9 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 14°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mugoša: Oko temeljnih odrednica savremene Crne Gore ne smije biti kompromisa

Politika

Comments 5

Mugoša: Oko temeljnih odrednica savremene Crne Gore ne smije biti kompromisa

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: Milena Aprcović

U susret  21. maju - najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša kaže da su osjećanja pomiješana. Ističe da postoje konkretni nesporni rezultati, ali naravno ne i dovoljni i onakvi kakvi su mogli da budu, imajući u vidu resurse kojima raspolažemo.

Dodaje da su bolji rezultati ostvareni na spoljašnjem planu nego na unutrašnjem.

Promijenio bi, između ostalog, to što se, kako smatra, značajan broj političara bavi politikanstvom a ne ozbiljnom politikom.

***

Antena M: 21. maja navršava se 15 godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani?

Mugoša: Osjećanja su svakako pomiješana. Sa jedne strane zadovoljstvo zbog obnove nezavisnosti i činjenice da je Crna Gora međunarodno priznata država, što predstavlja ostvarenje sna mnogih generacija i osnovu za demokratski, ekonomski, kulturološki, odnosno emancipatorski progres našeg društva.

Sa druge strane, nažalost, mnogo toga na tim poljima nije urađeno ili je urađeno na neadekvatan način. Takođe, članstvom u NATO realizovali smo jedan od dva ključna spoljnopolitička prioriteta čime smo postali dio porodice visoko razvijenih zemalja u vojnom, ekonomskom, demokratskom i svakom drugom pogledu.

Pripadnost ovom vojno-političkom savezu je i garancija teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Naravno, ostaje i drugi integracioni strateški prioritet a to je članstvo u EU. Na tom integracionom putu uradili smo dosta toga, ali je moglo i moralo brže i bolje u mnogim segmentima.

Antena M: Šta biste najprije promijenili? 

Mugoša: Odgovor bih sagledao iz nekoliko aspekata.

Prvi, politički, gdje je primijetno da se značajan broj političara bavi politikanstvom a ne ozbiljnom politikom.

Drugi, društveno odgovorni, gdje je prisutna pasivnost brojnih intelektualaca po pitanju evidentnih anomalija u društveno-političkom životu, posebno onih pojedinaca koji su na državnom budžetu i time imaju dodatnu obavezu da iskažu jasan stav i daju doprinos emancipaciji i progresu crnogorskog društva.

Treći, ekonomski, gdje sam uvijek isticao potrebu oslanjanja na model socijalno-tržišne ekonomije za razliku od onoga koji je dominirao u prethodnom periodu.

Četvrti socijalni, gdje je došlo do izraženog socijalnog raslojavanja, odnosno jaza između bogatih i siromašnih. Zbog toga jedan od najvažnijih ciljeva mora biti jačanje srednjeg sloja stanovništa, jer je to dio društva koji se ne boji napretka i promjena, odnosno karika za ostvarenje modela razvoja koji će dovesti do poboljšanja životnog standarda naših građana.

Antena M: Šta je po Vašem mišljenju za pohvalu?

Mugoša: U ovom dijelu moramo biti realni i poći od činjenice da je Crna Gora bila najnerazvijenija republika bivše Jugoslavije.

Sjećamo se i "dobronamjernih" priča da nećemo moći opstati kao samostalna država, da se nećemo moći prehraniti i sl. Ako pogledamo podatke o prosječnoj zaradi i penziji, koje su danas gotovo duplo veće nego prije 15 godina, infrastrukturnim projektima, stranim direktnim investicijama, standardu u odnosu na druge zemlje regiona i sl. definitivno postoje konkretni nesporni rezultati, ali naravno ne i dovoljni i onakvi kakvi su mogli da budu imajući u vidu resurse sa kojima raspolažemo.

Osim toga, činjenica je i da je korona u značajnoj mjeri poremetila broje ekonomske parametre i pokazala strukturne ranjivosti naše ekonomije.

Evidentno dobre rezultate smo postigli na polju vanjske politike, regionalne saradnje i primjer smo dobrosusjedskih odnosa u regionu, uz naravno promjenjljive odnose sa Srbijom koji su posljedica prevashodno nerazumijevanja principa partnerskog odnosa i prihvatanja različitosti.

Generalno, bolje rezultate smo ostvarili na spoljašnjem planu nego na unutrašnjem gdje, čini mi se, imamo nikad podijeljenije društvo, što je u značajnoj mjeri uzrokovano neprihvatanjem civilizacijskih vrijednosti i nespornih istorijskih činjenica. I na kraju, iako možda izlazim iz konteksta pitanja, imam prije svega ljudsku obavezu da pohvalim izvanredne rezultate naših sportista i umjetnika koji predstavljaju istinsko bogatstvo naše zemlje.

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica "niko nam nigdje neće ponijeti državu". Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja?

Mugoša: Siguran sam da u formalnom smislu nezavisnost države nije ugrožena i da to pitanje niko relevantan neće postavljati. Međutim, određeni događaji i potezi donosioca odluka, posebno u prethodnih nekoliko mjeseci, ukazuju na nedopustivo relativizovanje temeljnih vrijednosti suverene i samosvjesne Crna Gore.

Naša država jedino može ići naprijed ako svoj vrijednosni sistem temelji na konceptu građanske, sekularne, antifašističke i evropske Crne Gore. Oko tih temeljnih odrednica savremene Crne Gore ne smije biti kompromisa i to je nadam se jasno svakom ko dobro misli našoj državi.

Antena M: Zabrinjavaju li Vas priče o raznim "non pejperima" i prekrajanju granica?

Mugoša: Ne zabrinjavaju ali opominju da i dalje u glavama pojedinih "stanuju" besmislene ideje. Jasno je da od realizacije takvih nauma nema ništa, uz obavezu svih odgovornih i ozbiljnih ljudi da olako ne prelaze preko pojavnih oblika retrogradnih razmišljanja i da posebno novim generacijama konstantno ukazuju na važnost univerzalnih vrijednosti slobode, mira, pravde i tolerancije.

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Mugoša: Nadam se da će biti demokratski i ekonomski razvijenija, socijalno pravednija, manje polarizovana, odnosno Crna Gora u kojoj je ključni princip djelovanja poštovanje čovjeka, njegovog dostojanstva, prava i sloboda, nezavisno od nacionalne i vjerske pripadnosti, pola, seksualne orjentacije, socijalnog statusa, političkog uvjerenja ili drugih posebnosti.

Mada priznajem da je ovo mnogo lakše napisati i reći nego ostvariti...

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Marta

Odlican i realan poslanik! Sve sa mjerom.

Jovan

u pravu je za politikanstvo umjesto ozbiljne politike

Batistuta

Lijepo. Mugosa je jedan od aktivnijih poslanika