19 °

max 19 ° / min 13 °

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

17° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brajović: Vlada i MVP samo predlažu, a Predsjednik prijedloge pretvara u konačnu formu

Politika

Comments 0

Brajović: Vlada i MVP samo predlažu, a Predsjednik prijedloge pretvara u konačnu formu

Autor: Antena M

  • Viber

"Apsolutno nije tačno da je, kako se navodi u reagovanju Ministarstva vanjskih poslova (MVP), potpis ukaza Predsjednika protokolarnog karaktera", navela je u reagovanju na današnje saopštenje mVP savjetnica predsjednika države za vanjsku politiku Tamara Brajović.

Kako je saopštila, to je još jedna igra riječima i skretanje pažnje sa suštine nadležnosti.

"Pojašnjenja radi, Predsjednik ne potpisuje ukaz, kako to jednostavno predstavlja MVP, već donosi i izdaje ukaz kojim sprovodi svoju odluku da opozove ambasadora na predlog koji je utvrdila Vlada. Dakle, Vlada i MVP samo predlažu, a onaj ko predlog pretvara u konačnu formu opoziva je Predsjednik.

MVP svjesno sopstvenog nečinjenja ili propusta, izbjeglo je i da odgovori na izostanak djelovanja u skladu sa članom 7 Zakona o vanjskim poslovima", navela je ona.

Nadalje navodi da MVP kaže da Zakon o vanjskim poslovima ne propisuje razloge za opoziv.

"Tačno, kao što Zakon ne propisuje ni razloge za postavljenje ambasadora. Što ne znači da se o razlozima ne raspravlja i da se isti ne utvrđuju, a o njima obavještava onaj bez koga se predlog ne može pretvoriti u konačno djelo, a to je opet Predsjednik.

Kao što je Predsjednik u svom obrazloženju naveo, postoji praksa prethodnih vanjskopolitičkih konsultacija na kojima se raspravljaju razlozi i za postavljenje i za opoziv šefova DKP-a. Takva praksa je poštovana u svakom prethodnom slučaju. Zašto to nije urađeno u ovom slučaju pitanje je za MVP?

Već postaje uobičajeno da se od Vlade Crne Gore Predsjednikovo poštovanje Ustava i zakona ocjenjuje i doživljava kao opstrukcija. Međutim, očigledno je, stvarnost pokazuje, da nova Vlada nije još shvatila da je rezultat izbora u Crnoj Gori kohabitacija i da ona funkcioniše samo ako strane sarađuju. Saradnja pretpostavlja komunikaciju i konsultacije, a to bi resoru zaduženom za vanjsku politiku i diplomatiju trebalo biti najlakše za sprovođenje. Njihove unutrašnjo-političke opservacije, koje nijesu svojstvene tom resoru, ne bih ni da komentarišem", navela je ona.

Na kraju zaključuje:

"Što se tiče pojedinačnog slučaja opoziva, koji se pominje bez navođenja preciznijih informacija, dakle opet u formi koja nije potvrda otvorene komunikacije i razmjene informacija između organa koji vrše izvršnu vlast u ovoj oblasti, iz, složićemo se, veoma važne i prijateljske zemlje, to je bilo 2018. Ono što je izostalo u reagovanju MVP, ambasador je opozvan zbog ispunjenja uslova za odlazak u penziju, što je inače poznata praksa u našoj diplomatiji."

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR