16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bojović: Prethodna vlast svojom politikom ugrozila temelje nezavisne države, aktuelna na putu da te temelje sravni

Izvor: glascg.me

Politika

Comments 34

Bojović: Prethodna vlast svojom politikom ugrozila temelje nezavisne države, aktuelna na putu da te temelje sravni

Autor: Antena M

  • Viber

Autor: Milena Aprcović 

U susret  21. maju - najznačajnijem datumu moderne crnogorske istorije, Antena M objavljuje serijal tekstova u kojima smo javne ličnosti pitali kako vide Crnu Goru danas, 15 godina od obnavljanja nezavisnosti.

Nakon deceniju i po, pomiješana su osjećanja, kaže Rade Bojović, nekadašnji koordinator Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru i aktuelni programski koordinator u Koordinacionom odboru Građanske inicijative "21. maj".

Dug je spisak, dodaje, toga što bi promijenio. Za pohvalu su mu oni građani koji još nijesu izgubili nadu u dostojanstvenu, pristojnu, pravednu i civilizovanu Crnu Goru.

***

Antena M: 21. maja navršava se 15 godina od obnove nezavisnosti. Kada se osvrnete na put koji je Crna Gora od tada prešla, jeste li zadovoljni ili razočarani?

Bojović: Pomiješana su osjećanja. Zadovoljan sam što živimo u međunarodno priznatoj državi i istovremeno razočaran što ne živimo u državi koju smo željeli prije petnaest godina. Političke snage koje su dale odlučujući doprinos da Crna Gora obnovi svoju državnost pokazale su da su nedostojne ideala 21. maja.

Đukanovićev DPS i njegovi saveznici sveli su Crnu Goru na kleptokratski kapitalizam, obesmislil su ideju pravedne države, vladavinu zakona i građansku demokratiju su zarobili partitokratijom i korupcijom, ekonomiju izobličili i prilagodili ličnom biznisu, dok su državu učinili zaduženom i siromašnom. Pritom su dopustili da se crnogorsko nacionalno i duhovno pitanje svede na prizemne stranačke kalkulacije. Baš kao što su se svojski potrudili da svaku superiornu crnogorsku alternativu onemoguće i marginalizuju.

Konačno, Crnu Goru su predali u ruke marionetama i inferiorcima koji su, uz svesrdnu podršku susjednih hegemonista, sve činili i čine da Crna Gora bude provincija najgore od svih balkanskih politika. Zato je predstojeći 21. maj prihvatljiv samo kao dan koji mora da nas motiviše na nova društvena i politička pregnuća u potrazi za onom Crnom Gorom koju smo željeli i ostali joj vjerni.

Antena M: Šta biste najprije promijenili?

Bojović: Mnogo toga bih promijenio i dug je to spisak.

Za početak treba sve učiniti da se dominirajuća politička klasa nepovratno porazi. I to jednako aktuelna velikosrpsko-populistička vlast, čiji najveći domet može biti traljava organizacija četničko-popovskog posijela, kao i državotvorna opozicija koja simulira stranačke reforme i priželjkuje da se vrati na vlast a da pritom ne odgovara za svoje grijehe i svoju kvazi-patriotsku politiku.

Antena M: Šta je po Vašem mišljenju za pohvalu?

Bojović: Za pohvalu su oni građani koji još uvijek nijesu izgubili nadu u dostojanstvenu, pristojnu, pravednu i civilizovanu Crnu Goru.

Antena M: Nerijetko se u javnosti može čuti rečenica "niko nam nigdje neće ponijeti državu".  Smatrate li da je nezavisnost države Crne Gore nepromjenljiva ili pak ugrožena, budući da mnogi ukazuju na urušavanje građanskog koncepta države i tekovina 21. maja? 

Bojović: Prethodna vlast je svojom politikom ugrozila temelje nezavisne države, aktuelna vlast je na putu da sravni te temelje. Pod prethodnom vlašću građani su bili svedeni na birače i stranačke podanike, pod sadašnjom vlašću građani su nepotrebni osim ako nijesu opijeni "ugroženim srpstvom" ili ako po cijeli dan ne obijaju pragove otetih crnogorskih manastira i crkava i ukoliko skrušeno ne služe popovima tuđeg duha i crkvi koja je zatucana klerikalna filijala beogradske pokvarene i asimilatorske politike.  

Antena M: Zabrinjavaju li Vas priče o raznim "non pejperima" i prekrajanju granica?

Bojović: Od raspada po svemu superiorne jugoslovenske države živimo sa realnim i fantomskim "non pejperima". Dok se na Balkanu ne poraze velikodržavne politike i ovaj prostor trajno ne evropeizuje živjećemo u destruktivnom okruženju, na ivici ili u žarištu oružanih sukoba. No, puno vremena će trebati da se počisti balkansko šovinističko i hegemonističko smeće. 

Antena M: Kako vidite Crnu Goru za pet godina?

Bojović: Želim da je vidim kao državu u kojoj će aktuelna vlast biti nepovratna prošlost i kao državu u kojoj će Građanska inicijativa "21. maj" biti stožer revitalizovane, pravedne, građanske i evropske Crne Gore. Želim državu iz koje niko neće željeti da ode jer u njoj ne vidi životnu perspektivu i otvorenu zemlju u koju će svi rado dolaziti.

Komentari (34)

POŠALJI KOMENTAR

Jovan

Svaka cast gospodine Bojovicu. Za sve ove mjesece nacionalistickog ispraznog nadgornjavanja jedini ste rekli sustinu stvari.

Zoja

Bez sujete svi koji su iskreno za Crnu Goru,treba da sjednu ,dogovore da naprave suverenisti blok.To ce jedino dati uspjeh.Sva rasplinjavanja na male partije i pokrete,bez o zira na dobru namjeru,nece dati rezultat.Nije vrijeme za licna i partijska samozadovoljstva i sujete.

Zorana

G.din Bojovic je pametan covjek i uvijek je bio na"nasoj" strani.Ali nije naucio osnovnu lekciju da male partije i pokreti ne mogu pokrenuti nesto novo bez obzira na dobre namjere.Bez o zira na ogromne,evidentne greske koje je DPS napravio za ove 15 god.ne mozete ignorisati 15o.000 njihovih glasaca