10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Krivokapić: EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam koji je 90-ih zapalio Balkan

Politika

Comments 2

Krivokapić: EU ne smije žmuriti na regionalni kleronacionalizam koji je 90-ih zapalio Balkan

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Počasni predsjednik SDP-a i član Predsjedništva Partije evropskih socijalista – PES Ranko Krivokapić učestvovao je na sjednici tog tijela druge po snazi političke grupacije u Evropskom Parlamentu, saopšteno je iz SDP-a.

Kako je navedeno. tema je bila "Bugarska i Sjeverna Makedonija – Političko liderstvo i konstruktivni dijalog moraju prevagnuti".

"Krivokapić je povodom ove teme naglasio da glavni izazov u regionu ostaje saradnja i dobrosusjedski odnosi i da se to manifestuje i u kontekstu pregovaračkog procesa Sjeverne Makedonije, kao i u slučaju drugih država na ovom prostoru.

On je naveo da države i narodi na ovim prostorima su uvijek snažno sarađivali kroz istoriju kada su naspram sebe imali zajedničkog protivnika", piše u saopštenju.

Danas kada, kako je navedeno, svi imaju zajednički cilj, a to je članstvo u EU, "imamo probleme u međusobnoj saradnji i rješavanje uzroka takvoga stanja je ključ napretka regiona i svih država koje ga čine."

"Danas na Zapadnom Balkanu imamo nacionalizam i velikodržavne aspiracije kojih se neke države još uvijek nijesu odrekle kao modus operandi uređivanja odnosa sa svojim susjedima. U skladu sa tim, imamo i povratak iste retorike negiranja čitavih naroda i njihove kulture.

To negiranje je najbolje osjetila Crna Gora, a sa takvom antievropskom i ako hoćete anticivilizacijskom matricom se nastavilo sa istih adresa sa kojih se to činilo ratnih devedesetih godina prošlog vijeka. Kao najbolja ilustracija može poslužiti nedavna izjava premijerke Srbije u kojoj se nasilna aneksija, okupacija i nestanak Crne Gore 1918. tretira kao uzvišen čin koji treba slaviti.

EU ne smije žmuriti na opasni regionalni kleronacionalizam i istorijski revizionizam čija žrtva postaje antifašizam kao temelj moderne Evrope, a još manje praviti kompromise sa ideologijom koja je zapalila Zapadni Balkan.

EU ne smije imati površan i birokratski pristup u sagledavanju odnosa medju državama već dobro percipirati uzroke i korijene problema i na vrijeme sankcionisati i najmanji nagovještaj vraćanja na politiku koja je ovaj regiona vratila gotovo 100 godina unazad“, zaključio je Krivokapić.

Predsjedništvo PES je nakon rasprave usvojilo Izjavu o stanju odnosa pregovaračkog procesa u kojoj je iskazala razočaranje zastojem u tom procesu u slučaju Sjeverne Makedonije i pozvala obje strane na političku mudrost i kooperativan pristup kao jedini način prevladavanja aktuelnih izazova.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Milena

Uvijek je bio dosljedan politicar,njegovo znanje i beskompromisna ljubav prema svojoj drzavi,uslovila je da smo nezavisna i suverena zemlja,da smo clanica NATO saveza,daImamo Ustav gdje rusetilji drzave imaju svezane ruke da ga pogaze,kamo srece da ga je DPS vise slusao ne bi nam se ovo danas desava

Jelens

To ste trebali , Krivokapiću pokazati na izborima ,a ne stati na strani izdajnickih posrbica. Dana se treba stidite prezimena , kada imate izroda.