Varheljija, direktno komesaru na Tviteru, prvi je sinoć odgovorio crnogorski ambasador u Vatikanu Miodrag Vlahović, prvi šef diplomatije nakon obnove nezavisnosti.

Vlahović je napisao da komesar svojim izjavama o međusobnim protjerivanjima ambasadora između Crne Gore i Srbije kompromituje i duboko podriva ozbiljnost i objektivnost politike EU prema Zapadnom Balkanu.

Predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović ocijenio je da podrška djelovanju srpske Vlade i njenog ambasadora, koji konstantno šalju poruke velikosrpskog nacionalizma i šovinizma ka Crnoj Gori, nije evropska vrijednost.

U međuvremenu, stigla je još jedna poruka iz EU.

Oglasila se i portparolka Evropske komisije Ana Pisonero.

"Srbija i Crna Gora se solidno kreću ka EU i Unija poziva da se izbjegnu postupci koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime međusobnog povjerenja su od izuzetne važnosti, posebno među zemljama koje su na putu ka EU", rekla je Pisonero.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Rob Roy

"Taktika" EU i Srbije da se "uspori i onemogući" put CG ka (u) EU - Varhelji "korumpiran" od strane Srbije... da bi Srbija "pretekla" (iza leđa) Crnu Goru i bila "prva članica" za ulazak u EU - strahom da se ne bi okrenula ka Rusiji... "Sramotna igra" prema Crnoj Gori...

VUKOMITA

@Vmnk AKO JE TAKO MOJE JOS VECE POSTOVANJE...COVJEK ZENA