17 °

max 18 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

19° / 13°

Srijeda

08.05.

18° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: Đukanović opstruira Vladu odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora

Politika

Comments 9

MVP: Đukanović opstruira Vladu odbijanjem da potpiše opoziv ambasadora

Autor: Antena M

  • Viber

Odbijanjem da potpiše opoziv sedam ambasadora, predsjednik države Milo Đukanović opstruira Vladu u sprovođenju Ustavom određenih i naznačenih prava i nadležnosti koja se tiču kreiranja i vođenja vanjske politike zemlje - saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

"Podsjećamo predsjednika Đukanovića da Zakonom o vanjskim poslovima nisu propisani razlozi za opoziv ambasadora, stoga Vlada nije dužna da prilikom povlačenja i opoziva ambasadora navodi razloge u obrazloženju, imajući u vidu da je imenovanje i postavljanje diplomatsko- konzularnih predstavnika u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova, odnosno Vlade, a da je predsjednički potpis stvar protokolarnog karaktera i diplomatske prakse", navode iz MVP.

Oni su saopštili da se u Ukazu o opozivu koji Đukanović potpisuje, tamo gdje i kada ima razloga za opoziv, ne navodi niti jedan razlog, već se samo Ukazom konstatuje opoziv ambasadora sa sjedištem u pomenutoj zemlji prijema.

"Kada je već riječ o praksi, podsjećamo da predsjednik Đukanović tokom 2018. godine nije imao problem da, na predlog tadašnje Vlade, opozove ambasadora Crne Gore, bez ikakvog prethodno dostavljenog obrazloženja, iako je uvaženi diplomatski predstavnik službovao u veoma važnoj prijateljskoj državi, članici NATO-a i EU. U tom slučaju je obzir prema državi prijema, navođenje diplomatske prakse i traženje dodatnih obrazloženja - izostao", ukazali su iz Ministarstva.

"Željeli bismo da vjerujemo da predsjednik Đukanović, zbog dobrobiti građana naše države, želi funkcionalnu kohabitaciju, iako posljednji događaji u Skupštini Crne Gore, njegovo odbijanje da potpiše set zakona kojim se opstruira normalno funkcionisanje ekonomsko-pravnog sistema zemlje, kao i odbijanje da potpiše opoziv sedam ambasadora ukazuju na sasvim suprotno - narušavanje socijalne kohezije zemlje i produbljivanje podjela, iako bi sa pozicije predsjednika trebalo da šalje pomiriteljske poruke", zaključuje se u saopštenju MVP.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Bajo

I zamislite tu glupost da se osoba bez znanja , iskustva , mudrosti , pameti 'ladno prihvati da bude ministar . Tako bi pristao i da vozi avion samo kad bi ga zvali . Ali nece jer su vec urnisali MA zbog interesa AirSerbia . Sram da vas bude . Neznalice . Ni Ustav nijeste naucili .

Bajo

Pa ce tako cuti i od Njemackih diplomata daje ambasadorka Kulis jedna od najboljih u Berlinu . Vlahovih odradio ogromne stvari za CG u Vatikanu . Tako da nasi naucnici prvi put imaju pristup arhivi Vatikana . I to su kafijerne diplomate . I kako da njih opoziva II sekretar ambasade u Bukurestu . Diplomatsko balavče Radulovic iza koga je u Bukurestu bila samo daktilografkinja.

Bajo

Shvstaju li tupani.Ambasadori predstavljaju DRZAVU a ne vladu.Ambasador Vlahovic predstavlja drzavu Crnu Goru a ne Vladu Crne Gore.Predsjednik drzave potpisuje agremane.I za postavljanje i za razrijesenje . Vladino je da predlozi.Osim toga kad vlada predlozi ona mora obrazlozi svoj predlog , pa ce i Predsjednik i svi gradjani ( Rukoljub to zove onako seoski -narod ) moci da vide i cuju koje su to antidrzavne aktivnosti ambasadori radili.